Un primar botoşănean oferă gratis case şi locuri de muncă pentru a-şi salva comuna de la dispariţie

Populaţia comunei Conceşti, din judeţul Botoşani, a scăzut dramatic şi este tot mai îmbătrânită. Pus în faţa unei perspective sumbre, de depopulare totală a localităţii, primarul a decis să recurgă la o metodă inedită pentru a-şi salva comuna.
Primarul Costel Nazare
Primarul Costel Nazare (botosaneanul.ro)

Aflată la aproximativ 70 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Conceşti a ajuns astăzi să numere puţin peste 2.000 de persoane, după ce mulţi dintre tineri au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun. În ultimii 30 de ani, populaţia comunei aproape s-a înjumătăţit, satele din comună devenind tot mai pustii şi mai îmbătrânite, relatează Adevărul.

Primarul Costel Nazare nu are însă de gând să asiste pasiv la moartea comunei sale mai ales că, potrivit acestuia, comuna are perspectivă, pământul este bun, afacerile în agricultură ar merge, este loc şi pentru mici industrii, iar şcoala şi grădiniţa sunt noi.

În acest context, înaintea sărbătorilor de iarnă, primarului i-a venit o idee salvatoare. El s-a gândit să cumpere case abandonate sau nefinalizate la el în comună, să le refacă şi să le ofere celor care vor să vină să locuiască la Conceşti, favorite fiind familiile cu copii.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local, a fost alocată într-o primă fază suma de 250.000 de lei, urmând ca fondurile să fie suplimentate în funcţie de necesităţi. Iniţial vor fi puse la dispoziţie 5 case.

Noile locuinţe vor avea băi şi toate condiţiile necesare traiului. Comuna beneficiază de canalizare, curent electric, cablu tv şi chiar internet.

Primarul îşi doreşte să crească o nouă generaţie la Conceşti, care să ridice comuna şi promite că le găseşte chiar şi locuri de muncă imigranţilor.

"Vor găsi cu siguranţă şi loc de muncă. Îi vom ajuta. Dacă vin mai mulţi, ne gândim să suplimentăm până la 12 case", a declarat Costel Nazare, care a anunţat că, odată cu luna ianuarie, îi aşteaptă şi pe cei dornici să se mute la Conceşti.