USR se poziţionează contra organizării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie

Acum două luni şi jumătate, Nicuşor Dan îşi anunţa plecarea din USR, după ce Biroul Naţional a decis poziţionarea partidului pe controversata problemă a redefinirii familiei. Dan urma să se întoarcă în formaţiunea pe care a fondat-o dacă decizia BN ar fi fost respinsă de referendumul intern. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Membrii Uniunii Salvaţi România (USR) au decis, în cadrul referendumului intern desfăşurat săptămâna trecută, că partidul trebuie să aibă o poziţie pe tema referendumului iniţiat de Coaliţia pentru Familie, şi anume, să se poziţioneze împotriva organizării acestuia. Practic, din totalul de 1829 de membri USR au votat 1453, prezenţa finală la vot fiind de 78%. Rezultatele arată că 52,7% dintre membrii partidului au votat pentru poziţionarea partidului faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei.

Rezultatele referendumului intern, a cărui miză era reîntoarcerea în partid a lui Nicuşor Dan, care anunţase că va redeveni membru al partidului care l-a fondat dacă acesta va decide să nu se poziţioneze pe tema referendumului vizând redefinirea familiei, vor fi validate de Biroul Naţional al USR care reuneşte în şedinţă în cursul zilei de luni.

Referendumul s-a desfăşurat timp de şapte zile consecutive, între 7 şi 13 august, iar membrii au avut de răspuns la două întrebări:

La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 766 au votat DA, iar 682 au votat NU.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 184 au votat PRO, iar 864 au votat CONTRA.

Referendumul s-a desfăşurat prin intermediul unei platforme online, care a asigurat secretul total al votului. Fiecare membru a primit pe mail un user şi o parolă unice pentru a se putea loga pe platformă să voteze, informează formaţiunea.

"USR este primul partid din România care a organizat un referendum de consultare a tuturor membrilor. De altfel, USR este singurul partid din România care şi-a asumat prin statut consultarea tuturor membrilor în problemele de interes ale partidului. Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor în cadrul Biroului Naţional al USR.

Acest prim referendum din USR reprezintă o premieră în politica românească, dar şi o dovadă că Uniunea Salvaţi România îşi respectă promisiunea de a schimba modul de a face politică în România. Valorile USR se bazează pe democraţie, integritate şi transparenţă faţă de membrii USR şi faţă de societate", transmite USR.

În ceea ce-l priveşte pe Nicuşor Dan, acesta declara miercuri că, dacă rezultatul referendumului intern va fi cel pe care el îl doreşte, respectiv în favoarea nepoziţionării partidului pe acest subiect care a încins spiritele în România, va reveni în formaţiunea pe care a creat-o şi va candida pentru un nou mandat la preşedinţia acesteia.

"Eu sper să fie rezultatul la care mă aştept. Dacă nu, aşa cum am spus de la început, rămân afară", a spus Nicuşor Dan.

Aici nu este o dezbatere. Pe chestiuni de drepturi civile nu există practic diferenţe între contract civil şi căsătorie. Deci nu e vorba de drepturile minorităţilor de niciun fel. Şi atunci e o dezbatere pe o chestiune simbolică, foarte importantă — căsătoria, pe care în societate există o opinie tradiţionalistă şi există o opinie modernistă. Ambele discursuri sunt legitime, nu poţi să spui că tradiţionaliştii sunt din Evul Mediu, nu poţi să spui că moderniştii sunt nişte marxişti, cum s-a spus. Deci trebuie să păstrăm o decenţă şi mai ales o toleranţă în această dezbatere în a accepta că punctul de vedere opus are legitimitatea lui şi asta e valabil şi pentru dezbaterea din USR, şi pentru cea din societate", a declarat Nicuşor Dan.

Reamintim că Nicuşor Dan a demisionat atât de la şefia USR, cât şi din calitatea de membru al partidului, după ce, ignorând dorinţa sa, membrii Biroului Naţional au votat pentru poziţionarea partidului împotriva modificării Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Dan se împotrivise acestui demers, precizând că în partid sunt oameni cu convingeri diferite şi că o astfel de decizie va crea fracturi între ei. Dan a mai precizat că se va reîntoarce în partid în cazul în care forurile mai înalte ale USR vor decide ca partidul să nu se pronunţe pe referendumul pentru familie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne