USR-PLUS cere Curţii Constituţionale să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură
alte articole
USR-PLUS a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS, astfel încât o decizie să fie luată rapid şi să nu dureze şi mai mult blocajul existent. Solicitarea vine în condiţiile în care CCR a amânat până după congresul la care se va alege preşedintele PNL dezbaterea sesizării Guvernului pe tema moţiunii de cenzură.
"Am solicitat Curţii Constituţionale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituţie stipulează foarte clar că moţiunea trebuie dezbătută şi votată după 3 zile de la citirea ei. Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moţiunii de cenzură este, astfel, golit de conţinut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă", a declarat preşedinta Senatului, Anca Dragu.
"Curtea Constituţională este învestită cu prerogativa de a soluţiona blocajul de la nivelul de vârf al statului chiar de legea supremă. Desigur, orice zi întârziere adânceşte acest blocaj. De aceea, am solicitat preschimbarea termenului de judecată fixat pentru deblocatea moţiunii de cenzură în data de 28.09.2021, la limita maximă prevăzută de lege, pentru un moment cât mai timpuriu, mai ales ţinând cont de termenul constituţional de 3 zile de la data citirii moţiunii în Parlament, când ar fi trebuit să fie votată. În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicaţie solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situaţie de criză politică şi paralizare a unui instrument democratic", a precizat, la rândul său, deputata USR-PLUS Oana Murariu.
USR-PLUS mai acuză că, la 11 zile de la citirea moţiunii de cenzură, parlamentarii sunt în continuare împiedicaţi să se pronunţe prin vot asupra demersului de înlăturare a premierului Florin Cîţu.
"Blaturile din Parlament blochează un drept constituţional al senatorilor şi deputaţilor doar pentru ca actualul premier să fie menţinut în funcţie până după congresul PNL.
Solicităm Curţii Constituţionale să nu se implice în acest atac la democraţie şi să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură", transmite formaţiunea politică.