Un sirian descrie ororile din Homs: "Poţi mirosi moartea"

Un supravieţuitor al violenţelor din Homs, ajuns în Liban, poveşte despre ororile şi masacrul ce însângerează regiunea de luni de zile.
O pancarta care cere presedintelui sirian, Bashar al-Assad, sa renunte la putere. (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2012

Un supravieţuitor al violenţelor din Homs, ajuns în Liban, poveşte despre ororile şi masacrul ce însângerează regiunea de luni de zile.

De pe patul său de spital din Liban, Abu Abedo îşi aduce aminte de ororile masacrului din regiunea Homs, bombardată de trupele lui Assad. Abedo, 30 de ani, este unul dintre sirienii răniţi în lupte care a fost dus în secret în Liban.

El a vorbit telefonic cespre "ororile şi masacrul din Homs". "Pot declara Homs zonă calamitată. Cadavrele şi sângele împânzesc străzile în Baba Amr, în al-Khalidiyeh şi Bab as-Sbaa. Poţi mirosi moartea", pvesteşte bărbatul.

"Regimul dărâmă clădri de trei-cinci etaje, peste oameni, peste copii, fără milă", subliniază el. Abedo spune că a fost rănit în bombardamentul sălbatic care a încceput vineri. Cel puţin 260 de persoane au murit în Homs vineri şi sâmbătă, iar alte 50 luni.

"Sunt genul de om pe care îl vezi în Baba Amr, cerându-le oamenilor să strige împotriva regimului", spune el. Bărbatul a fost rănit la spate şi în picior când forţele de securitate, plasate strategic, au atacat demonstranţii.

Forţele guvernamentale s-au instalat în principalele spitale din Homs, povesteşte el, şi mulţi răniţi mor pentru că le este teamă să caute ajutor medical, fiindcă ar putea fi arestaţi.

"Oamenii mor pe capete. Copiii îşi pierd braţe sau picioare pentru că medicii nu au instrumentarul necesar pentru a trata", spune Abedo, adăugând că nu se mai găsesc rezerve de sânge, anestezice şi medicamentele esenţiale.

ONU a anunţat în ianuarie că peste 5.400 de persoane au murit de la declanşarea luptelor, în martie 2011, dar Observatorul sirian pentru Drepturile omului vorbeşte despre 6.800.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia şi China au făcut uz de dreptul de veto împotriva unei rezoluţii ce viza regimul sirian şi, după această mişcare, SUA s-au declarat dezgustate, iar Franţa şi Germania au pus bazele unui grup de contact, promiţând că nu vor abandona poporul sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor