Egipt: Opoziţia dă ultimatum „Morsi să demisioneze până mâine"

Manifestaţii în Egipt.
Manifestaţii în Egipt. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.07.2013

In urma demonstraţiilor impresionante din Egipt, opoziţia a dat un ultimatum lui Mohamed Morsi până mâine, marţi, la ora 17. Acesta este termenul limita pentru demisia preşedintelui islamist. În caz contrar, va avea loc o campanie de nesupunere civilă, informează agenţia AGI.

"Îi acordăm timp lui Mohamed Morsi până mâine, marţi 02 iulie, la ora 17, să părăsească puterea şi să permită instituţiilor să se pregătească pentru alegeri prezidenţiale anticipate", se citeaza într-o declaraţie lansată de mişcarea Tamarrud. "În caz contrar, de mâine la ora 17, va începe o campanie de nesupunere civilă".

Milioane de persoane au iesit în stradă ieri, să ceară demisia preşedintelui Mohamed Morsi, doar la un an după ce acesta a preluat mandatul. Au fost şapte victime din cauza violenţelor. Demonstraţiile din Piaţa Tahrir din Cairo, din faţa Palatului Prezidenţial din cartierul Heliopolis şi dintr-o serie de alte oraşe, inclusiv Alexandria - cel de-al doilea oraş ca mărime şi cel mai important - au fost cele mai impresionante după revolta Primăverii arabe'', care au dus la demisia lui Hosni Mubarak.

Frăţia Musulmană este asediată de către liderii opoziţiei, care se întâlnesc din nou în această după-amiază pentru a hotărî paşii următori.

Ciocnirile au izbucnit după-amiază târziu. Un bărbat de 26 de ani a fost ucis şi mulţi alţii au fost răniţi atunci când protestatarii din Cairo au atacat sediul central al Frăţiei Musulmane. Clădirea a luat foc în timp ce zeci de oameni au atacat cu pietre şi cocktailuri Molotov. Susţinătorii Frăţiei au reacţionat şi s-au auzit focuri de arme automate.

Cel puţin trei persoane au fost ucise în Assiut, Egiptul de Sus; ele participau la manifestaţia anti-Morsi şi au fost atacate de către persoane necunoscute, unul dintre ei fiind lovit în cap de către oameni înarmaţi care se aflau pe o motocicletă.

În Beni Suef, la sud de Cairo, un protestatar de 25 de ani a murit la spital din cauza rănilor pe care le-a suferit în atacul pe care l-a iniţiat un grup de persoane împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. S-au înregistrat, de asemenea, victime în Fayoum. Multe incidente au avut loc în afara sediului partidului Libertate şi Justiţie, braţul politic al Frăţiei Musulmane.

Potrivit declaraţiilor Ministerului Sănătăţi, aproximativ 613 persoane au fost rănite, iar grupurile activiste au raportat că cel puţin 43 de femei, inclusiv o jurnalistă străină, au fost supuse agresiunilor sexuale în timpul demonstraţiilor din Piaţa Tahrir.

Un influent imam sunit - Sheikh Youssef Qaradawi - care locuieşte în Qatar (dar se afla duminica în Cairo), în timp ce a admis erorile făcute de către preşedinte, a cerut egiptenilor să aibă mai multă răbdare cu Morsi. "I-aţi dat treizeci de ani lui Mubarak, nu-i puteţi acorda un an lui Morsi? Un an este suficient pentru a rezolva problemele de 60 de ani? Este imposibil. Trebuie să dăm o şansă acestui om şi să-l ajutăm, toţi trebuie să lucrăm împreună pentru asta".

"Dialogul este singura modalitate prin care putem ajunge la o înţelegere", a transmis Ehab Fahmi, purtătorul de cuvânt al lui Morsi, asigurând că Preşedinţia este "deschisă pentru un dialog naţional, real şi serios".

Morsi spune că demisia este un subiect despre care nu se poate vorbi: el are legitimitatea populară şi că opoziţia încearcă pur si simplu să obţină prin manifestaţiile din piaţă ce nu a reuşit să obţină prin vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor