Un pas înainte în lupta contra "mafiei pădurilor": Guvernul a aprobat înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale

Defrisari in padurile Gorjului (Epoch Times)
Andrei Popescu
01.07.2021

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale. Printre prevederile acestei instituţii se numără controlarea trasabilităţii materialelor lemnoase sau controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional.

“Această măsură vine ca urmare a evoluţiei continue a activităţilor în domeniul silvic, în vederea obţinerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar şi pentru întărirea capacităţii de control şi monitorizarea fondului forestier”, a precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Garda Forestieră Naţională este instituţie publică ce va funcţiona ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat şi se va afla în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.

“Structura organizatorică, numărul de personal, atribuţiile şi competenţele Gărzii Forestiere Naţionale şi ale Gărzilor forestiere din subordine se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de minim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

De asemenea, conducerea Gărzii Forestiere Naţionale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajaţi în condiţiile legii.

Gărzile Forestiere trec în subordinea Gărzii Forestiere Naţionale, ca instituţii publice cu personalitate juridică.

Principalele atribuţii ale Gărzii Forestiere Naţionale constau în:

• coordonarea activităţii gărzilor forestiere;

• avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere;

• controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional;

• controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional;

• controlarea trasabilităţii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare;

• realizarea de sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.

În pus, Gărzile forestiere vor avea ca atribuţii implementarea, monitorizarea şi controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, dar şi a aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional.

Gărzile forestiere vor monitoriza şi controla trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare şi vor elabora rapoartele operative pe care le vor transmite către Garda Forestieră Naţională, în vederea realizării de sinteze şi analize de risc privind fondul forestier naţional şi fondul cinegetic.

Nu în ultimul rând, organizarea, funcţionarea şi repartizarea numărului de posturi pentru Garda Forestieră Naţională şi Gărzile Forestiere se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor