USL, discuţii pentru retragerea mandatului unor judecători ai CCR
alte articole
În cadrul reuniunii de luni seară, parlamentarii USL au discutat despre o eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament, pentru schimbarea raportului de forţe în CCR.
Astfel, parlamentarii PSD şi PNL au discutat două variante pentru rezolvarea conflictului dintre Parlament şi Curtea Constituţională în urma verdictului judecătorilor CC care au stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la Consiliul European şi-şi poate delega atribuţiile către premier, relevă surse parlamentare.
O variantă ar fi acţiunea în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale, pentru abuz în serviciu, pe motiv că aceştia au introdus în decizia privind reprezentarea la Consiliul European concepte şi instituţii care nu există în legea fundamentală.
Varianta a doua
USL apreciază că judecătorii Curţii Constituţionale au încălcat Constituţia introducând conceptul de delegare, care nu există în legea fundamentală.
A doua variantă ar fi retragerea mandatelor judecătorilor Curţii numiţi de către legislativ, motivaţia fiind tot încălcarea legii fundamentale.
Astfel, Parlamentul va putea numi alţi judecători în locul acestora, modificând astfel raportul de reprezentare în cadrul Curţii Constituţionale.
Judecătorii numiţi de Parlament sunt: Aspazia Cojocaru - numită în 2004 de Camera Deputaţilor, Mircea Ştefan Minea - numit în 2010 de Camera Deputaţilor, Iulia Motoc - numită de Senat în 2010, Ion Predescu - numit de Senat în 2004, Puskas Valentin - numit de Senat în 2007, Tudorel Toader - numit de Camera Deputaţilor în 2007. Toţi au mandate de nouă ani.