Un nou cadou pentru incompatibili. De la Iordache. ANI trage semnalul de alarmă
alte articole
Agenţia Naţională de Integritate critică dur proiectul de modificare a legii privind integritatea, iniţiat de Florin Iordache. Potrivit ANI, proiectul, cu amendamentele admise în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:
"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor prevede faptul că destituirea din funcţie a persoanelor faţă de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcţia ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).
Astfel, soluţia preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:
- Funcţionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeaşi funcţie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum şi orice altă funcţie, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi a legii civile;
- Se instituie posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor sau al conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014", se arată în comunicatul ANI.
ANI dă şi exemple concrete de situaţii juridice ce vor putea lua naştere în urma modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010
"Având în vedere considerentele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate nu susţine adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, precum şi recomandărilor adresate de Comisia Europeană prin rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare", concluzionează ANI.