USR, către Ministerul Sănătăţii: Riscăm ca în Moldova să se moară de apendicită pentru că nu are cine să opereze

Iulian Bulai
Iulian Bulai (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România a cerut, marţi, Ministerului Sănătăţii să preia coordonarea directă, în teren, a situaţiei din cele două focare majore de coronavirus din acest moment, Moldova şi Banat. Partidul condus de Dan Barna a subliniat că, în prezent, nu există o cooperare eficientă între spitalele din judeţe precum Neamţ, Suceava, Botoşani sau Iaşi pentru preluarea şi transferul pacienţilor infectaţi.

“Conform datelor furnizate astăzi de Institutul de Sănătate Publică, 45% din cazurile confirmate de COVID-19 sunt din judeţele Moldovei (1.810 cetăţeni dintr-un total de 4.057). 63 de victime din 157, adică 40% din totalul deceselor cauzate de COVID-19, sunt din Moldova. În continuare, nu există nicio cooperare eficientă între spitalele din judeţele din Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi etc. pentru preluarea şi transferul pacienţilor infectaţi, în funcţie de specializările medicale, numărul de cadre medicale active şi gradul de ocupare a paturilor în fiecare astfel de unitate”, a explicat USR într-un comunicat de presă.

De asemenea, USR a atenţionat că o situaţie la fel de gravă a fost înregistrată şi în Banat, la Arad şi Timişoara, unde jumătate dintre decesele înregistrate până acum sunt pacienţi internaţi în spitale pentru alte afecţiuni decât coronavirusul Wuhan.

“USR consideră că Ministerul Sănătăţii, prin conducerea lui, trebuie să asigure acum, de la faţa locului, direct, gestionarea eficientă a focarelor scăpate de sub control din cele două regiuni. Nu în scurte vizite de control şi nici exclusiv prin detaşarea altor medici în spitalele afectate, ci prin preluarea concretă a coordonării operaţiunilor din teritoriu, în teritoriu, până la stabilizarea situaţiei”, a precizat USR.

Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ, a susţinut că, în condiţiile în care Suceava e sub carantină şi sute de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, militarizarea conducerii Spitalului de Urgenţă din Suceava nu este suficientă. El a atras atenţia asupra faptului că există riscul să se ajungă la scenariul în care Moldova să se moară de la apendicită pentru că nu mai sunt doctori să opereze.

“Numărul de infectări e uriaş, raportat la populaţie. Acum e momentul ca domnul ministru Tătaru şi echipa lui să dea dovadă de leadership adevărat, să meargă, rând pe rând, la Arad, Timişoara, Suceava, Neamţ, Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, acolo unde e nevoie de restabilirea controlului, şi să conducă de la firul ierbii această misiune de repunere pe picioare a sistemului. Aşa se dă măsura unui autentic conducător pe timp de criză, prin implicarea personală în stabilizarea situaţiei”, a adăugat Iulian Bulai.

La rândul său, eurodeputatul Vlad Botoş, preşedintele filialei judeţene USR Arad, a declarat că, în prezent, la Arad şi Timişoara, este nevoie urgentă de o gestionare profesionistă a crizei generate de coronavirus, precum şi de strategii limpezi de gestionare a resurselor şi a riscului de infectare.

“Conducerea Ministerului Sănătăţii trebuie să arate că e aproape de cadrele medicale. Prezenţa în teren a responsabililor din MS e un semn necesar de solidaritate pentru judeţele care au devenit focare. Avem nevoie de un plan clar despre cum putem trata decent şi eficient bolnavii, şi pe cei infectaţi, şi pe cei cu alte probleme medicale. Avem nevoie de proceduri clare, de dotări pentru cadrele medicale şi de un control ferm al acestor proceduri”, a explicat Vlad Botoş.

Apelul făcut de USR vine în contextul în care sistemul de Sănătate în România încă este îngenuncheat de epidemia de coronavirus. Sute de cadre medicale infectate, mai multe spitale închise temporar sau plasate sub carantină, şi un val de demisii în rândul angajaţilor spitalelor cauzat de lipsa de măsuri de protecţie adecvate şi de frica de a nu contracta virusul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne