"USR e în moarte clinică. De vină sunt Barna, Ghinea şi cei din jurul lor" - De ce a intrat Radu Hossu, activistul decorat de Zelenski, în cursa pentru şefia partidului

Radu Hossu (Facebook)
Loredana Diacu
18.06.2024

Radu Hossu, corespondent de război în Ucraina şi voluntar decorat de preşedintele Volodimir Zelenski pentru eforturile sale de a sprijini rezistenţa eroică a poporului ucrainean, a explicat, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, motivele pentru care a intrat în cursa pentru şefia USR. Competiţia a fost deschisă după ce, în urma rezultatelor slabe la alegeri, Cătălin Drulă a decis să facă pasul în spate.

Hossu transmite că a luat decizia de a candida pentru că USR e de-a dreptul în "moarte clinică, pe aparate" şi nu poate fi lăsat să moară. Pentru că USR e mai mult decât un partid, e depozitarul speranţelor multor români care credeau cândva că politica se poate face şi altfel, pe meritocraţie, deschis, corect, transparent. Or, acestor români, USR le datorează o resetare, le datorează să devină ceea ce a promis că va fi, arată Radu Hossu.

În interviul acordat redacţiei noastre, Hossu i-a indicat, cu subiect şi predicat, drept responsabili pentru "moartea clinică" în care a ajuns partidul, pe fostul şef al USR Dan Barna, despre care spune că are nevoie de "medicamente" căci pare a fi în delir, şi pe Cristian Ghinea. Plus apropiaţii lor din Biroul Naţional.

Ca proiecte, dacă va fi ales, Hossu îşi propune să pună pe agenda partidului şi in extenso pe cea publică două teme de importanţă majoră: revoluţia AI (inteligenţa artificială), care va lăsa mulţi oameni fără loc de muncă, şi încălzirea globală. Hosu vrea politici publice care să atenueze cât de mult posibil şocurile economice care vor urma.

În cadrul dialogului, Radu Hossu s-a pronunţat împotriva interzicerii avorturilor, motivând că nu ne "putem permite să ne întoarcem în perioada 1966, cu Decretul 770 în urma căruia au murit zeci de mii de femei obligate să avorteze clandestin", şi a opinat că Lasconi, care apare tot mai puternic în lumina reflectoarelor drept candidată a USR-ului pentru prezidenţiale, "a girat tot ce înseamnă homofobie" în momentul în care a spus că a votat pentru referendumul Coaliţiei pentru Familie, deci contra căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Elena Lasconi este o opţiune pentru prezidenţiale, crede totuşi Hossu, însă desemnarea celui/celei care va reprezenta USR-ul în cursa pentru Cotroceni nu trebuie făcută "din pix", spune el.

Redăm principalele declaraţii ale lui Hossu:

Reporter: Cum de v-aţi hotărât să intraţi în cursa pentru şefia USR?

Radu Hossu: Am decis să fac aceasta pentru că partidul s-a îndepărtat total de electoratul lui. Partidul ăsta, eu am intrat în el pentru că era speranţa generaţiei mele şi generaţiei celor de dinaintea mea şi generaţiei tinerilor. Şi s-a îndepărtat absolut total de ce înseamnă electoratul lui. S-a concentrat pe problemele interne, pe luptele interne, în loc să se concentreze pe ceea ce îşi doreşte electoratul, ce îşi doresc oamenii. Până la urmă, oamenii sunt şefii partidului, oamenii din exterior, cei care te votează.

La vârful USR, orice critică era luată ca fiind un afront. Dar critica ar trebui să fie constructivă. Liderii partidului de până acum, cu puţine excepţii notabile, au ignorat lucrul acesta. Şi asta ne-a dus de la 23% în 2019 la europarlamentare, la 8%. Deci, practic, noi suntem pe moarte. Partidul ăsta este în moarte clinică.

Reporter: Cine sunt principalii responsabili? "Partidul" sună generic şi tot ce este generic duce la diluarea responsabilităţii.

Radu Hossu: Minţile "luminate" care au gândit modul de organizare, şi când spun modul de organizare, pun în ghilimele. Adică Barna, Ghinea şi oamenii din jurul lor.

Mult mai puţin Drulă. Pentru că multă lume acum îl acuză pe Drulă. Mult mai puţin Drulă! Drulă a luat un partid care era oricum în moarte cerebrală, ca să spun aşa, şi a încercat să îl resusciteze. Ok, a luat câteva decizii greşite, din punctul meu de vedere, precum alianţa cu PMP-ul şi cu Forţa Dreptei, în loc să discutăm cu REPER-ul, să nu ne mai încăpăţânăm şi să avem oameni mici şi orgolii mari.

Dar nu e ca şi cum Drulă este principalul vinovat pentru lucrul ăsta. Este o cultură organizaţională construită de această echipă Barna, acest etern Barna, care, după ce a luat bătaie de la Dăncilă, de la DĂNCILĂ!!! la prezidenţiale, a venit exact ca Liviu Dragnea în faţa partidului şi a spus, "mai vreţi să fiu preşedintele vostru?" Băi, dar tu n-ai ruşine? Băi, dar ţie chiar nu ţi-e ruşine? Acum câteva zile, după scorul ruşinos de la europarlamentare, a venit şi a spus, "o să ne întoarcem şi o să rupem la parlamentare". Acelaşi Dan Barna a spus aşa ceva!!! Deci mie mi se pare că e nevoie de medicamente.

Medicamente! Ştii cum se discuta despre Corneliu Vadim Tudor? Alo, domnule, medicamente! Cum să spui, după ce ai luat 8%, "ha-ha, we are coming back swinging. Mamă, îi rupem pe micuţi!"

Reporter: Care sunt principalele greşeli pe care credeţi dvs. că le-a făcut conducerea partidului?

Radu Hossu: Construcţia unei culturi organizaţionale greşite, bazate pe loialitatea faţă de lider şi nu pe dezbatere, bazate pe pupatul inelului, şi asta este de ani de zile, şi în momentul acela, oamenii care într-adevăr au o coloană vertebrală la un moment dat, încep şi pleacă din partid. Şi ce face asta? Duce la slăbirea partidului, pentru că în momentul ăla ai din ce în ce mai puţini, din ce în ce mai puţini oameni care au curajul să-şi spună opinia şi să şi-o susţină.

Apoi, tot cultura asta organizaţională a mers inclusiv pe crearea de sinecuri, ca să nu ne ferim de lucruri. Cristian Ghinea, în primul rând, el e sinecura internă, dar inclusiv când ne doream să ajungem la guvernare, se punea problema în termeni: "Uite, dacă mă susţii pe mine, uite, o să vedem, poate o să găsim un loc şi pentru tine!" Hai să nu fugim de adevărurile astea. Şi membrii partidului nu sunt de acord cu lucrurile astea. Nu sunt de acord!

Membrii simpli de partid nu sunt de acord! Deci nu USR-ul în sine este vinovat, pentru că USR înseamnă membrii, ci leadership-ul. Şi atunci, da, unul, cultura organizaţională creată, asta este una dintre probleme.

Modul discreţionar prin care a fost condus partidul şi modul discreţionar prin care a fost condus partidul prin Biroul Naţional, care a fost întotdeauna în aşa fel ales, încât să fie al echipei "câştigătoare". Şi întotdeauna s-a spus "acum e nevoie de linişte. Acum e nevoie de linişte că urmează alegeri!" Inclusiv acum se spune că este nevoie de linişte.

Reporter: Cine spune asta?

Radu Hossu: În interiorul partidului se spune că este nevoie de linişte. Adică să nu cumva să o atacăm pe doamna Lasconi, de exemplu, eu sau Cristi Seidler (deputat USR care candidează şi el la şefia partidului n.r.), sau altcineva, să nu cumva să o atacăm pentru că este nevoie de linişte.

Eu cu Cristi Seidler am făcut un pact, să spunem aşa, verbal şi am spus că "fără sânge pe pereţi!" adică, această competiţie internă va fi una curată, dar, din punctul meu de vedere, corectă. Iar dacă voi avea ceva de spus despre contracandidaţii mei, o voi spune fără absolut niciun fel de problemă, pentru că, din punctul meu de vedere, acţiunile mele din ultimii ani de zile vorbesc. Şi nu mă refer acum numai la Ucraina, unde am dansat cu moartea de câteva ori, ci şi la protestele de la Ordonanţa 13 şi Colectiv, pe care le-am organizat eu. Îmi permit să stau drept şi să spun cât se poate de franc ceea ce gândesc, fără să am nicio problemă şi fără să mă tem de repercusiuni.

Reporter: De ce s-a pus problema să nu o atacaţi pe Elena Lasconi? O susţineţi pentru prezidenţiale? O consideraţi un candidat potrivit?

Radu Hosu: Din punctul meu de vedere, aici trebuie să discutăm cât se poate de clar pe cifre, pe date, să vedem cine este personalitatea publică sau politică ce poate să reprezinte şi să ducă USR-ul cât mai sus în alegerile prezidenţiale şi astfel să ne aducă un avantaj în alegerile parlamentare.

Dacă voi ajunge preşedinte, chiar dacă este o preşedinţie pe un termen limitat, îmi propun două lucruri importante:

1. Reîntoarcerea partidului înspre electorat, ceea ce înseamnă onestitate, empatie, sinceritate, fără bullshit.

2. Un proiect pe termen lung. Asta înseamnă că trebuie să încercăm să nu mai fim un partid "catch-all" care s-a transformat într-un partid "catch-none". Adică dintr-un partid pe care vrem să îl voteze masele, am ajuns să alegem o mână de oameni care stau acolo şi decid cum funcţionează partidul.

Îmi doresc să ne axăm pe câteva teme cât se poate de importante. Când discutăm despre modernizarea României, trebuie să fim primul partid care într-adevăr discută despre revoluţia tehnologică AI, despre încălzirea globală şi cum afectează aceste două lucruri pe absolut toată lumea din România.

Asta înseamnă că AI-ul va afecta locurile de muncă, ceea ce va afecta sistemul de asigurări sociale şi inclusiv sistemul de pensii. Deci, asta îi va afecta şi pe tineri, şi pe bătrâni deopotrivă, pe pensionari deopotrivă. Nimeni nu discută despre asta, ca şi cum nu s-ar întâmpla. Însă aceste lucruri se întâmplă. Se întâmplă peste tot în lume. Numai noi ne băgăm capul în pământ, având senzaţia că nu ni se vede fundul, dar ni se vede. Şi dacă nimeni nu discută, USR trebuie să discute despre acest subiect, noi trebuie să fim avangarda.

Încălzirea climei şi fenomenele climatice extreme, că vrem sau nu, le vom vedea cu toţii. Nu contează că suntem copii, că suntem la cele mai scumpe licee sau la şcoala de la ţară cu buda în fundul curţii, că suntem în oraş, medici, sau lucrăm la salubritate. Cu toţii vom simţi aceste schimbări, iar cei mai afectaţi vor fi agricultorii şi oamenii din rural care au o agricultură de subzistenţă, şi mai departe, întreaga economie a României.

