Un jurnalist grec este judecat pentru publicarea numelor celor care deţin conturi la bănci elveţiene

Ziarişti în timpul unui marş prin Atena, 17 octombrie (Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)
Kremena Krumova
01.11.2012

Costas Vaxevanis, jurnalist grec de investigaţie şi editor al revistei Hot Doc, va fi judecat în baza acuzaţiilor de încălcare a legilor privind datele private. Pe 20 octombrie el a publicat o listă cu aproximativ 2.000 de nume de greci bogaţi, despre care se spune că ar avea conturi la o bancă din Geneva, Elveţia.

Vaxevanis a negat că ar fi încălcat legea într-un videoclip, pe care l-a înregistrat acasă la un prieten înainte de a fi arestat.

"Am publicat doar numele care au legătură cu conturile bancare, dar niciodată nu am afirmat dacă ei au sau nu bani în ele", a spus Vaxevanis. "Tranzacţiile noastre sunt făcute publice la tejgheaua băncii, iar a avea un cont bancar nu reprezintă informaţii cu caracter personal."

Hot Doc a declarat în mod explicit că oamenii din listă nu ar trebui declaraţi evazionişti fiscali cu excepţia cazului în care acest lucru este dovedit. Cu toate acestea, revista a remarcat că sumele din multe conturi nu au justificare când au fost comparate cu veniturile deţinătorilor. După publicarea listei, majoritatea conturilor bancare au fost închise.

Vaxevanis a spus că cei care ar trebui să fie răspunzători sunt nimeni altul decât fostul ministru de finanţe Evangelos Venizoulos şi predecesorul său George Papaconstantinou, susţinând că ei au avut această informaţie dar nu au acţionat în concordanţă pentru a recupera impozitul pe venit pentru naţiunea afectată de datorii.

O mulţime de oameni s-au adunat în faţa clădirii unde era ţinut jurnalistul. Printre susţinătorii săi se aflau membri ai parlamentului grec, apărători ai drepturilor omului şi avocaţi.

Parlamentarul independent Nikos Nikopoulos este citat de site-ul grec GR Reporter: "În Grecia, legea se aplică celor care dezvăluie listele de conturi bancare. În acelaşi timp, cei care ţin aceste liste "uitate" pe birourile lor şi nu le publică sunt lăsaţi în pace."

Dimitris Trimis, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor de la Ziarele din Atena, a descris acţiunile de urmărire penală împotriva investigaţiei jurnalistice ca fiind "absolut ipocrite", în conformitate cu Reporter GR.

Vaxevanis a declarat că a primit fişierul pe un stick USB de la cineva care a scris Hot Doc.

Lista conţine nume de politicieni, actori, medici, avocaţi şi arhitecţi. Lista conţine, de asemenea, numele unor persoane identificate drept casnice şi oameni de ştiinţă.

Rapoartele mass-media au dezvăluit că unele dintre conturi conţineau până la 650 milioane de dolari (aproximativ 500 de milioane de euro), în timp ce suma totală a banilor din conturi a ajuns la 1,95 miliarde de dolari.

Potrivit Hot Doc, numele de pe listă aparţin "listei Lagarde", care a fost dată autorităţilor elene în anul 2010 de ministrul francez de finanţe de atunci - acum şeful Fondului Monetar Internaţional - Christine Lagarde, pentru a fi anchetaţi pentru o posibilă evaziune fiscală.

Fostul ministru Giorgos Voulgarakis a numit includerea sa pe listă drept "dezinformare" şi "calomnie" şi a scris pe Twitter că: "Nici soţia mea şi nici eu nu avem companii offshore sau conturi bancare în străinătate", a raportat cotidianul grec Kathimerini.

Săptămâna trecută, Grecia a negociat prelungirea perioadei pentru punerea în aplicare a programului de austeritate, care are drept scop reducerea cheltuielilor cu 17,5 miliarde de dolari, ca parte a unui sistem de salvare cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, creditorii Greciei. Dar planurile sunt încă în curs de finalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor