Un miting Falun Gong scoate în evidenţă schimbările din China

Erping Zhang, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa din New York  este de părere că “Beijingul este pe marginea unor schimbări sociale  majore”
Erping Zhang, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa din New York este de părere că “Beijingul este pe marginea unor schimbări sociale majore” (Shar Adams, Epoch Times New York)

Washington - au început să apară fisuri semnificative în încercarea regimului chinez de a se menţine la putere, potrivit opiniei analiştilor privind situaţia din China şi a activiştilor pentru drepturile omului care au participat la un miting pe Capitol Hill, joi 12 iulie.

"China este în momentul unor mari schimbări sociale", declară americanul de origine chineză, Erping Zhang, vorbind la mitingul care a marcat 13 ani de persecuţie împotriva practicanţilor Falun Gong în China. "O mulţime de oameni simt că acest an ar putea fi sfârşitul comuniştilor, deoarece ideologia comunistă pare a fi la un pas de faliment."

Zhang, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa din New York, este absolvent al Universităţii de Studii Internaţionale din Beijing şi al John F. Kennedy School of Government din cadrul Universităţii Harvard, unde a finalizat de asemenea studiile în cadrul masterului Edward Mason. El şi-a păstrat o reţea extinsă de prieteni în China şi este specialist în chestiunea cenzurii chineze de pe internet.

El subliniază faptul că abuzurile cu privire la drepturile omului şi corupţia au devenit atât de agresive în China încât acum se merge dincolo de persecuţia împotriva Falun Gong sau masacrul din Piata Tiananmen pentru a influenţa oamenii obişnuiţi. Nemulţumirea faţă de Partidul Comunist Chinez (PCC) este atât de larg răspândită fiind evidentă pe internet, în camere de chat şi chiar în mod deschis pe străzi.

China se confruntă la ora actuală cu 500 de proteste în medie pe zi, declara în februarie pentru New Daily Express, Niu Wenyuan - un membru al Comitetului Naţional Popular chinez pentru Consultaţii Politice.

Creşterea veniturilor în neconcordanţă cu realitatea din China a ajutat ca situaţia să devină şi mai alarmantă, cu indicatorii sociali şi economici ai potenţialelor schimbări atingând proporţii critice, declară Zhang. El enumeră câteva date-cheie: 0,05 la sută din populaţie deţine 60 la sută din averea totală; venitul mediu este pe locul 90 în lume iar asistenţă medicală din China se situează pe locul 166 din lume.

"Atunci când statul deţine astfel de rezerve mari de valută şi totuşi populaţia beneficiază de atât de puţin, unii oameni denumesc această situaţie prin sintagma " stat puternic - indivizi slabi", declară Zhang. "Acest lucru duce la îngrijorări imense pentru publicul larg."

Chiar şi oficialii chinezi se grăbesc să-şi mute banii peste hotare, cumpărând case de lux în Australia, Canada şi Statele Unite şi trimiţându-şi copiii la studii în străinătate, relevă Zhang.

Persecuţie

Un barometru al schimbării din China este atitudinea faţă de practica spirituală Falun Gong. Din teama faţă de popularitatea Falun Gong şi atracţia poporului chinez faţă de principiile acesteia, regimul comunist chinez a lansat o campanie pentru a "eradica" Falun Gong în iulie, 1999.

Jennifer Zeng, un personaj din "Eliberaţi China", un documentar premiat despre persecuţia împotriva Falun Gong în China, a fost prezent de asemenea la miting. Zeng este una dintre victimele persecuţiei.

După ce a petrecut doi ani într-un lagăr de muncă forţată pentru că practica Falun Gong, Zeng a fugit din China şi a obţinut azil în Australia, unde a scris un best-seller intitulat "Martor al Istoriei", şi care povesteşte experienţa ei terifiantă.

"Este întotdeauna minunat să vezi atât de mulţi membri ai Congresului şi atât de mulţi oameni de la alte organizaţii că iau atitudine", a declarat Zeng referindu-se la numeroşii membri ai Congresului şi ONG-urile care au trimis scrisori sau au vorbit la eveniment.

Ea a observat că în acest an, Raportul SUA privind drepturile omului din China a menţionat recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong ca fiind un motiv de îngrijorare. Este unul dintre actele cu adevărat oribile comise de regimul comunist asupra grupării paşnice, iar confirmarea acestui fapt reprezintă o schimbare în înţelegerea situaţiei din China, atât în interiorul cât şi în afară continentului, menţionează Zeng.

"Eu cred că climatul este diferit - deşi nu vedem o mare schimbare la suprafaţă, în profunditate cred că lucrurile se schimbă", a declarat ea.

Se întoarce roata

După 13 de ani de propagandă împotriva Falun Gong, chinezii au început să vadă că regimul chinez a minţit cu privire la practică, iar solidaritatea publicului este evidentă în demonstraţiile din întreaga ţară în sprijinul practicanţilor Falun Gong, declară Zhang.

"Acest lucru nu s-a mai întâmplat înainte", afirmă el. "Este un semn că propaganda PCC nu a reuşit să-i convingă pe oameni că Falun Gong este rău."

Într-un caz din luna aprilie a acestui an, peste 300 de gospodării dintr-un sat din Zhouguantun, provincia Hebei, au trimis o petiţie oficialilor Partidului Comunist cerând eliberarea practicantului Falun Gong Wang Xiaodong, un profesor în comunitatea lor care fusese arestat din cauza practicii sale. Aceştia au semnat cu numele lor reale şi şi-au lăsat chiar amprenta digitală pe hârtia petiţiei.

Zhang crede că în suprimarea practicanţilor Falun Gong, chinezii văd acum o reflectare a suprimării lor.

"Ei simt urgenţa de a apăra Falun Gong, deoarece simt că în apărarea drepturilor practicanţilor Falun Gong sunt apărate propriile lor drepturi", a precizat el.

Alan Adler, purtător de cuvânt al grupului de suport Prietenii Falun Gong, a făcut legătura între dezertarea timp de 24 de ore a unui poliţist chinez cu vechime, Wang Lijun, la Ambasada SUA la începutul anului şi căderea de la putere a şefului acestuia din conducere, Bo Xilai, ce a urmat la scurt timp după aceea.

Ambii oficiali au avut legături cu recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong. Ascensiunea lui Bo la putere a fost amânată în 2007 de numărul mare de procese ce i-au fost intentate în întreaga lume pentru rolul său în persecuţia împotriva Falun Gong.

Persecuţia împotriva Falun Gong reprezintă "un oribil, cu adevărat oribil pas înapoi pentru poporul chinez", a declarat Adler, "Ei merită mai mult de atât".

Pentru a merge înainte, China trebuie să-i tragă la răspundere pe aceşti autori şi să "redreseze ce s-a întâmplat", a spus el. "Singura cale de a obţine acest lucru este prin intermediul poporului chinez."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe