Ungaria: Partidul de guvernământ Fidesz primeşte o lovitură înaintea alegerilor
alte articole
Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a suferit o lovitură neaşteptată într-una dintre fortăreţele sale, candidatul pentru funcţia de primar în oraşul sudic Hodmezovasarhely fiind învins după un vot intens monitorizat.
Cu peste 92% dintre voturi numărate duminică, candidatul independent susţinut de opoziţie Peter Marki-Zay a obţinut 57,5% dintre voturi, învingându-l pe Zoltan Hegedus, candidatul Fidesz, care a obţinut 41,6%.
Prezenţa la vot a fost mai ridicată decât se aştepta iniţial, atingând procentul de 62,4%.
Înaintea alegerilor parlamentare din 8 aprilie, partidul naţionalist de dreapta al lui Orban îşi exprimase încrederea că va câştiga cursa pentru primar din fortăreaţa Fidesz.
Fidesz a guvernat oraşul Hodmezovasarhely – care are o populaţie de aproximativ 45.000 – în ultimele două decenii.
Marki-Zay a fost susţinut de socialişti, de partidul naţionalist radical Jobbik, şi de LMP, un mic partid liberal.
Sondajele indică faptul că Fidesz este în continuare favorit la câştigarea alegerilor din aprilie, însă un analist politic a afirmat că rezultatul alegerilor din Hodmezovasarhely ar putea indica o schimbare a atitudinii alegătorilor şi va consolida cu siguranţă încrederea opoziţiei.
Orban, despre care criticii susţin că este prea apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cerut legături mai strânse între UE şi Moscova şi a criticat ceea ce el numeşte politici occidentale “anti-Rusia”.
În februarie 2017, Orban a declarat că ostilitatea faţă de Rusia a devenit “foarte la modă”, îngreunând cooperarea economică.
În discursul său anual naţional, susţinut în 18 februarie, premierul ungar a susţinut că “se adună nori întunecaţi” pe continent şi că Ungaria rămâne ultimul bastion în lupta împotriva “islamizării” Europei.
“Noi suntem cei care consideră că ultima speranţă a Europei este creştinismul... Dacă sute de milioane de tineri pot să se îndrepte spre nord, va exista o presiune enormă asupra Europei. Dacă toate acestea continuă, în marile oraşe ale Europei va exista o majoritate musulmană”, a declarat Orban în discursul său.
De asemenea, guvernul lui Orban s-a aflatîn contradicţie cu Universitatea Centrală Europeană din Budapesta, care a fost creată de finanţatorul american de origine ungară George Soros.
Orban l-a atacat ani la rând pe finanţatorul american de origine ungară George Soros, care urmăreşte să extindă valorile liberale şi să deschidă frontierele Uniunii, pe când premierul ungar este susţinătorul unui grup de naţiuni puternice care resping multiculturalismul.