Un 'refugiu' la Berlin pentru romi: Un mare complex renovat pentru 100 de familii provenite din România

Oraşul german în care a fost planificat în urmă cu 70 de ani genocidul romilor, sau ţiganilor, a devenit locul în care aceştia şi-au găsit în prezent un refugiu.
Romani Rose, preşedintele Consiliului Central al Populaţiei Rome şi Sinti din Germania. (Johannes Simon / Bongarts / Getty Images)
Epoch Times România
02.07.2012

Oraşul german în care a fost planificat în urmă cu 70 de ani genocidul romilor, sau ţiganilor, a devenit locul în care aceştia şi-au găsit în prezent un refugiu. În suburbia Neukoelln din Berlin, un mare complex de apartamente deteriorate este renovat pentru a fi transformat în locuinţe pentru mai mult de 100 de familii provenite din satul sărac Fântânele, de lângă Bucureşti, informează duminică BBC.

Pare puţin probabil, dar chiar acolo unde naziştii au planificat uciderea în masă a romilor, germanii moderni plănuiesc asigurarea de confort şi acceptare pentru aceştia.

Fără îndoială că Europa rămâne un continent unde romii se confruntă în continuare cu o discriminare pe scară largă, subliniază BBC. O revistă elveţiană a însoţit recent titlul unui articol ''Vin. Fură. Pleacă'' cu o fotografie a unui băiat rom cu un pistol, ulterior reieşind că nu este unul real.

Totodată, militanţii pentru drepturile omului de la Amnesty International au relevat: 'Romii se numără printre comunităţile cele mai defavorizate din Europa''. 'Ei suferă o discriminare masivă şi sunt privaţi de drepturile lor de a avea o locuinţă, un loc de muncă, de a beneficia de îngrijirea sănătăţii şi educaţie. Comunităţile de romi fac de multe ori obiectul unor evacuări forţate, atacuri rasiste şi tratamente rele', mai notează organizaţia.

Proiectul german îşi propune să contracareze această tendinţă. O serie de blocuri cu apartamente sunt în curs de transformare într-un mic sat de familii de romi. Mai degrabă decât să fie risipiţi discret într-o serie de proiecte mici, aceştia vor fi adăpostiţi într-un complex mare, în suburbia Neukoelln.

'Ideea este de a oferi case pentru persoane care au fost excluse şi discriminate'', a declarat pentru BBC managerul proiectului, Benjamin Marx. 'Vrem să le arătăm berlinezilor că aceste persoane sunt oameni cât se poate de obişnuiţi şi se pot integra', a precizat el. Marx lucrează pentru o organizaţie de caritate catolică, care a decis să preia blocul pentru că se afla într-o stare proastă.

Romii au ajuns aici în decursul a ani de migraţie, cea mai mare parte provenind din satul Fântânele de lângă Bucureşti. Noua lor casă de la Berlin avea reputaţia de a fi murdară în rândul localnicilor germani. Dar atunci când organizaţia catolică de caritate care se ocupă de locuinţe a văzut ce se întâmplă, a decis să transforme locul şi i-a atribuit această sarcină lui Marx.

Acum, complexul de locuinţe cunoaşte o activitate febrilă de reconstrucţie. Picturi murale sunt înfăţişate pe pereţii exteriori. Apartamentele sunt într-un bloc clasic la Berlin, în jurul unei curţi, unde au fost ridicate schele iar gunoaiele au fost îndepărtate. Camerele sunt recondiţionate. Un mic teatru este în curs de construire, precum şi ateliere de lucru şi terenuri de joacă.

Romii îl tratează pe Marx cu mare respect şi sunt, de asemenea, recunoscători Germaniei. Copiii lor merg la şcoala locală iar ei spun că vor să muncească şi să-şi facă o viaţă nouă.

Benjamin Marx spune că romii aveau o imagine publică proastă din cauza celor care au fost văzuţi tâlhărind în centrele citadine, dar cei care se integrează nu sunt observaţi. Scopul său este de a-i ajuta pe cei care vin la Berlin să se integreze.

Proiectul se bazează pe optimism, dar este, oare, vorba de un optimism naiv?, se întreabă BBC. Poate că e nobil, dar este înţelept să se concentreze atât de mulţi oameni dintr-un grup cunoscut că se confruntă cu animozităţi într-un singur loc?

Este un lucru corect, în opinia ministrului german împotriva discriminării, Christine Lueders. 'Trebuie să existe astfel de proiecte pentru a arăta că societatea este interesată de integrarea oamenilor şi nu de separarea lor', spune Lueders, care precizează: 'Atunci când rasiştii încearca să lupte împotriva unor astfel de proiecte trebuie să ieşi în faţa lor şi să faci ceva împotriva rasismului şi rasiştilor.'

BBC aminteşte că peste 200.000 de romi au fost ucişi în Holocaust. Rudele lor care au supravieţuit, simt uneori să sunt victime uitate, un grup tratat încă rău, în pofida trecutului.

Atunci când liderul romilor de astăzi a vizitat proiectul a fost vizibil impresionat. 'Ceea ce am văzut aici dă speranţă', a declarat Romani Rose, preşedintele Consiliului Central al Populaţiei Rome şi Sinti din Germania, care a pierdut 13 membri ai familiei în Holocaust. 'Aceasta arată că există şi altă cale atunci când cineva respectă minorităţile şi le oferă oportunităţi în economie', a adăugat el.

Există un optimism luminos în oraşul cu cel mai întunecat trecut, iar acest lucru este un triumf în sine, conchide BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor