Ungaria şi Slovacia ameninţă Kievul pentru blocarea livrărilor de petrol rusesc. Ar putea întrerupe furnizarea de electricitate către Ucraina

Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
04.08.2024

Aproximativ 40% din importurile de electricitate ale Ucrainei trec prin graniţa dintre Ucraina şi Ungaria, ceea ce înseamnă că Ungaria nu este complet neputincioasă în faţa blocadei ucrainene asupra aprovizionării cu petrol.

Mai exact, Ungaria ar putea decide să întrerupă furnizarea de electricitate către vecinul său în cazul în care se va ajunge la o situaţie dificilă, potrivit site-ui ReMix.

Oliver Hortay, şeful Departamentului de Politici Energetice şi Climatice al Institutului Századvég, a observat că cea mai mare problemă energetică a Ucrainei este sistemul electric. De la începutul războiului, ţara a pierdut trei sferturi din propria capacitate de generare a energiei electrice, ceea ce face ca ucrainenii să se confrunte cu pene de curent prelungite şi cu reduceri ale producţiei din cauza lipsei de energie electrică.

Pentru a face faţă dificultăţilor reţelei de electricitate, Ucraina a importat energie din ţările vecine.

"Proporţia de electricitate care trece prin Ungaria în ceea ce priveşte importurile ucrainene a depăşit 40-42% în mai multe perioade", a declarat Hortay, pentru postul de televiziune maghiar M1.

Ca urmare, Ucraina ar putea suferi "consecinţe grave" din cauza blocadei sale petroliere.

El menţionează că staţia MAVIR din Szabolcsbáka este unul dintre principalele noduri ale sistemelor electrice europene şi ucrainene. Aceasta este singura substaţie din Ungaria şi UE cu componente de sistem de 750 kv. Aproximativ 40% din importurile de energie electrică ale Ucrainei trec pe aici.

Ungaria şi Slovacia au tras un semnal de alarmă la Bruxelles cu privire la acţiunea Ucrainei de a întrerupe livrările de petrol din Rusia, care circulă prin conducta "Prieteniei". Cu toate acestea, UE, bine cunoscută pentru opoziţia sa faţă de guvernele Ungariei şi Slovaciei, a răspuns cu calm la aceste plângeri, afirmând că Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea cu energie a celor două ţări.

Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto, a respins argumentul UE şi a numit Croaţia, care ar trebui să crească livrările ca răspuns la blocada ucraineană, o ţară de tranzit nesigură.

Atât Ungaria, cât şi Slovacia se bazează pe Rusia pentru până la 80% din aprovizionarea cu petrol. Oliver Hortay a explicat că gigantul rusesc Lukoil asigură o treime din cererea de petrol a rafinăriei ungare Száhahalombatta şi 45% din cererea rafinăriei Bratislava din Slovacia.

Gergely Gulyás, ministrul responsabil de cabinetul prim-ministrului Viktor Orban, a calificat ca fiind nedrept şi contrar acordurilor UE faptul că Ucraina şantajează Ungaria şi Slovacia din cauza poziţiei sale pro-pace.

Hortay subliniază un acord de asociere existent, pe baza căruia Ungaria şi Slovacia au iniţiat proceduri la Comisia Europeană, în care "se afirmă literalmente că părţile nu îşi pot limita reciproc importurile, exporturile şi tranzitul".

Pe baza acestui acord, el spune că este evident că acţiunea Ucrainei este ilegală iar Comisia Europeană ar trebui să convoace imediat un forum de consultare. UE susţine că cele două naţiuni pot înlocui petrolul rusesc pe conducta adriatică ce trece prin Croaţia.

"Dacă pierderea acestei conducte nu provoacă un risc pentru securitatea aprovizionării, nu este clar ce ar putea provoca acest lucru", a declarat Hortay.

Potrivit acestuia, capacitatea maximă teoretică a conductei adriatice este de 11 milioane de tone pe an, iar cererea combinată a celor două ţări este de 12 milioane de tone, iar petrolul ar trebui să ajungă şi în Republica Cehă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor