Uraganul Fiona ameninţă Bermudele în timp ce se îndreaptă spre Canada

(Youtube - captură ecran)

Uraganul Fiona a ameninţat vineri insulele Bermude din Atlantic, trecând la vest de teritoriul britanic în drumul său spre nord, spre Noua Scoţie, şi având potenţialul de a deveni una dintre cele mai puternice furtuni din istoria Canadei, anunţă Reuters.

Fiona a lovit deja o serie de insule din Caraibe la începutul săptămânii, omorând cel puţin opt persoane şi lăsând fără curent electric aproape toţi cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico în timpul unui val de căldură sufocantă.

Localnicii au baricadat ferestrele cu scânduri şi şi-au făcut provizii de alimente şi baterii pentru lanterne, pregătindu-se pentru furtună, care ar urma să se apropie de Bermude în primele ore ale dimineţii de vineri. Centrul uraganului Fiona va urma o traiectorie în Atlantic între Bermude şi coasta de est a Statelor Unite, dar benzile exterioare ale furtunii vor lovi teritoriul cu vânturi puternice, ploi torenţiale şi valuri de furtună.

Pe întreaga insulă, oamenii au îndepărtat resturile din curţi şi s-au pregătit să închidă obloanele de furtună. Multe case sunt construite cu ferestre mici cu obloane, acoperişuri de ardezie şi blocuri de calcar pentru a rezista la uraganele frecvente.

"Îmi iau toate măsurile de precauţie pentru a fi în siguranţă", a declarat Dean Williams, un locuitor al capitalei Hamilton. "Pregătirea este cheia, pentru ca la cea mai mare intensitate nu putem face nimic altceva decât să aşteptăm să treacă."

La ora 8 p.m. AST (0000 GMT), Fiona avea vânturi maxime de 215 km/h şi se afla la aproximativ 455 km la vest-sud-vest de Bermude şi se deplasa spre nord-nord-est cu 31 km/h, a declarat Centrul Naţional pentru Uragane din Miami.

Acest lucru a făcut din el un uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte, ceea ce înseamnă că este capabil să producă pagube catastrofale.

De asemenea, se afla la 1.610 km sud-sud-est de Halifax, capitala provinciei canadiene Nova Scotia.

Fiona se anunţă a fi cea mai puternică furtună care a ajuns în Canada de când Dorian a atins pământul la vest de Halifax, în septembrie 2019, a precizat site-ul guvernamental al Environment Canada.

Se aşteaptă ca această furtună să aducă vânturi cu forţa unui uragan şi ploi torenţiale în provinciile atlantice şi în estul Quebecului începând de vineri după-amiază şi prelungindu-se până sâmbătă. Se pare că este posibil să treacă prin partea de est a Nova Scotia înainte de a se îndrepta spre nord, spre Newfoundland şi Labrador până duminică.

O mare parte a Canadei atlantice, inclusiv părţi din Insula Prince Edward, New Brunswick şi estul Quebecului, vor resimţi forţa furtunii.
La fel ca Dorian, Fiona ar putea deveni mai uşor o furtună post-tropicală, dar Dorian avea o intensitate de categoria 2, cu vânturi susţinute de 155 kph. Aceasta a doborât copaci vechi de un secol şi a declanşat o pană de curent extinsă.

Iar Fiona ar putea aduce mai multe ploi. Meteorologii spun că în zonele din apropierea traiectoriei sale ar putea cădea până la 200 mm de ploaie, în timp ce vânturile ar putea avaria clădirile şi ar putea provoca întreruperi de energie electrică, cu valuri de furtună care ar putea inunda coastele.

Uraganul şi-a arătat deja forţa devastatoare în Puerto Rico şi în alte insule din Caraibe, ucigând cel puţin patru persoane în Puerto Rico, a declarat Agenţia Federală pentru Situaţii de Urgenţă a SUA.

În cadrul unei şedinţe de informare la New York, preşedintele american Joe Biden a declarat că guvernul federal va finanţa înlăturarea molozului, refacerea alimentării cu energie electrică şi apă, precum şi adăposturi şi alimente pentru următoarea lună.

Aproximativ 1 milion de locuinţe şi întreprinderi au rămas joi fără curent electric pe teritoriul american, după ce Fiona a lovit duminică, în timp ce oamenii se sufocau de căldură şi umiditate.