USR intră în joc. Nicuşor Dan: "Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Dragnea"

USR se va opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală, a anunţat preşedintele partidului, Nicuşor Dan.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Mihut Savu / Epoch Times)

La scurt timp după ce liberalii au anunţat că se vor opune validării mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pe motiv că un articol din Regulamentul Camerei ar deschide această oportunitate, în joc a intrat şi liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, care adoptă o poziţie similară.

"Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?", a scris Nicuşor Dan pe contul său de Facebook.

O prevedere din Regulamentul Camerei Deputaţilor îi sancţionează pe cei condamnaţi definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în articolul respectiv din Regulament.

Liberalii consideră că Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Fraude la Referendum", intră şi el sub incidenţa acestui articol şi au anunţat că vor vota în consecinţă.

Propunerea comisiei de validare trebuie însă supusă dezbaterii şi apoi votului în Camera Deputaţilor, unde PSD şi aliaţii săi de la ALDE au împreună majoritatea şi este puţin probabil să voteze invalidarea mandatului lui Dragnea.

De cealaltă parte, preşedintele PSD al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat pentru News.ro că articolul respectiv se referă de fapt doar la condamnări definitive pentru alegerile curente.

"Discutăm de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat că nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin fraudă", a precizat Iordache.