Un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie îşi cere scuze în legătură cu carnea de cal folosită în burgeri
alte articole
Aflarea faptului că burgerii vânduţi de un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie conţin ADN de cal l-a făcut pe comerciant, Tesco, să publice anunţuri în mai multe ziare şi să îşi ceară scuze pentru că a permis ca bugerii de vită să fie contaminaţi cu carne de cal.
"Noi şi furnizorul nostru v-am dezamăgit şi ne cerem scuze. Promisiunea noastră de astăzi este următoarea. Vom afla exact ce s-a întâmplat, iar când vom şti exact vă vom informa şi pe dvs", a declarat Tesco în anunţ, a raportat BBC. "Şi vom lucra mai mult decât oricând, alături de toţi furnizorii noştri, pentru a ne asigura ca acest lucru nu se întâmplă din nou."
La începutul acestei săptămâni, inspectorii alimentari irlandezi au constatat că unii burgeri de vită vânduţi la Tesco conţineau circa 30 la sută carne de cal. Şi unii burgeri vânduţi de Aldi, Lidl, Dunnes şi Islanda conţineau carne de cal, Islanda şi Lidl declarând că au retras produsele afectate şi investighează acuzaţiile.
Tesco a declarat că a "retras imediat de la vânzare toate produsele furnizorului în cauză." Lanţul a publicat anunţuri în Sun, Metro, Irish Independent şi Irish Times, raportat Bloomberg News.
Circa 37 la sută din toţi burgerii analizaţi de oficialii irlandezi conţineau ADN de cal, în timp ce 85 la sută au indicat prezenţa de ADN de porc, a raportat agenţia de ştiri.
Joi, Burger King a declarat că utilizează acelaşi furnizor de carne ca şi Tesco, dar a subliniat că produsele sale nu au fost afectate.
"Siguranţa alimentară în restaurante Burger King reprezintă o prioritate majoră. Burger King Worldwide are un program cuprinzător de siguranţă alimentară, care foloseşte controale multiple, pentru a-şi supraveghea furnizorii", a raportat Daily Mail citând compania.
Prim-ministrul David Cameron a descris dezastrul cu carnea de cal drept o "situaţie complet inacceptabilă" şi a spus că o anchetă a Agenţiei britanice privind Standarde Alimentare este necesară pentru a determina ce s-a întâmplat.
"Îngrijorarea oamenilor din ţara noastră va creşte în această dimineaţă când vor citi că, atunci când au crezut că cumpără burgeri de vită, aceştia au cumpărat produse ce conţineau carne de cal", a spus el, a raportat BBC.
Purtătoarea de cuvânt a Partidului Laburist, Maria Creagh, a declarat joi că mâncarea de carne de cal este "un tabu puternic din punct de vedere cultural în Regatul Unit", a raportat Associated Press.
Cu toate acestea, în timpul secolului al XIX-lea şi al Marii Depresiuni din anii 1930, ea a fost uneori consumată de către săraci.
"Acest tip de carne era folosit în burgeri, carnea pentru gătit şi cârnaţi drept aliment suplimentar ieftin", a declarat istoricul alimentar Annie Gray pentru AP. "Iar ea nu era întotdeauna etichetată, aşa cum descoperim în acest moment."