Uniunea Europeană acordă Moldovei 60 de mln. de euro pentru reformarea justiţiei
Uniunea Europeană oferă Moldovei 60 de mln. de euro pentru finanţarea proiectului de asistenţa tehnică pentru coordonarea reformei sectorului justiţiei din Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că "toate disputele referitoare la necesitatea reformei au rămas în trecut". "Am intrat în etapa următoare - de la discuţii, la fapte. Astăzi, necesitatea reformării sistemului justiţiei este indiscutabilă. Acest lucru este aşteptat nu doar de cetăţeni, dar şi de către agenţii economici. Anume în schimbarea practicii de activitate a instanţelor judecătoreşti, poliţiei, procuraturii, populaţia vede un viitor civilizat. Adoptate în 2011 - 2012, Strategia de reformare a sistemului justiţiei şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia, sunt două documente ambiţioase care presupun şi multe angajamente. În top este pusă lupta împotriva corupţiei, ca fenomen negativ principal.
Actuala componenţă a Guvernului intenţionează să găsească soluţia acestei probleme", a spus Leancă. El a specificat că este foarte importantă nu doar finanţarea, dar şi atenţia sporită acordată Moldovei din partea Uniunii Europene. "Noi trebuie să avem grijă ca "europenizarea" să aibă loc la noi acasă - în ţara noastră. Ceea ce înseamnă, în primul rând, schimbarea modului de activitate a Ministerului Afacerilor Interne, a Procuraturii şi a instanţelor de judecată", consideră Leancă. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel a remarcat că reforma justiţiei va influenţa direct relaţiile dintre Moldova şi Uniunea Europeană. "Protecţia şi promovarea statului de drept, a drepturilor omului şi a democraţiei sunt esenţiale pentru stabilitate, o justiţie corectă şi asigurarea oportunităţilor egale pentru toţi cetăţenii. Sperăm că proiectul lansat astăzi va contribui la obţinere unuia dintre cele mai importante obiective pe calea dezvoltării - crearea unei justiţii corecte şi egale pentru toţi", a remarcat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.
Reforma sistemului justiţiei este prevăzută pentru 2012 - 2017, precizează InfoTag. Printre altele, ea presupune majorarea, pe etape, a salariilor funcţionarilor instituţiilor vizate, şi intensificarea luptei împotriva corupţiei.