Dacă noi nu creăm politici publice în acest moment pentru a preîntâmpina aceste două lucruri care se suprapun ca timp, vom avea mari probleme!

Trebuie să consultăm specialişti, să discutăm despre aceste probleme, să atragem specialişti în partid care să se ocupe de aceste teme şi, prin reprezentanţii noştri, fie în Parlamentul European (Doamne fereşte, avem doi!), fie în Parlamentul României, să începem să aducem politici publice şi să punem presiune pe partidele care sunt la putere, pentru a face schimbări legislative în aşa fel încât impactul acestei revoluţii să fie cât mai redus, pentru că impactul va exista.

Reporter: Revenind la Lasconi, mai exact la scenariul Lasconi prezidenţiabilul USR. Pare un scenariu bătut în cuie... Dacă veţi câştiga conducerea USR, înţeleg că veţi lansa un fel de competiţie internă pentru desemnarea unui prezidenţiabil, veţi face sondaje etc.?

Radu Hossu: Una dintre greşelile USR-ului a fost că a făcut lucrurile din pix, adică s-au pus lucruri din pix, inclusiv Elena Lasconi. Dacă ne amintim, a fost pusă din pix pe listele europarlamentare, după care a fost retrasă tot din pix pentru acele declaraţii. Declaraţiile respective au fost, până la urmă, declaraţii politice pe care şi le asumă. Nu trebuia să fie retrasă doar din cauza acelor declaraţii. Trebuia să fie discuţii interne, să se dialogheze despre acest lucru, dar actuala conducere nu a făcut acest lucru. Din nou, o greşeală a conducerii.

Revenind la desemnarea prezidenţiabilului. Lumea spune că nu e timp. Niciodată nu e timp de absolut nimic! Dar întotdeauna este timp pentru greşeli. Pentru greşeli este întotdeauna timp. Dar pentru a gândi serios, să stăm un pic la masă şi să discutăm, pare că nu există timp. Din punctul meu de vedere, există timp. Trebuie să existe dezbateri interne despre ce facem. Elena Lasconi este o opţiune, absolut! Dar nu din pix, "cu siguranţă, da, ne încolonăm în spatele ei!" Poate există altcineva care să fie mai bun decât ea şi să reprezinte USR-ul la prezidenţiale, chiar dacă nu este membru USR.

Reporter: Cum vedeţi posibila schimbare reală în USR? Ce se va întâmpla dacă oamenii pe care îi consideraţi responsabili pentru greşelile din partid vor fi aleşi în noul Birou Naţional?

Radu Hossu: Chiar dacă s-ar întâmpla lucrul ăsta, din punctul meu de vedere, eu am spus-o şi repet, sunt candidatul membrilor şi, pentru că sunt candidatul membrilor, eu aş conduce partidul cu ajutorul membrilor. Prin urmare, referendumuri interne. Decizia de alegere a parlamentarilor în circumscripţiile lor, deci în judeţele lor, să fie făcută de către membri şi nu prin delegaţi. Acesta este unul dintre lucrurile pe care le-aş modifica şi ştiţi cum este? În momentul în care există o presiune a membrilor asupra BN-ului, BN-ul poate să fie format şi din Ghinea şi toate clonele lui, pentru că, la un moment dat, ei vor trebui să respecte ceea ce spun membrii partidului.

Iar eu mă bazez pe membrii partidului. Membri simpli, acei oameni care se duc şi lipesc afişe şi îşi sacrifică timpul în campaniile electorale şi care niciodată nu primesc absolut nimic în schimb, nici un "mulţumesc", că nu trebuie să primească altceva decât apreciere, dar nici măcar pe aia nu o primesc, pentru că nu sunt băgaţi în seamă. Eu pe acei oameni vreau să îi bag în seamă. Eu sunt candidatul lor. Am vorbit despre consultări, mă rog, un proces intern de nominalizare sau de alegere, de fapt, de nominalizare a candidatului partidului la alegerile prezidenţiale.

Reporter: Luaţi în calcul ideea să deveniţi prezidentiabilul USR?

Radu Hossu: Dacă, printr-o minune, sondajele partidului ar spune că Radu Hossu are 20% intenţie de vot din partea românilor, aş candida. Dar aşa ceva nu există, e o utopie! Prin urmare, nici nu se pune problema de aşa ceva. Sunt conştient de limitările mele şi este foarte bine ca un lider, de la un lider de scară de bloc până la un lider de partid, să-şi cunoască limitările şi să se înconjoare de oameni care sunt mai buni decât el pe fiecare domeniu în parte.

Prin urmare, vor face dezbateri şi sondaje interne în momentul în care voi deveni preşedintele USR, iar eu nu voi candida pentru Cotroceni pentru că sunt conştient care este realitatea, şi anume, că n-am notorietatea necesară la nivel naţional. Eu nu sunt Barna, care nici el nu avea notoritatea necesară, dar nu l-a interesat. Pe mine mă interesează.

Pe mine mă interesează ca partidul ăsta să recâştige încrederea electoratului, iar asta înseamnă, din nou, să nu-l minţim, să nu jucăm alba-neagră cu el, cu electoratul.

Reporter: Cum vedeţi politica de alianţe? O să fie foarte puţin timp până la alegerile parlamentare. Vedeţi posibilă o alianţă a USR-ului cu REPER, cu partide mai mici, precum partidul deputatului fost USR Tudor Benga şi celelalte partide mai mici formate în jurul unor oameni plecaţi din USR?

Radu Hossu: Cred, în primul rând, că există nevoie de dialog şi, în primul rând, cred că e nevoie de a învăţa de la unii dintre ei, cum este Mihai Poliţeanu, Nicu Ştefănuţă şi Vlad Gheorghe. De la oamenii ăştia trebuie să învăţăm, în primul rând, cum se vorbeşte cu electoratul, cum se câştigă încrederea electoratului, pentru că oamenii ăştia sunt singuri. Mihai Poliţeanu a fost singur împotriva mafiei întregi de acolo, de la Ploieşti, şi a câştigat.

Nicu Ştefănuţă a luptat de unul singur, independent, când toată lumea râdea de el şi spunea că "n-ai, măi, nicio şansă" şi uite că a avut şansă pentru că a fost sincer, pentru că a debordat de încredere. A generat încredere în electorat. Trebuie să învăţăm lucrurile astea şi, mai departe, dacă ei îşi doresc să vină alături de noi, ar fi o bucurie pentru că, practic, fac parte din acelaşi ADN cu al nostru.

La fel este vorba şi de REPER, cu bune, cu rele, trebuie discutat cu ei şi să vedem pe mai departe. Eu nu sunt omul care să iau decizii de unul singur. Din nou, aici ar trebui să fie discutat, aş discuta cu BN-ul şi în acelaşi timp cu membrii.

Reporter: Dar alianţa cu Forţa Dreptei şi cu PMP ar trebui să continue sau nu? Intenţionaţi, dacă veţi fi preşedintele partidului, să faceţi un referendum intern şi pe tema asta, o consultare?

Radu Hossu: Un referendum intern, da. Dar nu cred că va fi nevoie căci cred că şi-a dat seama toată lumea că această alianţă nu funcţionează şi că cel mai probabil va dispărea în următoarele zile. Am auzit inclusiv în intern, în eşalonul de conducere actual, că cel mai probabil nu se va continua această alianţă. Şi dacă se va continua, eu voi fi împotrivă.

Sunt împotriva continuării ei pentru că s-a demonstrat că trei partide împreună au luat 8%. Dacă spunem că USR a luat cel mai mult, cât am luat noi în realitate? 4%? Asta înseamnă că suntem sub prag. Deci suntem încă o dată în moarte clinică. Nu suntem în moarte cerebrală, suntem în moarte clinică cu totul. Suntem pe aparate. Suntem un partid pe aparate.

Mesajul meu este că eu sunt candidatul membrilor şi am nevoie de membri să ducă mai departe mesajul meu. Eu voi fi un preşedinte al membrilor, la fel cum am demonstrat deja - faptele mele din trecut demonstrează lucrul acesta - sunt un om al oamenilor, al cetăţenilor, al membrilor simpli, al celor fără de voce sau al celor ale căror voci au fost astupate de către leadership şi am nevoie de ajutorul lor pentru a câştiga această candidatură şi, mai departe, să duc voinţa lor la vârful partidului şi să îndrept partidul înapoi înspre electoratul pe care l-a avut. Acest partid trebuie să redevină partidul speranţei!

Omoară speranţa asta şi oamenii vor pleca din ţară. Sunt o grămadă de oameni care mi-au spus, "băi, plecăm, plecăm!" Uite, la Braşov de exemplu, mi-au zis "plecăm că n-a câştigat Coliban, ne mutăm din Braşov!"

Oamenii aceştia au nevoie de USR ca să aibă speranţă.

Cunoscut opiniie publice pentru eforturile sale sustinute intru sprjinirea Ucrainei, Radu Hosu, voluntar care merge în ţara vecină cu ajutoare, si-a anuntat intentia de a candida la sefia USR.

Hosu, corespondent de razboi in Ucraina si voluntar decorat de presedintele Zelenski pentru eforturile sale de a sprijini rezistenta eroica a poporului ucrainean a explicat, intr-un amplu interviu acordat Epoch Times, ca a luat aceasta decizie pentru ca USR-ul e de-a dreptul in coma si nu poate fi lasat sa moara. Caci USR e mai mult decat un partid, e depozitarul sperantelor multor romani care credeau candva ca poltica se poate face si altfel, pe meritocratie, deschis, corect, transparent. Or acestor romani USR le datoreaza o resetare, le datoreaza implinirea promisiunilor facute candva.

In interviul acrodat redactiei noastre, Hosu i-a indicat, cu subiect si predicat, drept responsabili pentru "moartea clinica" in care a ajuns partidul pe fostul sef al partidului, Dan Barna, despre care spune ca are nevoie de "medicamente" caci pare a fi in delir, si pe Cristian Ghinea. Plus apropiatii lor din Biroul National

Redam intervul acordat de Hosu redactiei Epoch Times

Reporter: Cum de te-ai hutărât să intri în cursa pentru sefia USR?

Radu Hosu: Am decis sa fac aceasta pentru că partidul s-a îndepărtat total de electoratul lui. Partidul ăsta, eu am intrat in el pentru ca era speranţa generaţiei mele şi generaţiei celor de dinaintea mea şi generaţiei tinerilor. Şi s-a îndepărtat absolut total de ce înseamnă electoratul lui. S-a concentrat pe problemele interne, pe luptele interne, în loc să se concentreze pe ceea ce îşi doreşte electoratul, c îşi doresc oamenii. Pana la urmă, oamenii sunt şefii partidului, oamenii din exterior, cei care te votează.

La varful USR, orice critică era luată ca fiind un afront. Dar critica ar trebui să fie constructivă. Liderii partidului de până acum, cu puţin excepţii şi notabile, au ignorat lucrul ăsta. Şi lucrul ăsta ne-a dus de la 23% în 2019 la Europarlamentare, la 8%. Deci, practic, noi suntem pe moarte. Partidul ăsta este în moarte clinica.

Reporter: Cine sunt principalii responsabili? "Partidul" suna generic si tot ce generic duce la diluarea responsabilitatii

Radu Hosu: Minţile luminate care au gândit modul de organizare, şi când spun modul de organizare, pun în ghilimele. Adica Barna, Ghinea şi oamenii din jurul lor.

Mult mai puţin Drula. Pentru că multă lume acum îl acuză pe Drula. Mult mai puţin Drula! Drula a luat un partid care era oricum în moarte cerebrală, ca să spun aşa, şi a încercat să il resusciteze. Ok, a luat câteva decizii gresite, din punctul meu de vedere, alianta cu PMP-ul şi cu Forta Dreptei, in loc să discutăm cu REPER-ul,, să nu ne mai încăpăţânăm şi să avem oameni mici şi orgolii mari.

Dar nu e ca şi cum Drula este principalul vinovat pentru lucrul ăsta. Este o cultură organizaţională construită de această echipă Barna, acest etern Barna, care să ne aducem aminte că după ce a luat bătaie de la Dăncilă, de la DANCILA!!! la pregudenţiale, vii exact ca Liviu Dragnea în faţa partidului şi "spui, mai vrei să fiu preşedintele vostru? Bă, dar tu n-ai ruşine? Bă, dar ţie nu ţi-e ruşine? "Acum câteva zile a spus, "o să ne întoarcem şi o să rupem o să rupem la parlamentare". Acelasi Dan Barna a spus aşa ceva. Deci mie mi se pare, mie mi se pare că e nevoie de medicament.

Medicamente. Şti cum se discuta despre Corneliu Vadim Tudor? Alo, domnul, medicamente! Cum să spui, după ce ai luat 8%, "ha-ha, we are coming back swinging. Mamă, îi rupem pe micuţi!"

Reporter: Care sunt principalele greşeli pe care credeti dvs că le-a făcut conducerea partidului?

Radu Hosu: Construcţia unei culturi organizatorice greşite, bazate pe loialitatea faţă de lider şi nu pe dezbatere, bazate pe pupatul inelului, şi asta este de ani de zile, şi în momentul ăcela, oamenii care într-adevăr au o coloană vertebrală la un moment dat, încep şi pleacă din partid. Şi ce face asta, duce la slăbirea partidului, pentru că în momentul ăla ai din ce în ce mai puţini, din ce în ce mai puţini oameni care au curajul să-şi spună opinia şi să-şi o susţină.

Apoi, tot cultura asta organizaţională, a mers inclusiv pe crearea de sinecuri, că să nu ne ferim de lucruri. Cristian Ghinea, in primul rand, el e sinecura interna, dar inclusiv când ne doream să ajungem la guvernare, se punea problema in termeni: "uite, dacă mă susţii pe mine, uite, o să vedem, poate o să găsim un loc şi pentru tine!" Hai să nu fugim de adevarurile! astea. Şi membrii partidului nu sunt de acord cu lucrurile astea. Nu sunt de acord!

Membrii simpli de partid nu sunt. Deci nu UsR-ul în sine este vinovat, pentru că UsR înseamnă membrii, ci leadership-ul. Şi atunci, da, unul, cultura organizaţională creată, asta este una dintre problemele.

Modul discreţionar prin care a fost condus partidul şi modul discreţionar prin care a fost condus partidul prin Bireul Naţional, care a fost întotdeauna în aşa fel ales, încât să fie al echipei "castigatoare:. Şi întotdeauna s-a spus "acum e nevoie de linişte. Acum e nevoie de linişte că urmează alegeri!" Inclusiv acum se spune că este nevoie de linişte.

Reporter: Cine spune asta?

Radu Hosu: Adică, în interiorul partidului se spune că este nevoie de linişte. Adică să nu cumva să o atacăm pe doamna Lasconi, de exemplu, eu sau Cristi Seidler (deputat USR care candideaza si el al sefia partidului n.r.), sau altcineva, să nu cumva să o atacăm pentru că este nevoie de linişte.

Eu cu Christi Seidler am făcut un pact, să spunem aşa, verbal şi am spus că "fara sânge pe pereţi!" adică, această competiţie interna va fi una curată, dar, din punctul meu de vedere, corectă. Iar dacă voi avea ceva de spus despre contracandidaţii mei, o voi spune fără absolut niciun fel de problemă, pentru că, din punctul meu de vedere, acţiunile mele din ultimii ani de zle, şi nu mă refer acum numai la Ucraina, unde am dansat cu moartea de câteva ori, şi şi din stradă de la Ordonanţa 13 şi de la Colectiv, unde acele proteste le-am organizat eu, îmi permit să stau drept şi să pot să spun cât se poate de franc ceea ce gândesc, fără să am niciun fel de problemă şi să mă gândesc la vreun fel de repercusiuni

Reporter: De ce s-a pus problema să nu atacaţi pe Melena Lasconi? Tu o susţii pentru prezidenţială? Vezi un candidat potrivit?

Radu Hosu: Din punctul meu de vedere, aici trebuie să discutăm cât se poate de clar pe cifre, pe date, să vedem cine este personalitatea publică sau politică care poate să reprezinte şi să ducă USR-ul cât mai sus în alegerile prezidenţiale şi astfel să ne aducă un avantaj în alegerile parlamentare.

Dacă voi ajunge preşedinte, chiar dacă este o preşedinţie pe un termen limitat, imi propun două lucruri importante Unu, reîntoarcerea partidului înspre electorat, asta înseamnă onestitate, empatie, sinceritate, no bullshit. Şi doi, un proiect pe termen lung.

