Enrico Letta promite un 2014 de creştere economică (revista presei italiene)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)

Premierul italian Enrico Letta declară că este optimist în privinţa perspectivelor de creştere economică a ţării în 2014 şi face un bilanţ al activităţii executivului de mare coaliţie pe care îl conduce de opt luni, informează joi presa din Italia.

'Optimismul lui Letta', titrează cotidianul La Repubblica de la Roma, care scrie că şeful executivului italian s-a declarat 'optimist şi încrezător' asupra perspectivelor economice ale ţării în cursul anului viitor, în discursul ţinut la sediul Ministerului de Externe de la Roma, Palatul Farnesina, cu ocazia celei de-a X-a Conferinţă a Ambasadorilor.

Conturile publice italiene 'sunt în ordine' şi 'vor rămâne în ordine în următorii ani', iar 'obiectivul de creştere va fi de 1% în 2014 şi de 2% în 2015', un obiectiv curajos, dar care 'este posibil pentru Italia', a afirmat premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga).

Letta a mai spus că doreşte ca, în 2014, 'cuvintele-cheie' pentru Italia şi pentru Europa să devină 'creştere economică ' şi 'luptă împotriva şomajului'. Şeful executivului de la Roma a vorbit încă o dată despre importanţa semestrului italian de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene (care se va desfăşura în perioada iulie-decembrie 2014) şi a afirmat că Italia 'va conduce Europa având conturile în ordine şi perspective de creştere', mai notează publicaţia amintită.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, în acelaşi discurs, Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a mai subliniat importanţa temei uniunii bancare în Europa.

'Mă voi deplasa joi şi vineri la Bruxelles hotărât să înfrunt această temă şi sunt sigur că Europa va reuşi să realizeze acest obiectiv', a mai declarat Letta.

Dacă Europa a intrat în criză în ultimii ani, 'acest lucru s-a întâmplat deoarece nu exista o uniune bancară', a insistat premierul italian, care a adăugat că 'nu poate exista creştere economică' fără un proiect concret de 'luptă împotriva şomajului', aminteşte principalul cotidian milanez.

Consiliul European care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles - a mai afirmat Letta - 'va fi important pentru uniunea bancară, prima din cele patru uniuni pe care va trebui să le înfăptuiască Uniunea Europeană'.

Publicaţia La Stampa din Torino precizează că Enrico Letta a vorbit şi despre activitatea guvernului de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, pe care îl conduce de opt luni, 'o perioadă caracterizată de numeroase tensiuni politice interne', care însă 'vor fi depăşite' în următoarele luni, în care executivul de la Roma va demonstra 'angajament şi multă hotărâre'.

În pofida dificultăţilor, Italia va redeveni 'o mare ţară europeană', iar semestrul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi 'Expo 2015' (Expoziţia Universală care va fi găzduită de oraşul Milano) vor reprezenta 'două mari ocazii' pentru a confirma importanţa Italiei în Europa şi în lume, a mai precizat şeful guvernului de la Roma, potrivit principalului cotidian torinez.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma comentează că optimismul lui Letta merge 'dincolo de anul 2014', premierul afirmând, acum două zile, că executivul său 'va mânca cozonac şi la Crăciunul din 2015'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe