Ungaria întârzie planurile UE de a folosi profiturile din activele ruseşti îngheţate pentru a înarma Ucraina

Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
26.05.2024

Ungaria amână adoptarea unei legislaţii care ar permite Ucrainei să primească până la 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru armament, dând o lovitură planurilor de a utiliza profiturile din activele ruseşti îngheţate, relatează Ukrinform, citând un raport Financial Times.

Potrivit raportului citat, după o dezbatere îndelungată, membrii Uniunii Europene au convenit în această lună să folosească profiturile obţinute de pe urma activelor ruseşti îngheţate în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, care sunt stocate în depozitarul belgian Euroclear, pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina.

Cu toate acestea, cinci persoane care au participat la reuniunea din 22 mai a ambasadorilor UE au afirmat că trimisul ungar s-a opus accelerării plăţilor, împiedicând astfel sprijinul unanim al UE pentru fiecare plată către Ucraina.

În acest moment, Budapesta blochează tot ceea ce ţine de sprijinul militar pentru Ucraina, potrivit unei surse Financial Times, care a sugerat că reţinerile Ungariei ar putea rămâne în vigoare cel puţin până la alegerile UE de luna viitoare.

Pentru a ajunge la un acord privind utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate, oficialii UE au oferit Ungariei un acord conform căruia partea sa din fondurile de la Bruxelles nu va fi folosită pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, a precizat sursa.

Acest lucru a convins Budapesta să recurgă la dreptul său de veto, dar încă mai îngreunează efortul prin faptul că nu a aprobat legislaţia necesară. În general, Ungaria nu se opune, dar are îngrijorări cu privire la automatizarea plăţilor. Diplomaţii speră să găsească o modalitate de a rezolva aceste probleme înainte de plata programată pentru luna iulie.

Ungaria a împiedicat anterior numeroase decizii europene legate de sprijinul acordat Ucrainei. Cu toate acestea, Budapesta a cedat în cele din urmă sub presiunea diplomatică exercitată de Bruxelles şi Washington, în special în ceea ce priveşte pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

După cum a raportat Ukrinform anterior, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că ţara sa lucrează la "regândirea" statutului său de membru NATO, astfel încât să poată refuza să participe la acţiunile Alianţei în afara graniţelor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor