UNICEF: "Copiii cu vârsta până la trei ani nu trebuie să mai fie instituţionalizaţi"
alte articole
Copiii cu vârsta până la trei ani nu trebuie să mai fie instituţionalizaţi, ci să fie integraţi într-un sistem de asistenţă maternală, a declarat Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România, la un briefing media pe tema proiectului de lege privind interzicerea instituţionalizării copiilor cu vârsta sub trei ani, care a avut loc miercuri, la sediul UNICEF din Bucureşti.
Măsura creşterii vârstei de instituţionalizare de la doi la trei ani este apreciată ca fiind extrem de importantă, în condiţiile în care studii ştiinţifice au relevat cât de mult influenţează negativ instituţia (centrul de plasament) evoluţia şi dezvoltarea unui copil. România va fi una dintre puţinele ţări din lume care interzice instituţionalizarea copiilor sub trei ani.
Blanchet a atras atenţia că instituţiile statului român trebuie să se implice în găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor instituţionalizaţi.
"România a ajuns pionieră cu acest proiect de lege şi consider că e un proces tranzitoriu care trebuie să fie susţinut în timp. UNICEF a avut această iniţiativă în 20121 şi în 2013 propunerea de creştere a vârstei de la doi la trei ani a copiilor care să nu mai fie plasaţi în centre de plasament. (...) Fiecare reformă înseamnă şi costuri şi trebuie investit. Va exista o monitorizare permanentă a paşilor care se vor face, pentru că fiecare copil trebuie tratat individual", a mai notat Sandie Blanchet.
Proiectul de lege privitor la interzicerea instituţionalizării copiilor cu vârsta sub trei ani circulă în Parlament şi se speră că va fi aprobat până în toamnă, pentru ca punerea în aplicare să înceapă de la 1 ianuarie 2015.
Declaraţii făcute părinţilor şi copiilor cu ocazia Zilei Copilului
Muzeul Satului a găzduit la 1 iunie evenimente dedicate Zilei Copiilor şi a avut ca invitaţi pe reprezentanta UNICEF, Sandie Blanchet, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman.
Cu acesta ocazie, Sandie Blanchet a apreciat faptul că jumătate din copiii instituţionalizaţi sunt acolo din cauza sărăciei. "Ei nu ar trebui să fie acolo. Sunt sute de mii de copii care nu merg în fiecare zi la şcoală şi sunt peste 300.000 de copii care trăiesc în sărăcie, dar noi, la UNICEF, suntem, de asemenea, şi foarte optimişti. Acum câteva luni, Guvernul României a decis să reînfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie — care este un semnal puternic: copiii sunt din nou pe agenda politică şi publică a României. Guvernul lucrează deja la o strategie naţională pentru copii. Este foarte important, pentru că ne arată direcţia unde ţara vrea să investească pentru copii. Această strategie vorbeşte despre dreptul tuturor copiilor la educaţie, dreptul tuturor copiilor de a creşte într-o familie protectoare, dreptul de a fi protejat împotriva violenţei, dreptul de a participa în procesul de luare a deciziilor care îi afectează. De asemenea, lucrăm împreună pentru a dezvolta servicii locale pentru toţii copii, mai ales pentru cei vulnerabili. România a fost văzută ca o pionieră în ceea ce priveşte drepturile copiilor pentru mulţi, mulţi ani şi acum este un moment în care România îşi va relua locul în lume", a spus Sandie Blanchet.
Procesul de dezinstituţionalizare a copiilor, care trebuie să se finalizeze în 2020, se va baza pe un program prin care asistenţii maternali, asistenţii sociali, la nivelul fiecărei comunităţi locale, se vor ocupa de viaţa copiilor.
"Obiectivul nostru este că până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care îl avem — şi sper ca acest lucru să se finalizeze până la sfârşitul acestei sesiuni a legislativului — este acela de a nu mai avea niciun copil cu vârsta până la trei ani în instituţii. Acestea sunt două obiective majore, dar strategia conturează şi multe alte direcţii strategice, astfel încât să reducem sărăcia în rândul copiilor, să vă avem sănătoşi, să vă avem educaţi, pentru că acest lucru este foarte important pentru societatea noastră", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, adresându-se părinţilor şi copiilor prezenţi la eveniment.
Instituţiile statului român trebuie să se implice în găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor instituţionalizaţi
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, familiile sărace, cu probleme, trebuie susţinute, aceasta fiind soluţia pentru a nu mai ajunge copii în instituţii.
"Copiii ajung în instituţii din cauze care ţin de familiile lor. Soluţia este a se lucra cu sursa, cu familia, adică. Familia trebuie susţinută, îndrumată, ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât părinţii să poată fi capabili să îşi ţină copiii în familia naturală, unde lor le este cel mai bine. Deci, până în 2020, ne-am dori ca toţi copiii care sunt acum în instituţii să trăiască într-o familie de permanenţă — fie a lor, cea naturală, fie într-o familie de adopţii, iar cei pentru care nu se poate ajunge la această soluţie să rămână în căsuţe mici, de tip familial, care să le asigure un mediu cât mai apropiat de cel familial", a spus Gabriela Coman, care a mai adăugat că acest model a mai fost folosit în urmă cu câţiva ani, dar nu a funcţionat pentru că a fost înţeles greşit.
În România unul din trei copii din România este sărac. "Nici la natalitate nu suntem pe un loc fruntaş, nici la demografie, însă, la măsurile ce se iau imediat pentru a nu afecta definitiv dezvoltarea unui copil, cum este această vârstă a instituţionalizării, eu zic că suntem pe unul dintre locurile fruntaşe", a menţionat şeful ANPDCA.
Note:
1. Studiul „Copiii sub 3 ani, aflaţi în instituţii de ocrotire în Europa de Est şi Asia Centrală: o analiză a situaţiei regionale din perspectiva drepturilor" din anul 2012 arată că cel puţin 1,3 milioane de copii din regiune sunt separaţi de familiile lor, adesea din cauza sărăciei sau a incapacităţii familiei de a face faţă unor situaţii de stres.
Potrivit studiului, din cele 1,3 milioane de copii separaţi de familii, aproximativ 31.000 plasaţi în instituţii au sub trei ani. Lăsaţi într-o astfel de formă de protecţie la o vârstă atât de fragedă, aceştia riscă grave întârzieri în dezvoltarea lor.
Studiul mai arată că resursele folosite pentru protecţia copiilor lipsiţi de ocrotirea părintească ar putea fi investite mai eficient în servicii familiale multisectoriale şi adaptate, iar instituţionalizarea ar trebui să fie o soluţie doar în ultimă instanţă, având în vedere că fiecare trei luni petrecute într-o astfel de instituţie întârzie dezvoltarea fizică a copilului cu o lună. În plus, copiii riscă să nu se ataşeze de părinţi şi să sufere atrofieri la nivelul creierului.
În unele ţări, copiii sub 3 ani prezintă un risc de a fi plasaţi în instituţii de trei ori mai mare decât copiii mai mari.