Un raport independent privind dezastrul de la Fukushima acuză operatorul centralei şi autorităţile

Centralele nucleare Fukushima. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.12.2011

O comisie independentă care anchetează cauzele dezastrului nuclear de la Fukushima a criticat operatorul centralei atomice şi agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară, pentru că nu au fost pregătiţi pentru un astfel de scenariu, scrie presa de la Tokyo.

"Nu poate fi negat faptul că persoanele care au fost implicate în reacţia de dezastrul nuclear şi cele însărcinate cu administrarea şi operarea centralelor nucleare nu au avut o imagine de ansamblu asupra pregătirii pentru dezastre atomice", se arată în raportul citat de agenţia de presă Kyodo.

Un seism puternic şi un tsunami au distrus în 11 martie sistemele de răcire ale centralei atomice Fukushima, ceea ce a dus la topirea miezurilor radioactive a trei reactoare. Radiaţii s-au scurs în atmosferă, sol şi mare, provocând cel mai grav dezastru nuclear după Cernobîl.

O comisie de experţi, condusă de profesorul universitar Yotaro Hatamura, a afirmat în raportul interimar de 507 pagini că lipsa comunicării interne şi a strângerii de informaţii au contribuit la eşecul muncitorilor de a ţine sub control criza nucleară în stadiul iniţial, potrivit Japan Times.

Guvernul nu a profitat de un sistem de estimare a distribuţiei radiaţiilor şi a ordonat evacuarea pe o rază de 20 de kilometri, ceea ce a făcut ca oamenii să părăsească zonele poluate numai pentru a ajunge în zone şi mai puternic contaminate radioactiv.

Raportul critică autorităţile şi pentru că au emis un ordin de evacuare vag, care a "sunat aproape ca şi cum le-ar fi spus locuitorilor 'pur şi simplu fugiţi'".

În plus, angajaţii centralei au presupus că sistemele de răcire ale reactoarelor 1 şi 3, afectate de tsunami, funcţionau, când de fapt erau oprite, iar reactoarele se supraîncălzeau.

Raportul a avut la bază discuţii cu 456 de persoane, iar versiunea finală este aşteptată la mijlocul lui 2012.

Comisia japoneză pentru siguranţă nucleară a estimat pierderile financiare provocate de dezastrul de la centrala Fukushima la 74 de miliarde de dolari. Dezmembrarea celor patru reactoare va costa 14,9 miliarde de dolari, iar 52 de miliarde ar urma să fie cheltuite pentru compensaţii, operaţiunile de decontaminare a solului şi alte măsuri de siguranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor