USR, cu tunul pe Daea: De ce serviciile informatice pentru softul APIA costă cât în Silicon Valley?

De ce serviciile informatice ce vor fi achiziţionate pentru softul APIA costă cât în Silicon Valley, adică 1.450 de euro pe zi, în condiţiile în care contractul cuprinde mai multă mentenanţă şi call center, decât dezvoltare, întreabă deputatul Adrian-Claudiu Prisnel.
Petre Daea (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.11.2017

Sub blana de oaie în care se afişează ministrul Agriculturii, Petre Daea, se află tot un lup pesedist, cu aceleaşi năravuri, a acuzat miercuri, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel.

"Marele ovinolog Petre Daea a onorat cu prezenţa lui Comisiile pentru Agricultură ale Parlamentului. De data asta e emis panseuri despre râmă şi porc şi cum, în afară de om, tot ce mişcă e agricultură. Daea, cu maximele lui care stârnesc râsul, e faţa care umanizează guvernul PSD, că de aceea se şi plimbă Liviu Dragnea cu el prin ţară. Dar sub blana de oaie, e tot un lup pesedist, cu aceleaşi năravuri. L-am întrebat şi ieri, după ce îi adresasem o interpelare, de ce serviciile informatice ce vor fi achiziţionate pentru softul APIA costă cât în Silicon Valley, adică 1450 euro/zi, în condiţiile în care contractul cuprinde mai multă mentenanţă şi call center, decât dezvoltare. Un secretar de stat mi-a răspuns sec că ăsta este preţul recomandat de un consultant din afară", a declarat Prisnel.

Deputatul susţine că a primit acest răspuns după ce Ministerul Agriculturii îi oferise în scris o altă explicaţie "aberantă": că au fost considerate cheltuieli de dezvoltare a unui nou sistem pentru noile reguli ale viitoarei Politici Agricole Comune, posibil de realizat în 2019 şi 2020 - adică, plătim 26 de milioane de euro pe ceva ce ar putea să existe şi despre care nu ştim nimic!

"Licitaţia a fost lansată în vară, la câteva zile după ce SIVECO, principalul dezvoltator al softului, a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei că ar fi trucat, împreună cu o altă firmă, licitaţia prin care a obţinut contractul, prima oară, în 2007. SIVECO participă şi de data asta la licitaţie, alături de Teamnet, deţinută în trecut de fugarul Sebastian Ghiţă, care obţinuse şi el o bucată din contract, în ultimii ani. Cele două firme au capturat total sistemele informatice publice din România, au fost şi scandaluri cu SEI (sistemul informatic al ministerului Educaţiei), REVISAL şi sistemul Casei de Asigurări de Sănătate", a precizat Prisnel.

Potrivit parlamentarului, licitaţia pentru serviciile informatice de 26 milioane de euro a fost contestată, recent, de o firmă care, citind caietul de sarcini, a mirosit o dedicaţie.

"Captura clienţilor politici este cea care a făcut ca preţurile pentru sistemele informatice să fie astronomice, iar produsele livrate să fie subperformante. Un obiectiv al USR este să deschidă această piaţă către firmele libere de politică. Voi urmări până la capăt această licitaţie şi am în minte şi nişte modificări legislative care să facă pe viitor, imposibilă, captura", a subliniat Prisnel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor