Valentin Jucan: Timp de zece ani, CNA a protejat politic posturile de televiziune

Valentin Jucan, unul dintre cei mai vocali membri ai CNA, s-a plâns de faptul că instituţia pe are o reprezintă a protejat politic, de-a lungul anilor, diverse posturi de televiziune.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

Timp de zece ani, Consiliul Naţional al Audiovizualului a protejat politic posturile de televiziune, motiv pentru care legea în domeniu trebuie îmbunătăţită, deoarece spaţiul audiovizual şi televiziunile au evoluat, a declarat miercuri, la o dezbatere pe tema audiovizualului organizată la Parlament, unul dinte membri CNA, Valentin Jucan, relatează Agerpres.

"Legea audiovizualului trebuie îmbunătăţită, pentru că spaţiul audiovizual şi televiziunile au evoluat, prin urmare şi legea trebuie îmbunătăţită, dar înainte ca legea să fie modificată ea trebuie să fie aplicată. În ultimii zece ani, CNA nu şi-a îndeplinit rolul de "jandarm al moralităţii publice", acest lucru se vede şi din deciziile instanţelor judecătoreşti. (...) CNA, deşi are un spectru destul de larg de acţiune, inclusiv în ceea ce priveşte modul de sancţionare, a ales să sancţioneze posturile cu amenzi foarte mici 5.000 — 10.000 de lei.

De când sunt membru CNA nu am fost şi nu sunt adeptul sancţionării posturilor de televiziune, însă gravitatea cu care ne confruntăm acum nu mai poate fi îndreptată cu astfel de sancţiuni. Timp de zece ani, CNA a protejat politic posturile de televiziune, de aceea nu s-au dat sancţiuni. Nu s-a ţinut cont că discutăm despre politică şi protejăm politic o televiziune care face politică, CNA a mers până într-acolo încât a extins această protecţie politică inclusiv asupra televiziunilor care produceau un aşa zis divertisment", a punctat Valentin Jucan.

Deputatul social-democrat Mihai Sturzu a propus, în cadrul dezbaterii organizate de el pe tema Legii audiovizualului, depolitizarea CNA.

"Propun o ipoteză de lucru, nu e susţinută de niciun partid politic. Vă propun o idee şi anume putem încerca o depolitizare a CNA şi să credem în buna credinţă a televiziunilor, să mergem un pic către autoreglementarea acestei pieţe, în sensul în care eu aş fi pregătit să susţin o prezenţă mai scăzută a membrilor CNA desemnaţi politic şi să balansăm această participare prin reprezentanţi ai principalelor televiziuni (...) şi lângă ei să stea reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior din zona de jurnalism, artă, cultură, care să vegheze la ce se întâmplă şi lângă aceşti oameni să fie şi reprezentanţi ai societăţii civile. Pentru că în lumea în care trăim noi, eu cred că singurul care nu e reprezentat în CNA e cetăţeanul", a declarat Mihai Sturzu.

Pe de altă parte, jurnalistul Petrişor Obae a subliniat că ceea ce se întâmplă pe piaţa tv şi în presă în acest moment este strâns legat de lipsa unei autoreglementări.

"Acum vedem că Parlamentul, cu toate bunele intenţii, că CNA cu bunele intenţii, că alte organizaţii sau oameni din media încearcă să schimbe nişte lucruri. Vă spun sincer, nu o să se schimbe nimic, pentru că nu poţi să introduci în lege respectarea bunului simţ", a afirmat Petrişor Obae.