Circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean va fi reluată complet, după şase ani

În urma întrevederii dintre premierul Republicii Moldova şi liderul administraţiei de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, traficul feroviar pe segmentul transnistrean va fi reluat complet după şase ani în care a fost sistat.
La Tiraspol a avut loc o şedinţă de lucru a grupurilor de experţi privind reglementarea transnistreană cu participarea premierului moldovean Vlad Filat şi a lui Evghenii Şevciuk, 30 martie 2012. (www.gov.md)
Epoch Times România
30.03.2012

În urma întrevederii dintre premierul Republicii Moldova şi liderul administraţiei de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, traficul feroviar pe segmentul transnistrean va fi reluat complet după şase ani în care a fost sistat.

„Este un acord reciproc avantajos, în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri. Mă bucur că înţelegerile noastre se materializează în fapte concrete şi sper că pe viitor să acţionăm conform aceluiaşi principiu”, a declarat Şevciuk.

La rândul său, premierul Vlad Filat a precizat că în termen de o lună, acordul privind circulaţia feroviară urmează să intre în vigoare. Mărfurile şi pasagerii vor fi supuşi unui control vamal mixt. „Este o încheiere logică a muncii depuse la nivel de experţi şi la nivel de înţelegeri politice. Sper să lucrăm în aşa cheie şi mai deaprte: ne-am înţeles şi implementăm înţelegerile în beneficiul oamenilor”, a spus el.

Cei doi au mulţumit experţilor din grupul de lucru pentru munca depusă şi şi-au mulţumit reciproc pentru colaborare şi dialog constructiv.

UNIMEDIA precizează că circulaţia transportului feroviar de marfă şi de călători prin Transnistria a fost complet sistată în martie 2006, după ce autorităţile Moldovei şi Ucrainei au introdus noi reguli conform cărora controlul mărfurilor transnistrene trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia vamală moldovenească. Tiraspolul a calificat acest lucru drept blocadă economică a Transnistriei şi a blocat circulaţia trenurilor prin regiune.

În situaţia creată Republica Moldova a redirecţionat toate trenurile de pasageri şi de marfă, care tranzitau Transnistria, spre CSI şi viceversa prin nordul ţării, ocolind teritoriul regiunii transnistrene. Drept urmare, traseul s-a mărit, iar costul transportului de mărfuri a crescut, ceea ce era în detrimentul agenţilor economici.

În 2010, după o pauză de patru ani, prin Transnistria a fost reluată circulaţia trenului de pasageri Chişinău-Odesa-Chişinău, însă reluarea în volum deplin s-a reuşit abia acum.

Prima întrevedere între Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk a avut loc la 27 ianuarie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor