USR, critici dure la adresa ministrului Fondurilor Europene: "Boloş - ministrul copy-paste PSD"

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Europarlamentarul USR PLUS Cristian Ghinea critică în termeni duri activitatea ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş, pe care îl numeşte „ministrul copy-paste PSD”. Liderul USR afirmă că Boloş a preluat cu „copy paste” schemele de organizare lăsate de PSD, „cu mica deosebire că [Boloş – n.r.] şi-a făcut post de director la Transporturi”.

„Că mai vin alte miliarde europene pentru autostrăzi. La MFE, PSD PNL = LOVE. [...] Două bugete europene au trecut şi problema se agravează. MFE devine problema în sine. A ajuns un cuib de interese, chitit să apere buboiul”, susţine europarlamentarul USR-PLUS.

Totodată, Cristian Ghinea afirmă că în ultimii ani „politicile de mediu cu bani europeni” nu s-au schimbat absolut deloc, astfel încât „miliarde şi miliarde de euro sunt aruncate într-un sistem varză, fără responsabilitate, fără rezultate”.

„Nu se schimbă nimic. Domeniul este aţos, publicul nu poate urmări detalii şi acronime. Partidele nu au experţi pe domeniu, de asta fie trimit prostovani acolo, fie ajung dependenţi de elefanţi birocraţi interesaţi de joburile lor de după ministeriat, cum e Boloş. Omul ăsta tot construieşte autostrăzi pe fonduri europene de mulţi ani, ăsta e jobul său, de când a fost adus de USL la Bucureşti. Pentru merite deosebite în birocraţia de construit autostrăzi cu fonduri europene, a fost promovat”, afirmă Ghinea.

Redăm postarea integrală publicată joi pe pagina sa de Facebook:

Ministrul copy-paste PSD. Şi consecinţele

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu a fost un accident.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a luat copy paste (expresia folosită chiar de şeful său, Ludovic Orban) de la Victor Ponta şi aşa a ajuns Cumpănaşu la masa unde se împart fondurile europene ce vor urma în 2021-2027. În total, peste 30 miliarde euro.

Am râs de ei, Orban s-a enervat, Cumpănaşu a fost zburat. Totul OK? Mergem înainte?

Cumpănaşu era doar bomboana de pe colivă. Coliva constă în faptul că fondurile europene din România sunt capturate de o birocraţie care se autoserveşte şi se consultă doar cu cumpănaşi abonaţi apoi la fonduri. Leafa (cu sport de 75% la toată lumea) merge înainte, proiecte de umflat absorbţia dar fără impact continuă.

Exemplu: 500 de milioane euro consumate pentru deşeuri şi 30 de depozite nefinalizate, deşi trebuiau să fie gata în 2013. Pline pădurile de PET-uri, sistem nefuncţional de reciclare dar milioanele de euro au fost consumate. Se schimbă ceva pe politicile de mediu cu bani europeni? Fix nimic.

Miliarde şi miliarde de euro aruncate într-un sistem varză, fără responsabilitate, fără rezultate. Tot spun asta din 2016.

Nu se schimbă nimic. Domeniul este aţos, publicul nu poate urmări detalii şi acronime. Partidele nu au experţi pe domeniu, de asta fie trimit prostovani acolo, fie ajung dependenţi de elefanţi birocraţi interesaţi de joburile lor de după ministeriat, cum e Boloş. Omul ăsta tot construieşte autostrăzi pe fonduri europene de mulţi ani, ăsta e jobul său, de când a fost adus de USL la Bucureşti. Pentru merite deosebite în birocraţia de construit autostrăzi cu fonduri europene, a fost promovat.

Încerc să explic cât mai simplu problemele. Aici, una dintre analize:

https://www.otaracaafara.eu/…/7-întrebări-pe-bune-pentru-u…/

A zburat PSD. A venit Boloş. PSD lăsase nişte scheme de organizare. Boloş le-a preluat cu mica deosebire ca şi-a făcut post de director la Transporturi. Că mai vin alte miliarde europene pentru autostrăzi. La MFE, PSD PNL = LOVE.