Asta înseamnă că nu mai suntem trebuie să încercăm să nu mai fim un partid catch-all care ne-am transformat un partid catch-non, adică dintr-un partid pe care vrem mase, să ne aleagă masele şi noi am ajuns să alegem o mată aşa am ajuns, să alegem o mată de oameni care stau acolo şi ei aleg cum funcţionează partidul. Şi da, din punctul meu de vedere el ne-a lăsconit din anumite la fel ca absolut toată lumea este criticabilă. Aici, dacă discutăm despre problema avortului sau a votului CPF, eu sunt cât se poate de ferm împotriva acestor lucruri.

Pentru că dacă discutăm despre căsătoriile homosexului gay, ale familiilor gay, în momentul în care spune cineva sunt împotrivă şi votează pentru referendumul CPF în momentul ăla pulsul simplu girează tot ce înseamnă homofobie şi gândire de ex-mediu din România care nu este a el ne lăsconit absolut doar că girează prin acest lucru. Iar când este vorba despre avort să hai să nu ne-ntoacem în 1966 cu decretul 77 pentru că au murit zeci de mii de femei. Să spun eu, un bărbat.

Adică, totuşi mi-aş fi dorit să nu aud de la o femeie aşa ceva. Pentru că am prieteni în jurul meu care au fost nevoite să avorteze din diferite motive şi nu putem să avem astfel de discurs în USR. De aia îmi doresc ca al doilea proiect al meu pe termen lung chiar dacă voi fi preşedinte pentru şase luni, nou luni sau voi fi reales mai departe, să ne axăm pe câteva teme cât se poate de importante şi când discutăm despre modernizarea României, pentru că tot se discută în USR despre modernizarea României, trebuie să fie primul partid care într-adevăr se discute despre revoluţia tehnologică AI, despre încălzirea globală şi cum afectează cele două lucruri pe absolut toată lumea din România.

Asta înseamnă că AI-ul va afecta locurile de muncă, ceea ce înseamnă că va afecta sistemul de asigurări sociale şi inclusiv sistemul de pensii. Deci asta înseamnă că şi pe tineri, dar şi pe bătrâni deopotrivă, pe pensionari deopotrivă, nimeni nu discută despre chestia asta ca şi cum nu s-ar întâmpla. Dar lucrurile astea se întâmplă.

Se întâmplă peste tot în lume. Numai noi ne băgăm castruţul, capul în pământ, având senzaţia că nu ni se vede fundul, dar ni se vede. Şi dacă nimeni nu discută, USR-ul trebuie să discute despre chestia asta pentru că chiar dacă nu este în momentul ăsta viabil, nu este un subiect viabil din punct de vedere politic, peste ani de zile va fi şi noi trebuie să fim avantgarda cu acest subiect.

Iar încălzirile climatice, încălzirea climei şi fenomenele extreme, că vrem, că nu vrem, le vom vedea cu toţii. Nu contează că suntem copii, că suntem la cele mai scumpe licee sau că suntem la şcoala de la ţară cu Buddha în fundul curţii sau că suntem în oraş sau că suntem medici sau că lucrăm la salubritate. Cu toţii vom simţi lucrările astea şi cei mai afectaţi vor fi agricultorii, oamenii din rural care au o agricultură de subzistenţă şi mai departe toate toată zona economii româniei.

Dacă noi nu creem politici publice în momentul ăsta pentru a preîntâmpina aceste două lucruri care sunt şi suprapunte din păcate ca timp, o să avem mare problemă. Cum vezi tu? Pe încălzirea globală înţeleg că se pot crea nişte politici publice relativ previzibile, s-a tot vorbit pe chestia asta, dar cum dăm câteva exemple de politici publice pe care le-ai implementat tu, cum vezi problema? În primul rând, eu nu. Un preşedinte de partid nu are cum să aibă... Vă-i consulta specialişti, să înţeleg, experţi, etc.

Bineînţeles, este vorba de a consulta specialişti, dar ideea este de a pune partidul pe linia asta, de a explica membriilor că este important să discutăm despre lucrul ăsta şi că trebuie să atragem specialişti în partid care se discute pe această temă şi mai departe prin reprezentanţii noştri, fie în Parlamentul European, fie în Parlamentul European, fie în Parlamentul României, să începem să aducem politici publice şi să punem presiune pe partidele care există în momentul ăsta la putere, pentru a face schimbări legislative în aşa fel încât impactul acestei revoluţii să fie cât mai cât mai redus, pentru că impactul va exista. Asta nu se pune problema, dar să fie cât se poate cât se poate redus. Dar asta înseamnă că ai nevoie de un partid şi un preşedinte de partid care să înţeleagă lucrurile astea şi să-şi dorească să facă lucrurile astea.

Revenind un pic la Lasconi, nu discut acum politicile, aşa, ci la Lasconi prezidenţiabil, dacă vei ajunge, că pare cumva bătut în cuie. Elena Lasconi, dacă vei câştiga conducerea USR, înţeleg că vei lansa un fel de competiţie internă pentru desemneare unui prezidenţiabil bazat pe sondaje, etc. Nu se va merge aşa din inerţie pe ideea Elena Lasconi va reprezenta USR-ul la prezidenţială.

Una dintre greşelile USR-ului a fost pentru că s-au făcut lucrurile din pix, adică s-au pus lucruri din pix, inclusiv Elena Lasconi, dacă ne aducem aminte, a fost pusă din pix pe listele europarlamentare, după care a fost retrasă tot, cum ar veni din pix, pentru că a avut acele declaraţii. Acele declaraţii au fost, până la urmă, declaraţii politice pe care şi le asumă. Nu trebuia să fie retrasă doar de dragul acelor declaraţii.

