Uniunea Europeană îi dezamăgeşte pe tot mai mulţi francezi (sondaj BVA)
alte articole
Franţa priveşte în continuare cu suspiciune Uniunea Europeană, care pare să-i dezamăgească pe tot mai mulţi cetăţeni francezi - notează luni ziarul El Mundo, care citează un sondaj realizat de Institutul pentru sondarea opiniei publice BVA din Hexagon.
Deşi atitudinea orgolioşilor francezi faţă de instituţiile europene a fost întotdeauna rece şi distantă - merită amintit că Franţa a respins în mai 2005 proiectul Constituţiei Europei cu 54,68% de voturi împotrivă, acest studiu anual a fost realizat cu spriijnul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS) şi prezentat cu prilejul Întâlnirilor europene de la Enghien-les-Bains.
Sondajul relevă că Europa este văzută tot mai mult ca o sursă de îngrijorare (40% în 2014 faţă de 37% în 2013) şi mai puţin ca o sursă de speranţă (31% azi faţă de 38% anul trecut). Scăderea este considerabilă din 2003, când a fost înfiinţat acest sondaj şi când rata încrederii în UE era atunci de 61%.
După zece ani, încrederea francezilor în Bruxelles şi Strasbourg a scăzut cu 30%, în condiţiile în care intenţiile de vot pentru Frontul Naţional (FN) al lui Marine Le Pen, care pledează pentru restrângerea atribuţiilor instituţiilor europene, au crescut la 23%, potrivit Ifop.
Rezultatele îngrijorătoare arată că 83% din francezi cred că UE este puţin sau deloc eficientă. Cu 11 săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, prevăzute pentru 25 mai, opiniile nefavorabile faţă de inutilitatea instituţiilor comunitare au crescut în Franţa cu 8%, faţă de cifrele înregistrate în februarie 2013 de acest Institut.
Potrivit rezultatelor de anul acesta, 57% dintre cei chestionaţi consideră activitatea UE 'puţin eficientă', în timp ce 26% cred că nu este 'deloc eficientă'. Alţi 15% sunt de părere că UE este 'oarecum eficientă', în timp ce doar 1% dintre cetăţeni cred că este 'foarte eficientă'; 1% s-au declarat indecişi pe această temă.
Pe de altă parte, 58% dintre cei chestionaţi au recunoscut că nu vor vota la alegerile europene în funcţie de ceea ce a făcut în cele 22 de luni de guvernare Partidului Socialist al lui François Hollande. În schimb, 30% au propus să folosească votul ca mijloc de pedepsire a executivului, 10% au propus să-l sprijine, iar 2% nu au ştiut ce să răspundă.
În mod curios, alegătorii de stânga sunt cei care şi-au pierdut cel mai mult încrederea în proiectul unei Europe unite (- 8% faţă de 2013), în timp ce încrederea în viitorul UE rămâne destul de mare între persoanele cu vârste peste 65 de ani (47%) şi la cei din posturile de conducere (46%).
Potrivit experţilor BVA, spectrul recesiunii economice şi planurile sociale care au luat amploare în eurozonă au contribuit decisiv la creşterea sentimentului de respingere.
Pe de altă parte, Europa a părut absentă politic şi militar când la porţile sale au survenit conflicte armate, precum cele din ultimul timp din Mali şi Republica Centrafricană, sau criza din Ucraina, unde Uniunea Europeană nu a reuşit să vorbească pe o singură voce cu preşedintele rus Vladimir Putin.