Să fie clar. În acest an, băieţii veseli din sistem fac din nou schemele pentru alte 30 de miliarde.

Cumpănaşu nu a fost decât bomboana care a zburat, coliva rămâne. Îi vom opri fie înainte de alegeri, prin presiune publică, fie după alegeri prin voturile noastre. USR nu va accepta ca fondurile europene să fie făcute varză, din nou.

Două bugete europene au trecut şi problema se agravează. MFE devine problema în sine. A ajuns un cuib de interese, chitit să apere buboiul.

Continuăm azi să prezentăm fapte şi date din sistem. Trebuie să conştientizăm că nu se schimbă de la sine.

Astăzi, hai să vedem ce zice Comisia Europeană despre draftul de programe sociale cu fonduri europene, publicate de Boloş.

Este documentul primit de MFE ca prim feedback la ce au propus.

Noi am zis direct: Restart la POCU, cu ceva timp în urmă.

https://www.otaracaafara.eu/…/restart-la-pocu-in-2020-inap…/

Hai să vedem ce zice Comisia, în limbajul lor diplomatic.

Într-o scrisoare transmisă referitor la documentele propunerile Guvernului României privind pregătirile pentru finanţările 2021-2027, Comisia Europeană punctează foarte multe neajunsuri. Doar trei exemple, pentru început:

CE: Statul membru este sfătuit să-şi asume posibilitatea livrării operaţiunilor ce urmează a fi finanţate prin FSE (următorul Fond Social European, n.r.) în concordanţă cu principiul plăţii în funcţie de rezultate. În această privinţă, autorităţile naţionale sunt sfătuite să aplice standarde de cost pentru activităţi.

Adică: guv.ro propune iar să bage bani de social fără să-şi asume rezultate concrete. Aşa cum am explicat pe larg în analiza cu link mai sus, proiectele din Fondul Social European (în cadrul actualului POCU) trebuie să aibă indicatori seci legaţi doar de beneficiari: X număr de femei care au primit screening pentru cancer, Y număr de copii săraci ţinuţi la şcoală, Z număr de tineri angajaţi.

Atât şi nimic mai mult. Nu bla bla, nu că facem alte strategii şi curicule. Rezultate concrete, numere.

Costurile simplificate, din nou, sunt o propunere pentru care am luptat încă din 2016, de când am condus MFE. Dai banul per rezultat, nu pentru hârtii. Nu se doreşte. Ce comenta Comisia la draftul POCU din 2013, cu care Ponta-Teodorovici au mers înainte, comentează şi acum la draftul Boloş. Ziua cârtiţei, şapte ani şi câteva miliarde de euro mai târziu.

CE: Rolul sistemului public de ocupare nu este clar în cadrul mecanismului care trebuie să livreze rezultate privind tinerii. Este importantă viziunea clară privind modele de cooperare şi coordonare între actorii publici şi privaţi. Rolul Sistemului Public de Ocupare este important mai ales că identificarea şi implicarea grupului ţintă NEETS rămâne o provocare, în special în contextul post-criză COVID-19, când este de aşteptat ca şomajul şi inactivitatea acestui grup să crească pe termen scurt şi termen lung.

Adică: ANOFM a primit bani europeni, dar nu a livrat în ce priveşte tinerii fără job şi fără educaţie (NEETS). Ce propune PNL PSD = LOVE? Alţi bani la ANOFM fără să fie clar ce face pentru tineri.

Aceste probleme cu eficienţa acţiunilor sistemului public de ocupare (ANOFM, în esenţă) este iarăşi o problemă de ani şi ani.

În 2015, când abia demara actuala perioadă de programare, erau peste 400.000 de tineri NEETS; ANOFM nu avea o bază de date - şi are, în continuare, o bază de date inexactă şi numai unele proiecte ale ONG-urilor mai reuşeau să îi găsească şi să îi activeze.

În 2016, am oprit PSD cu scandal din a distribui acestora şepci şi stickere USB. Ţineţi minte scandalul, motivul pentru care m-au tocat PSD şi Antena 3 cu aberaţia cu zero fonduri.

Am cerut ANOFM ca, dacă vrea bani europeni, să aibă un plan clar de management de caz. Să iasă din birouri şi să lucreze în teren cu ei, să aibă un arbore de decizii clare pentru fiecare:

cei care au nevoie să termine şcoala să meargă spre programe de tip „A doua şansă” (tot cu fonduri UE),

cei care pot face ucenicii plătite să primească (tot din fonduri UE) o plată etc.

Tot acest plan era făcut şi urma ca banii europeni pentru neets să fie folosiţi doar aşa. Am lăsat proiectul avansat. ANOFM primea banii în tranşe, doar după ce livra tineri întorşi la şcoală sau angajaţi. Dacă nu livra, nu primea bani europeni.

În 2017, Dragnea a pus înapoi ca şefă la ANOFM pe mama fostei sale amante şi agenţia a primit bani pe degeaba. #FărăNumăr.

Nu se poate întâmpla din nou; trebuie schimbat întregul sistem acum, o spune clar şi Comisia Europeană.

Plus, ANOFM, Ministerul şi orice alte instituţii publice să îşi asume oficial colaborarea cu ONG-urile, adică exact acelea care lucrează la firul ierbii şi ştiu cum şi unde să lucreze cu tinerii NEETS.

CE: Finanţările alocate ar trebui să se adreseze unor deficienţe existente şi să fie complementare cu alte finanţări; acest punct ar fi de ajutor în situaţia în care descrierea măsurilor prevăzute în draftul de Program Operaţional necesită mai multe informaţii - de exemplu în cazul trainingului pentru profesori; având în vedere faptul că multe fonduri europene au fost alocate acestor traininguri în trecut

Aşadar, Marcel Boloş şi funcţionarii MFE fac copy paste şi trimit un Program Operaţional care propun, nici mai mult nici mai puţin, traininguri pentru profesori. După un POSDRU blocat şi un POCU fără impact real, echipa de la MFE porneşte la drum cu aceleaşi idei, puţine şi fixe, absolut nicio evoluţie.

De ce? Păi, e mai simplu să toci bani pe traininguri pentru profesori, sute şi sute de milioane, raportezi hârtii. Să mergi după copii săraci să îi ţii la şcoală? Aş.

Citiţi tot documentul de la Comisie, aici: http://www.otaracaafara.eu/…/Comentarii-COM-POCU-2021-2027.…

Comisia revine la asta cu trainingurile şi curriculele. MFE şi Ministerul Educaţie pregătesc alte sute de milioane fonduri sociale de spart pe salariile lor şi pe măsuri soft.

Nu închei până nu relatez ceva în plus despre „transparenţa” ministerului, o experienţă recentă: am solicitat în IANUARIE, oficial, calendarul consultărilor ce urmau să aibă loc în lunile următoare, pentru cadrul financiar post-2021. Am primit răspunsul după exact DOUĂ LUNI, în aprilie, răspuns care conţine lista consultărilor deja organizate.

Plus comentarii precum: „Informaţiile privind consultările organizate pentru pregătirea viitoarei perioade de programare sunt publicate pe site-ul MFE”.

Sperăm ca măcar aceia care au aflat din vreme de consultări să fi avut contribuţii relevante şi majoritatea să fie mult peste nivelul pe care, de exemplu, îl poate asigura o consultare cu organizaţia lui Cumpănaşu.

Această mascaradă de ”consultări” este făcută doar ca să bifeze cerinţa din regulamentul european. Programele Operaţionale curente nu sunt evaluate sau au fost evaluate fictiv, prin studii comandate de MFE despre MFE şi ţinute la sertar.

30 de miliarde de euro vin. Îi lăsăm tot pe ei?

Echipa "O Ţară ca Afară" stă pe capul lor.

Vom reveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne