Uniunea Europeană - familie sau apartament la comun? (Wiener Zeitung)
În cadrul UE se vorbeşte despre lipsă de structură: moneda euro a fost introdusă, dar uniunea politică nu a fost încă realizată. Principiul unanimităţii permite unor state ca Irlanda să aducă întreaga Uniune Europeană într-un punct mort. Şi chiar dacă UE dispune de posibilităţi vaste de sancţionare a statelor în curs de aderare, are foarte puţine împotriva statelor deja membre. Acest lucru este vizibil şi în cazul României, unde şeful guvernului încalcă fără jenă statul de drept, acuză Wiener Zeitung în ediţia de marţi într-un articol dedicat problemelor cu care se confruntă UE.
Rămâne însă de văzut dacă toate aceste lucruri sunt cu adevărat lipsuri. În UE se pleacă de la premisa că fiecare stat membru trebuie să respecte regulile jocului exact ca o familie care trăieşte sub acelaşi acoperiş. Marea familie europeană este însă organizată ca un apartament închiriat de mai multe persoane, iar un asemenea apartament nu poate funcţiona decât în contextul unor înţelegeri clare. Acestea sunt ignorate de premierul român Victor Ponta. Şi asta nu înseamnă că preşedintele suspendat din senin, Traian Băsescu, a fost un far al democraţiei.
În cazul României, la fel ca în cazul Ungariei, se dovedeşte cât de imatură este casa europeană. În cadrul UE, în secolul XXI nu ar trebui să fie posibil ca un stat membru să circumscrie puterile Curţii Constituţionale prin ordonanţe de urgenţă.
Indignarea Bruxellesului se face auzită. De la Bucureşti se aud însă aceleaşi răspunsuri ca de la Budapesta cu ceva vreme în urmă: un stat suveran nu poate fi sancţionat.
Şi aici este greşeala: statele UE nu mai sunt state suverane, ci părţi componente ale unui întreg. Dacă economia europeană a trecut dincolo de graniţe, politica încă nu a făcut acest lucru.
Prin pactul fiscal şi mecanismul european de stabilitate s-au făcut anumite progrese, dar criza se adânceşte. Europa are nevoie de o constituţie comună, însă acest lucru este o utopie şi de abia în patru sau cinci ani se va ajunge la o integrare mai mare în interiorul comunităţii.
UE trebuie să le clarifice cetăţenilor faptul că noua casă europeană comună trebuie să arate altfel decât în prezent. Opoziţia faţă de aderarea la Schengen a României ar fi un mijloc de presiune doar temporar. Dacă reconstruirea casei europene nu va începe imediat, bunăstarea obţinută până în prezent va fi pierdută.