Un nou lot de magistraţi. Iohannis: Dacă simţiţi presiuni, rezistaţi-le! Nu uitaţi că politicienii sunt vremelnici

Indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei, însă, când asta se întâmplă, cetăţenii trebuie să ia atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

"Constituţia spune că Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi. Aceste principii constituţionale - legalitatea, imparţialitatea, egalitatea şi unicitatea justiţiei - trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci şi conduita individuală. Şi nu o spun doar eu, ca Preşedinte al României. Întreaga societate românească aşteaptă acest lucru.

Independenţa justiţiei şi garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independenţa justiţiei şi statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacţia societăţii poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!", a declarat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că, indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei. În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect.

"Şi românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat. Judecătorii şi procurorii nu sunt doar cei care trebuie să acţioneze în baza principiilor constituţionale enunţate, ci trebuie să fie repere de moralitate în societate", a punctat Iohannis.

Potrivit şefului statului, deciziile magistraţilor sunt importante şi în plan social, astfel că aceştia nu trebuie să uite niciun moment de cetăţean şi de faptul că justiţia este în slujba cetăţeanului!

"Vă încurajez să nu faceţi niciun pas înapoi de la misiunea dumneavoastră, oricât de greu poate să fie în anumite situaţii. Dacă simţiţi că asupra dumneavoastră se fac presiuni, rezistaţi-le! Nu uitaţi că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcţie de decizie, pe când legea şi Constituţia sunt deasupra oricărui partizanat politic. Vă doresc mult succes şi am convingerea că vă veţi alătura unui corp de profesionişti care este permanent ghidat de reperele legalităţii, echităţii şi responsabilităţii!", le-a transmis Iohannis noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne