UPDATE. Egipt: Preşedintele egiptean Mohamed Morsia fost înlăturat de la putere de armată. Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale depune jurământul joi

Tancuri pe străzile din Egipt, 3 iulie, 2013
Tancuri pe străzile din Egipt, 3 iulie, 2013 (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
03.07.2013

UPDATE: Miercuri seara, Morsi a fost înlăturat de la putere de către armată fiind transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un înalt responsabil al Fraţilor Musulmani pentru AFP. În perioada care urmează până la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate Morsi va fi înlocuit cu Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale, care va depune jurământul joi.

“Preşedintele egiptean Mohamed Morsi, a fost înlăturat de la putere de armată, fiind transferat singur la Ministerul Apărării”, a anunţat joi dimineaţa un înalt responsabil al Fraţilor Musulmani pentru AFP.

Poliţia egipteană a ordonat, de asemenea, arestarea a 300 de membri ai Fraţilor Musulmani, mişcarea preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat cotidianul guvernamental Al-Ahram în ediţia de joi.

Egipt: lovitură de stat militară. "Preşedintele Morsi sub arest la domiciliu"

În Egipt este în curs o lovitură de stat împotriva preşedintelui Mohamed Morsi. Elicoptere militare patrulează piaţa Tahrir la aproximativ o oră după expirarea ultimatumului impus de armată şi terminat în jurul orei 17.30 locale. Forţele de securitate egiptene au pus o interdicţie privind călătoriile în străinătate ale preşedintelui, care a preluat mandatul cu un an în urmă. Aceeaşi soartă o au mulţi lideri ai partidului Frăţiei Musulmane. Morsi, de asemenea, ar fi fost pus sub arest la domiciliu de către militari, la sediul Gărzii Republicane.

Misterul privind arestarea

Unii oficiali neagă aceasă situaţie: "Preşedintele a lucrat toată ziua în biroul său, în cazarma Gărzii Republicane", a declarat Yasser Haddara, consilierul de comunicare al preşedintelui. Dar el a adăugat că nu se ştie încă dacă la sfârşitul zilei Morsi va fi liber să se întoarcă la palatul prezidenţial. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane şi consilierul prezidenţial egiptean a declarat la CNN că nu se ştie unde este Morsi. Prin urmare, este sigur că există o mare confuzie.

Zeci de vehicule blindate au fost desfăşurate la Universitatea din Cairo, unde este în prezent o demonstraţie în sprijinul preşedintelui Morsi. În plus, armata egipteană a ridicat bariere de protecţie şi sârmă ghimpată întinse în jurul cazermei Gărzii Republicane în care s-ar afla preşedintele egiptean, Mohamed Morsi. Palatul prezidenţialeste, de asemenea, înconjurat de sârmă ghimpată şi vehicule blindate.

Ultimatum TV

Luni, armata a cerut în mod ferm liderilor din ţară să rezolve situaţia până miercuri după-amiază. Ultimatumul a fost respins. Miercuri dimineaţa, vehicule blindate şi tancuri ale armatei egiptene au fost desfăşurate în jurul sediului televiziunii de stat, Ertu. Alte tancuri sunt situate la sediul palatului prezidenţial şi în alte părţi ale oraşului. Pentru a doua oară în doi ani, prin urmare, armata pare determinată să submineze instituţiile care controlează ţară. Numai că, de data aceasta, Morsi este primul preşedinte ales democratic în istoria Egiptului.

Cu câteva minute înainte de termenul limită, preşedinţia egipteană a emis o declaraţie pe Facebook în care insistă asupra faptului că "încălcarea legitimităţii constituţionale ameninţă practica democraţiei" şi conduce spre un guvern de coaliţie până la următoarele alegeri şi formarea unei Comisii independente de modificare a Constituţiei (reînnoită în decembrie anul trecut), pentru a fi prezentată în noul Parlament. Dar Morsi nu demisionează.

Armata şi opoziţia

Comandantul general al forţelor armate din Egipt, Abdel Fattah al-Sisi, se întâlneşte cu diferite autorităţi religioase - printre care Mohamed El Baradei, liderul Frontului Salvării Naţionale din opoziţia egipteană - şi tineretul egiptean şi ar trebui să emită o declaraţie în scurt timp. La această întâlnire nu ia parte Frăţia Musulmană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor