Ungureanu: "E cazul să avem un Consiliu European Extraordinar pe tema aderării României la Schengen"
alte articole
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se va afla, Joi, la Bruxelles, unde va întâlni preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Miercuri, într-o întâlnire cu presa străină acreditată la Bucureşti, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat că "e cazul să avem un Consiliu European Extraordinar pe tema aderării României la Schengen, afirmând că este nevoie de o discuţie "francă" privind opoziţia Olandei.
"Cred că pe Schengen trebuie făcut un efort suplimentar de insistenţă politică, nu doar declarativă, chiar dacă vom avea o dată fixă în septembrie. Discuţia despre Schengen cred că trebuie purtată într-un context politic mai larg. Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care derivă din fragilitatea guvernării, determinată de compoziţia politică a guvernării. Sunt trei reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care, aşa se vede de la Bucureşti, ţin ostatică guvernarea, dictează pe temele importante. Nenorocirea este ca aceşti trei sunt şi promotorii unei atitudini xenofobe, clar anti-europene.
Ungureanu a afirmat că este cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să se discute foarte sincer ce se întâmplă şi cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, astfel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare.
"Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei. Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre", a mai declarat Ungureanu.
Dupa întalnirea premierului cu presa străină Guvernul a precizat ca concluzia potrivit căreia premierul Mihai-Răzvan Ungureanu doreşte întrunirea Consiliului European pentru a fi discutată aderarea României la Spaţiul Schengen este incorectă.
S-a precizat ca premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat, astăzi, că discuţia despre aderarea României la Schengen trebuie purtată într-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promovează politici antieuropene.
La începutul lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri la aderarea României la zona Schengen la conferinţa "România în UE. Cinci ani de la aderare".
"Am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgăriei, abuz care ne face suspicioşi dacă nu se pot întâmpla astfel de acţiuni şi din partea altor state. (...) Riscul abuzurilor interne în UE cu tratament discriminatoriu pentru că în guvern au pătruns partide antieuropene nu este un risc de neluat în seamă", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele României a mai afirmat că o oarecare ascensiune a unor partide antieuropene în guvernele europene îi creează o îngrijorare pe care a spus-o şi în ultimul Consiliu. "Chiar dacă nu sunt publice lucrările de la Consiliu trebuie să vă spun că am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgariei", a declarat şeful statului.