Trebuiau să fie discuţii în interior, să se dialogheze cu dvs. acest lucru. Nu s-a întâmplat de către actuala conducere.

Din nou o greşeală a conducerii. Dar, din punctul meu de vedere pentru preşedinte şi lumea spune că nu e timp. Niciodată nu e timp de absolut nimic.

Şi întotdeauna este timp pentru greşeli. Pentru greşeli este întotdeauna timp. Dar pentru a gândi serios să stăm un pic la masă şi să discutăm, pare să că nu există timp.

Din punctul meu de vedere există timp, trebuie să existe dezbateri interne despre ce facem. Elena Lasconi este o opţiune, din punctul meu de vedere. Absolut.

Dar nu este in pix. Cu siguranţă, da, ne încolonăm în spatele ei. Poate există altcineva care să fie mai bun decât ea şi să reprezinte USR-ul mai departe la prezidenţiale, chiar dacă nu este poate membru USR.

Cum vezi schimbarea reală în USR? Pentru că, ok, se va alege un nou preşedinte şi un nou BN, care sunt şansele să nu ajungă aceşi oameni la butoane. Că poate ajung din nou Ghina, bine, Ghina nu e acum în BN. Poate vedem un BN tot urmat din Ghina şi din alţii din aceeaşi ligă.

Chiar dacă s-ar întâmpla lucrul ăsta, din punctul meu de vedere, eu am spus-o şi repet, sunt candidatul membrilor şi pentru că sunt candidatul membrilor, eu aş conduce partidul cu ajutorul membrilor. Prin urmare, referendumuri interne. Decizia de alegere a parlamentarilor în circunscripţele lor, deci în judeţele lor să fie făcută de către membri şi nu prin delegaţi, asta este unul dintre lucruri pe care, unul dintre lucruri pe care le-aş modifica şi ştiţi cum este, în momentul în care există o presiune a membrilor asupra BN-ului, BN-ul poate să fie format şi din Ghinea şi toate clonele lei.

Pentru că la un moment dat, ei vor trebui să respecte ceea ce spun membrii partidului. Iar eu mă bătresc pe membrii partidului. Membrii simpli, acei oameni care se duc şi lipesc afişe şi îşi sacrifică timpul în campaniile electorale şi care niciodată nu primesc absolut nimic în schimb, niciun mulţumesc, că nu trebuie să primească altceva decât apreciere, dar nici măcar pe aia nu o primesc, pentru că nu sunt băgaţi în seamă.

Eu pe acei oameni vreau să îi bag în seamă. Eu sunt candidatul lor. Ai vorbit despre consultări, mă rog, un proces intern de nominalizare sau de alegere, de fapt, de nominalizare a candidatului partidului la legilele prezidenţiale.

Te-ai gândit să te înscrii într-o cursă internă? Am văzut în postarea ta că spui că nu vei candidat, dar dacă se fac sondaje interne, externe, etc. Vei intra în propagaţia asta? Dacă printr-o minune cumva sondajele comandate de către partid spun că Radu Hosu are 20% şanse să o intenţie de vot de 20% din partea românilor, poi candidat. Aşa ceva nu există.

Noi discutăm acum despre utopie. Prin urmare nici nu se pune problema de aşa ceva. Sunt conştient de limiterile mele şi este foarte bine ca un lider fie de partid de la un lider de scară până la un lider de partid ar fi bine să-şi cunoască limiterile şi să se înconjoare de oameni care sunt mai buni decât el pe fiecare domeniu în parte.

Prin urmare, vor face dezbateri şi sondaje în interior în momentul în care voi deveni preşedinte, iar eu nu voi candidat pentru că sunt conştient care este realitatea. Nu am nici măcar notorietate la nivel naţional de a avea intenţie de vot. Dar bine, nici Barna nu avea.

Bine, avea ceva notorietate, dar negativă şi totuşi a candidat. Dar tu nu eşti Barna. Eu nu sunt Barna, exact.

Pe asta mă poţi cita, într-adevăr. Nici Barna nu avea, dar nu l-a interesat. Pe mine mă interesează.

Pentru că pe mine mă interesează partidul repet că este un cerc care se închide. Pe mine mă interesează că partidul ăsta să recâştige încrederea electoratului, iar asta înseamnă, din nou, să nu-l minţim, să nu ne facem, să nu jucăm albă-neagră cu el, cu electoratul. Cum vezi politica de alianţă? O să fie foarte puţin timp în alegerile parlamentare.

Vezi posibil o alianţă a USR-ului cu partii de precum Reperu, partidele lui Tudor Benga şi cealalte partide mai mici s-au format în jurul unor oameni plecaţi din USR? Cred în primul rând că există nevoie de dialog şi, în primul rând, cred că e nevoie de a învăţa de la unii dintre ei, cum este Mihai Poliţianu şi Micul Ştefanuţă şi Vlad Gheorghe. De la oamenii ăştia trebuie să învăţăm, în primul rând, să învăţăm cum se vorbeşte cu electoratul, cum se câştigă încrederea electoratului, pentru că oamenii ăştia sunt singuri. Mihai Poliţianu a fost singur împotriva mafii întreji de acolo, de la proiectul ce a câştigat.

Micul Ştefanuţ a fost împotriva, a luptat de unul singur independent când toată lumea râdea de el şi spunea că n-ai, mă, nicio şansă şi uite că a avut şansă pentru că a fost sincer, pentru că a debordat de încredere. A generat încredere în electorat. Trebuie să învăţăm lucrurile astea şi, mai departe, dacă ei îşi doresc să vină alături de noi, ar fi o bucurie pentru că, practic, fac parte din acelaşi ADN cu al nostru.

