Ungureanu: Consiliul Consultativ care va susţine corectarea impactului măsurilor Guvernului se poate lansa săptămâna viitoare

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2012

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat joi speranţa că săptămâna viitoare va fi lansat Consiliul Consultativ pentru Afaceri, prin care impactul măsurilor economice ale Guvernului va putea fi corectat.

"Foarte curând vom lansa Consiliul Consultativ pentru afaceri, care este alcătuit din reprezentanţii pe diferite ramuri economice ai investiţiei româneşti. Vor reprezenta epiderma sensibilă a acestui guvern către mediul de afaceri, cel mai bun şi mai prompt rezervor de idei economice şi, totodată, cel mai bun corector al impactului pe care îl au măsurile economice gândite şi apoi implementate de Guvern. Le mulţumesc celor care îmi vor fi în preajmă. Săptămâna viitoare veţi vedea, sper, momentul de lansare festivă şi până la urmă sper că, încetul cu încetul, veţi veni în preajma acestui consiliu, ajutându-mă, ajutându-ne şi făcând bine tuturor", le-a spus Ungureanu participanţilor la un eveniment privind mediul de afaceri.

În context, prim-ministrul a subliniat că Guvernul poate contribui la promovarea exporturilor româneşti, inclusiv în statele din afara Uniunii Europene.

"Cred că, de fapt, ceea ce merită cu adevărat făcut este un ajutor pe care statul îl poate da pentru, de exemplu, exportul de bunuri româneşti peste hotare, exportul de investiţie românească peste hotare, în state care nu sunt neapărat membre ale Uniunii Europene", a afirmat Ungureanu.

El a arătat că astfel exportul poate fi "real, în aşa fel încât nu în graniţa strâmtă a României sau în constrângerile Uniunii Europene, să poată creşte profitul pe care îl aşteptăm cu toţii".

În opinia premierului, "un Guvern este dator să asigure promovarea investiţiei româneşti peste hotare", ca "exerciţiu practic astăzi în măsură să capete conţinut".

În schimb, Mihai-Răzvan Ungureanu a arătat că reprezentanţii unor companii mari pe care i-a primit la Palatul Victoria recent au cerut Guvernului predictibilitatea fiscală, cerere pe care premierul doreşte să o respecte.

"Există, fără îndoială, un numitor comun şi e uşor de anticipat ce îşi doreşte orice antreprenor, orice investitor de la administraţia unei ţări: să ştie că şi ziua de mâine arată, măcar din punct de vedere fiscal, dacă nu al condiţiilor economice în general, la fel ca ziua de astăzi. Şi ziua de poimâine la fel şi săptămâna care urmează în acelaşi mod, astfel încât un plan serios de afaceri să poată căpăta coerenţă pe termen mediu. Şi este o solicitare legitimă, pe care eu doresc să o respect", a afirmat Ungureanu.

Potrivit acestuia, investitorii au mai cerut Guvernului dialog, precum şi "o minimă înţelegere a eforturilor pe care mediul economic privat le face pentru a veni în întâmpinarea nevoilor statului".

Totodată, premierul a subliniat că principalele domenii cu potenţial de dezvoltare în România sunt industria IT, industria extractivă, industria constructoare de maşini şi industria uşoară.

"Cred că există un viitor extraordinar în industria de IT, în primul rând pentru că este în materie de asigurare logistică uşor de acceptat pentru o ţară ca România. La urma urmei, ca şi pentru orice gen de exerciţiu matematic, îţi trebuie la început o foaie de hârtie şi un creion şi multă, multă minte. Cred că industria grea românească are o bună şansă înainte, începând cu industria extractivă şi terminând cu industria constructoare de maşini. Cred că industria uşoară deja şi-a dovedit valabilitatea", a susţinut şeful Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor