Vaci pictate ca zebrele! Japonezii vor să reducă consumul de pesticide [Studiu]
alte articole
De ce zebrele au dungi? O echipă de cercetare japoneză a descoperit că aplicarea unui design similar cu cel al zebrelor pe corpul vacilor ajută la alungarea muştelor şi a reducerea numărului înţepăturilor iritante ale insectelor, fiind posibilă încetinirea răspândirii bolilor.
Cercetătorii japonezi au reuşit să reducă cu până la 50% numărul înţepăturilor de insecte pe care le suportă vacile, vopsindu-le cu dungi alb-negru similare cu cele ale unei zebre, un mod durabil de a reduce consumul de pesticide.
Echipa, formată din oameni de ştiinţă de la centrul de cercetare agricolă din Aichi şi de la Universitatea din Kyoto, condusă de Tomoki Kojima, explică într-un studiu că această metodă oferă o opţiune pentru rezolvarea „problemei reducerii pesticidelor în mediul ambiant".
Pentru a ajunge la această concluzie, în cadrul studiului au fost folosite şase vaci de culoare neagră naturală, cu o greutate de aproximativă de 480 de kilograme, pe care le-au pictat succesiv cu dungi albe care contrastau cu culoarea lor naturală, similare cu cele ale unei zebre, sau cu linii negre care abia se observau.
Vacile cu dungi albe ca zebrele au fost înţepate aproape de o jumătate de ori mai puţin decât cele care nu au fost pictate sau pictate cu dungi negre.
Kojima afirmă că, aparent, designul liniilor împiedică muştele să se aşeze pe pielea animalelor.
Autorii subliniază, în introducerea studiului, că înţepăturile de insecte provoacă pierderi economice deoarece afectează comportamentul bovinelor şi subliniază că există deja mai multe studii care indică faptul că dungile prezente pe zebre previn atacurile insectelor.
Această analiză arată, de asemenea, că vacile pictate ca zebrele au făcut mai puţine mişcări de apărare împotriva muştelor, cum ar fi mişcările cozii, scuturarea capului sau bătutul din picioare.
Cercetătorii afirmă că eficacitatea dungilor este dată de dimensiunile acestora, dacă sunt egale sau mai puţin de cinci centimetri lăţime şi că ar fi fost nevoie de aproximativ cinci minute pentru a picta fiecare cap de bovină. Ei sugerează, de asemenea, că această metodă ar putea fi folosită şi pe cai.
În prezent, omul de ştiinţă cercetează cum să prevină decolorarea liniilor între iunie şi octombrie, când muştele şi alte insecte purtătoare de microbi sunt extrem de active, fără să provoace daune animalelor.
Articol şttinţific de referinţă: Cows painted with zebra-like striping can avoid biting fly attack; Tomoki Kojima, Kazato Oishi, Yasushi Matsubara, Yuki Uchiyama, Yoshihiko Fukushima , Naoto Aoki, Say Sato, Tatsuaki Masuda, Junichi Ueda, Hiroyuki Hirooka, Katsutoshi Kino
PLOS Published: October 3, 2019 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0223447