La fel este vorba şi de reper, cu bune curele, trebuie discutat cu ei şi să vedem pe mai departe. Eu nu sunt omul care să iau decizii de unul singur. Din nou, aici ar trebui să fie discutat, aş discuta cu BN-ul şi în acelaşi timp cu membrii.

Din nou mă întorc la medie, aş discuta cu membrii şi ei să spună, alături de BN, cum facem lucrurile astea. Dar alianţa cu Forţa Drepte şi cu PMP ar trebui să continuie sau nu? Intenţionezi dacă eşti preşedintele partilului să faci un referendum şi pe tema asta, un referendum intern, o consultare, cum vrei tu să-i spui, ca să vezi dacă se merge... Un referendum intern, da. Nu cred că va fi nevoie pentru că cred că şi-a dat seama toată lumea că această alianţă nu funcţionează şi că cea ce mai probabil o ar dispărea în următoarele zile.

Asta o spui, e opinia ta sau ai auzit ceva în plan intern? Asta te întreb of the record, dacă vrei. Nu, pot să mă pui on the record. Am auzit inclusiv în intern că cel mai probabil nu se va continua această... Nu este o decizie luată, dar cel mai probabil nu se va continua cu această alianţă şi dacă se va continua eu voi fi împotriv.

Ce înseamnă membrii partidului sau la vârf, eşalonul de conducere? În eşalonul de conducere actual. Am discutat despre asta. Şi tu eşti împotriv a acestei alianţe? Sunt împotriv pentru că s-a demonstrat că trei partid au luat 8%.

Dacă spunem că Busereau a luat cel mai mult, cât am luat noi în realitate? 4%? Asta înseamnă că suntem suprag. Deci suntem încă o dată în moarte clinică. Suntem nu în moarte cerebrală, suntem în moarte clinică cu totul.

Suntem pe aparate. Suntem un partid pe aparate. Ok, nu e ok.

În sensul că am înţeles, doar eu mi-am acoperit întrebările. Dacă vrei tu să mai adauci ceva ce n-am punctat eu, vrei să scoţi ceva în evidenţă, te rog. Cred că dacă aş avea un mesaj pe care l-a spus, mesajul meu este că eu sunt candidatul membrilor şi că am nevoie de membrii să ducă mai departe mesajul meu şi că eu voi fi un preşedinte al membrilor, la fel cum am demonstrat deja şi faptele mele din trecut demonstrează lucrul ăsta, că sunt un om al oamenilor, al cetăţenilor, al membrilor simpli, al celor fără de voce sau al celor cărei voci a fost astopată de către leadership şi cu ajutorul lor, şi am nevoie de ajutorul lor pentru a câştiga această candidatură şi mai departe să duc voinţa lor la vârful partidului şi să îndrept partidul înapoi înspre electoratul pe care l-a avut şi acest partid trebuie să redevină partidul speranţei.

Ceea ce puţină lume face, majoritatea se învârtă în jurul Cozi şi părerea mea că tocmai de asta a pierdut USR-ul şi în general pierd politicienii. Cel mai bun discurs pe care l-am auzit eu în ultimii ani de zile a fost al unui cuşor Dan după ce a câştigat alegerile şi a zis că am făcut multe greşeli. După aia şi drulă să zică că poate au fost greşeli, da, să nu vorbim despre ele, ştii? Băi, am fost de căcat, am greşit, uite, asta-i greşeala, uite, aşa am de gând să o remediez şi aşa nu merge mai departe, atâta politicianism pe bun o să ne umoară pe toţi, ştii? Da, şi umoară exact ce am zis, speranţa asta şi acum lăsând orice bulşit, umoară speranţa asta şi pleacă oamenii din ţară, deci sunt o grămadă de oameni care mi-au spus, bă, plecăm, să mor eu plecăm şi mai ales uite, la Braşov că a plecat, că n-a câştigat Alan, bă, ne mutăm din Braşov, băi, oamenii ăştia au nevoie de USR să aibă speranţă că, de ce să rămân în România, au nevoie de speranţa asta că luptă pentru ceva, băi, dacă noi suntem la fel ca ăia-nalti, de-aia ne bat cu experienţa lor, ce dracu' discutăm? Băi, şi mai zic o chestie tot aşa, off the record, on the record, nu contează, mă poţi cita dacă vrei, băi, dacă era vorba că politica este o bătălie fizică, băi, sunt 100% sigur că eram bătuţi morţi de mult de către golanii lui Dragnea, când ne aducem, aminte, când s-a dus el la DNA cu legioanele alea pe după el.

Ştiu, ştiu, că eram acolo, m-au împins şi pe mine personală, ştiu. Na, deci, bun, poţi să înţeleg că ne-ar fi bătut? Băi, n-aveam niciun fel de şantă, noi suntem şoareci de bibliotecă, hai să zicem, bun, am înţeles, suntem şoareci, ăsta cu ăsta nu mă cita, suntem IT-şi, suntem oameni cu un intelect ridicat şi aşa mai departe, dar, tocmai, politică este un joc al minţii. Şi noi luăm bătaie pe jocul minţii cu oameni care spun că sunt inteligenţi, deştepti, frumoşi şi că o să reuşească să facă lucruri.

Păi nu, nu le fac. Pentru că încearcă să facă jocul politic al partidelor vechi şi aia ne bat ca experienţă. Asta trebuie să schimbăm, cultura din interiorul sereului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor