Un student, condamnat de Tiraspol la închisoare pentru campanie anti-Şevciuk

Alexandru Coliban, un student de 22 de ani, a fost condamnat de „justiţia” transnistreană la 2,5 ani de închisoare, familia şi reprezentanţii societăţii civile susţinând că tânărul a fost pedepsit pentru simplul motiv că a făcut parte din echipa de campanie a unui fost contracandidat al lui Şevciuk.
Epoch Times România
14.01.2013

Alexandru Coliban, un student de 22 de ani, a fost condamnat de „justiţia” transnistreană la 2,5 ani de închisoare, familia şi reprezentanţii societăţii civile susţinând că tânărul a fost pedepsit pentru simplul motiv că a făcut parte din echipa de campanie a unui fost contracandidat al lui Şevciuk.

Alexandru Coliban, un student din Căinari, Republica Moldova, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat de către structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană la 2,5 ani de închisoare.

Rudele băiatului consideră că acesta a fost arestat la comanda liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, fiind acum deţinut politic. Svetlana Coliban, mama băiatului, susţine că detenţia fiului său este exclusiv bazată pe motive politice. Potrivit declaraţiilor mamei tânărului, actualul „preşedinte” din regiunea stângă a Nistrului se răzbună pe băiat pentru că acesta ar fi participat la campania de denigrare a imaginii sale în timpul campaniei electorale din toamna anului 2011, în urma cărora Evghenii Şevciuk a devenit preşedinte al regiunii separatiste din estul R. Moldova.

Tânărul, care în perioada „alegerilor prezidenţiale” din regiunea transnistreană făcea parte din grupul de persoane responsabil de asigurarea logistică a campaniei lui Anatol Kaminski, contracandidat al lui Şevciuk, a fost reţinut la Grigoriopol, la sfârşitul lunii octombrie 2011, după ce a mers acolo să-şi susţină colegii reţinuţi pentru că au distribuit pliante împotriva lui Evgheni Şevciuc. Ulterior, Alexandru Coliban a fost acuzat de „calomnie” şi de„ împiedicarea activităţii organelor electorale, ca urmare a distribuirii materialelor denigratoare la adresa candidatului Evgheni Şevciuk”.

Potrivit lui Pavel Postică, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, timp de trei zile Alexandru a fost presat să-şi recunoască vinovăţia şi obligat să dea declaraţii împotriva organizatorului campaniei, cetăţeanul ucrainean Dumitru Gasanenco. După câteva zile, Alexandru împreună cu colegii săi au fost eliberaţi.

Mai târziu, în vara anului 2012, Alexandru Coliban a fost reţinut la postul de control transnistrean de la intrarea în oraşul Bender (Tighina) şi privat ilegal de libertate până în momentul de faţă. La 9 octombrie 2012, „judecătoria supremă” din Tiraspol a stabilit o pedeapsă de 2,5 ani privaţiune de libertate.

Mama băiatului, Svetlana Coliban, a declarat că după ce a fost eliberat, tânărul a fost ameninţat de persoane necunoscute care i-au cerut să nu mai depună mărturie împotriva cetăţeanului ucrainean. Ulterior, potrivit fratelui lui Alexandru, Andrei, în februarie 2012, Dumitru Gasanenco a fost condamnat la trei ani de detenţie, dar după o lună a fost eliberat datorită implicării reprezentanţilor Federaţiei Ruse.

Svetlana Coliban consideră că detenţia băiatului său este exclusiv pe motive politice şi că actualul „preşedinte” din regiunea stângă a Nistrului se răzbună pe tânăr pentru că acesta ar fi participat la campania de denigrare a imaginii sale.

Rudele lui Alexandru împreună cu reprezentatul Promo-LEX, au solicitat în cadrul conferinţei de presă implicarea autorităţilor R. Moldova, a Federaţiei Ruse şi a altor organisme implicate în formatul 5+2, eliberarea imediată a tânărului şi tragerea la răspundere a persoanelor culpabile de violarea drepturilor lui Alexandru Coliban. Ei cer examinarea medicală a tânărului şi spun că Alexandru se află în detenţie în condiţii inumane, iar starea sa de sănătate se înrăutăţeşte. Pavel Postică spune că va înainta dosarul la CEDO.

Rudele lui Alexandru împreună cu reprezentatul Promo-LEX au solicitat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, implicarea autorităţilor R. Moldova, a Federaţiei Ruse şi a altor organisme implicate în formatul 5+2, eliberarea imediată a tânărului şi atragerea la răspundere a persoanelor culpabile de încălcarea drepturilor lui Alexandru Coliban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor