UNICEF: Cine sunt şi cum pot fi ajutaţi “copiii invizibili” din România

Peste 12.000 de minori din România au fost declaraţi “copii invizibili”, lipsiţi de acte şi de drepturile care li se cuvin prin lege pentru că părinţii lor provin din comunităţi sărace, sunt defavorizaţi şi nu s-au îngrijit să le ofere un viitor mai bun.
Copii din familii defavorizate (Philippe Huguen / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
06.12.2012

Peste 12.000 de minori din România au fost declaraţi “copii invizibili”, lipsiţi de acte şi de drepturile care li se cuvin prin lege pentru că părinţii lor provin din comunităţi sărace, sunt defavorizaţi şi nu s-au îngrijit să le ofere un viitor mai bun.

În sprijinul lor, UNICEF a demarat o campanie prin care doreşte să le dea şansa copiilor să beneficieze de drepturile lor, să li se ofere servicii sociale şi să se evite abandonul şcolar.

Concert caritabil

Cei care doresc să sprijine acest proiect sunt invitaţi la un concert caritabil care va avea loc pe 17 decembrie, de la ora 20.30, la Hard Rock Cafe din Bucureşti. Pe scenă vor urca Lucia, Vunk şi Smiley care vor cânta pentru a ajuta “copiii invizibili” din România să aibă şansa la o viaţă mai bună.

"Ne pare bine să cântăm pentru a-i ajuta pe copii şi sperăm ca publicul să înţeleagă că, atunci când vine mai multă lume la concerte caritabile, cu atât putem să ajutăm mai mult din banii strânşi din vânzarea biletelor", a precizat Cornel Ilie de la trupa Vunk.

Invitaţiile pentru concert pot fi obţinute în schimbul unei donaţii pentru copii, direct de la Hard Rock Cafe. În timpul spectacolului, publicul poate participa la o tombolă cu premii speciale din partea UNICEF şi a partenerilor săi. Marele premiu este un tricou semnat de Gheorghe Hagi, Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România.

Cine va beneficia de donaţii

Unul dintre copiii pe care îi puteţi ajuta făcând donaţii este Raluca, în vârstă de un an, care locuieşte cu părinţii într-un sat din judeţul Bacău, într-o locuinţă degradată, de nici 10 metri pătraţi şi fără electricitate. Părinţii nu au vrut să renunţe la ea şi doresc să-i ofere o viaţă mai bună. Asistentul social care a analizat cazul Ralucăi, în iunie 2011, a constatat că aceasta nu are certificat de naştere şi i-a ajutat pe părinţi să întocmească toate actele necesare astfel încât acum fetiţa este luată în evidenţele autorităţilor şi poate beneficia de drepturile ce i se cuvin.

În afară de Raluca, UNICEF şi partenerii săi de la nivel local şi central au identificat alţi 12.000 de “copii invizibili“ în cele 64 de comunităţi în care au acţionat şi au început rezolvarea problemelor acestora.

“Proiectul se desfăşoară în 64 de comunităţi din opt judeţe din Moldova. Vrem să dovedim că e mai uşor să previi separarea copilului de familie decât ca el să ajungă în sistemul de ocrotire. Putem suplimenta numărul de asistenţi sociali care identifică problemele la nivelul comunităţilor şi încearcă să rezolve cazurile. La nivel de comunitate, putem găsi câteva cazuri de copii invizibili, la care se rezolva în primul rând problema certificatului de naştere. Dacă părinţii îndeplinesc criteriile legale, ei sunt luaţi în evidenţă de autorităţile locale, iar copiii pot avea acces la diferite servicii, cum ar fi cele oferite de un medic de familie şi pot merge la şcoală”, a declarat, pentru Epoch Times, Codruţa Hedeşiu, coordonator Relaţii Externe şi Presă la UNICEF România.

Experienţa din acest proiect va fi folosită pentru a îmbunătăţi politicile naţionale şi alocarea bugetară pentru ceilalţi copii din ţară aflaţi în aceeaşi situaţie.

“Copiii invizibili” sunt cei care nu au acte de identitate, nu pot merge la doctor şi la şcoală, iar unii dintre ei sunt abuzaţi sau părăsiţi de părinţi. “Din păcate, mai sunt câteva sute de mii de copii invizibili care au nevoie de sprijin pentru a putea creşte alături de familia lor, pentru a avea acces la servicii medicale şi pentru a beneficia de educaţie”, au precizat reprezentanţii UNICEF.

Nu sunt uitaţi nici copii cu handicap care pot intra în posesia drepturilor legale.

“Mentalitatea, mai ales la ţară, este ca un copil cu dizabilităţi să fie ascuns. Asistenţii sociali lucrează cu familia lui şi se ocupă de întocmirea dosarului de handicap, în lipsa căruia copilul nu poate beneficia de drepturile pe care le are. Mama lui îi poate deveni asistent personal. Se încearcă prevenirea separării copilului de familie şi abandonul social”, a precizat Codruţa Hedeşiu.

Familiile micuţilor sunt ajutate pentru ca minorii să poată beneficia de servicii de asistenţă socială şi mediere în domeniile educaţiei, sănătăţii, protecţiei sociale şi informării.

Cei care doresc să contribuie la campania de susţinere a “copiilor invizibili” pot face donaţii online. “Noi încurajăm donaţiile, dar e bine ca acestea să nu fie făcute o singură dată, ci în mod constant, pe o perioadă cât mai mare de timp. Finanţarea ne va ajuta să putem extinde la anul numărul de comunităţi în care acţionăm”, a precizat Codruţa Hedeşiu.

În prezent, proiectul se desfăşoară în judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Buzău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor