Un milion de sirieni sunt înfometaţi, avertizează ONU

Cel puţin un milion de sirieni sunt înfometaţi din cauza conflictului ce durează de aproape doi ani, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite, susţinând că agenţiile sale umanitare nu pot face nimic pentru ei din cauza cantităţii mici de produse pe care le deţin la ora actuală.
Sirieni adunând lemne într-un lagăr de refugiaţi, la graniţa dintre Siria şi Turcia, 8 ianuarie 2012 (AFP / Getty Images)
Alex Johnston
09.01.2013

Cel puţin un milion de sirieni sunt înfometaţi din cauza conflictului ce durează de aproape doi ani, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite, susţinând că agenţiile sale umanitare nu pot face nimic pentru ei din cauza cantităţii mici de produse pe care le deţin la ora actuală.

"PAM nu este în măsură să-şi intensifice asistenţa din cauza lipsei de parteneri de implementare şi a provocărilor pe care le presupune ajungerea în zonele cele mai dificile şi mai afectate", a declarat marţi Elizabeth Byrs, purtatoare de cuvânt pentru Programul Alimentar Mondial (PAM), într-un rezumat de presă

PAM ajută aproximativ 1,5 milioane de persoane din interiorul Siriei în fiecare lună, dar există în prezent circa 2,5 milioane de persoane care au nevoie de asistenţă, ca urmare a luptei dintre rebeli şi forţele loiale regimului sirian, a relatat ea. Peste 60.000 de persoane au fost ucise în conflictul ce a escaladat în ultimele luni.

S-a raportat că preţurile la alimente s-au dublat şi că nu există gaz pentru gătit în zonele unde au loc lupte", a adăugat Byrs. ONU a declarat că PAM nu a putut furniza asistenţă celor circa 1 milion de oameni care sunt înfometaţi, din cauza lipsei de personal şi a incapacitaţii de a ajunge în zonele afectate.

Aceasta a adăugat că partenerul său principal din Siria, Semiluna Roşie Arabă Siriană, a atins cotele maxime ale ajutorului pe care îl poate oferi, PAM fiind nevoit să caute mai mulţi parteneri în Siria.

De asemenea, PAM este obligat să se retragă din Homs, Alep, Tartous şi Qamisl din cauza condiţiilor precare de securitate ca urmare a luptelor.

În Alep, majoritatea locuitorilor se bazează pe brutării, al căror preţ la pâine a crescut foarte mult în ultimele luni, ajungând la 250 de lire siriene pentru un kilogram. Înainte de izbucnirea conflictului, un kilogram costa doar 45 de lire siriene, iar pâinea subvenţionată costă doar 15 lire siriene

Costul pâinii în întreaga ţară a crescut din cauza avariilor produse la morile de făină din apropierea Alep, a condiţiilor precare de transport, a închiderii drumurilor şi a lipsei de combustibil, a relatat Byrs. S-a înregistrat şi o lipsă de gaze pentru gătit, care sunt folosite pentru a produce pâine.

Marţi nu s-a întrevăzut niciun final al intransigenţei diplomatice, după cel mai recent discurs al preşedintelui Bashar al-Assad de duminică.

Biroul Secretarului General al ONU Ban Ki-moon l-a criticat pe Assad pentru că se încăpăţânează să rămână la putere şi să lupte împotriva "teroriştilor" care îi asediaza ţara

Poporul sirian are nevoie cu disperare în acest moment de soluţii reale pentru criza care le dezbină naţiunea, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Ban, Martin Nesirky, la New York. El a menţionat că discursul lui Assad a respins "tranziţia politică şi înfiinţarea unui organism de guvernare de tranziţie cu puteri executive depline, care să includă reprezentanţi ai tuturor sirienilor".

Discursul lui Assad a menţionat un plan de pace care implică o încetarea focului şi care ar putea fi pus în aplicare cu condiţia ca forţele rebele să pună capăt operaţiunilor. Acesta ar implica şi o reconciliere, o nouă constituţie şi înlăturarea intervenţiei străine.

Grupurile rebele şi guvernele occidentale au criticat aspru planul lui Assad, care a fost menţionat în primul său discurs public, după o tăcere îndelungată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor