Un important general iranian acuză Rusia că minte: Bombardează de fapt deşertul pustiu dar afirmă că atacă rebelii sirieni

Vladimir Putin împreună cu Bashar al-Assad la Moscova, 21 octombrie 2015 (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Redacţia
10.01.2025

Un general iranian de rang înalt a acuzat Rusia că a minţit Teheranul spunând că avioanele sale atacau rebelii sirieni, în timp ce în realitate bombardau deşertul gol, potrivit Business Insider.

Într-o rară abatere de la linia diplomatică a Iranului privind Siria, generalul de brigadă Behrouz Esbati a acuzat parţial Moscova pentru căderea guvernului lui Bashar Assad în timpul unui discurs susţinut la o moschee din Teheran.

O înregistrare audio a discursului a fost publicată marţi de Abdullah Abdi, un jurnalist din Geneva care relatează despre Iran.

„Am fost înfrânţi, şi înfrânţi foarte rău. Am primit o lovitură foarte mare şi a fost foarte dificil”, a spus Esbati despre căderea lui Assad, potrivit unei traduceri realizate de The New York Times.

În înregistrare, Esbati, comandant senior al Corpului Gardienilor Revoluţiei Iraniene, a declarat că Rusia a spus Teheranului că bombardează cartierul general al Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupul rebel care a condus la înlăturarea lui Assad.

Dar forţele Moscovei „au ţintit în schimb deşerturi”, a afirmat Esbati.

El a mai acuzat Rusia că a oprit radarele atunci când Israelul a lansat atacuri asupra Siriei în 2024, permiţând forţelor de la Tel Aviv să atace mai eficient.

De asemenea, generalul a dat vina în mare măsură pe corupţia internă pentru căderea lui Assad, afirmând că mita era răspândită în rândul oficialilor şi generalilor de rang înalt din Siria.

El a adăugat că relaţiile dintre Damasc şi Teheran au devenit tensionate în ultimul an, deoarece Assad a refuzat o cerere iraniană de a facilita atacurile asupra Israelului prin Siria.

Afirmaţiile lui Esbati nu au putut fi verificate în mod independent, însă reprezintă o evaluare extrem de sinceră a poziţiei Iranului în Siria, unde o nouă conducere politică este încă în curs de coagulare în absenţa lui Assad.

Oficial, Iranul a adoptat un ton mult mai blând la căderea guvernului Assad, afirmând la acea vreme că soarta Siriei va depinde de poporul său şi că „nu va precupeţi niciun efort pentru a contribui la instaurarea securităţii şi stabilităţii în Siria”.

Assad, un aliat de lungă durată al Iranului şi al Rusiei, a fugit din Damasc la începutul lunii decembrie, în timp ce forţele Hayat Tahrir al-Sham se îndreptau spre capitală dinspre nord-vest. Observatorii internaţionali consideră că avansul rebelilor a avut loc în mare parte deoarece Moscova, o sursă cheie de putere militară pentru Assad, şi-a văzut resursele diminuate din cauza războiului din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă în afara orelor obişnuite de lucru.

Comentariile lui Esbati au venit în timp ce un fost consilier principal al lui Assad a declarat luni pentru postul Al Arabiya, deţinut de guvernul saudit, că preşedintele rus Vladimir Putin a blocat asistenţa militară pentru Siria.

Kamel Saqr a declarat că Assad i-a cerut lui Putin să aprobe personal transportul aerian de ajutor militar către Siria - şi că liderul rus a fost de acord.

Ajutorul urma să fie transportat prin intermediul aeronavelor iraniene, dar Saqr a declarat că Teheranul i-a spus lui Assad că nu a primit nicio solicitare din partea Moscovei.

Assad a întrebat atunci Moscova despre acest lucru, dar „nu a primit niciun răspuns”, a declarat Saqr.

Căderea lui Assad, pe care nici Moscova, nici Teheranul nu au intervenit pentru a o împiedica, a avut implicaţii profunde pentru forţele Rusiei din regiune. Moscova se bazase anterior pe o bază aeriană şi o bază navală, pe care le-a menţinut în temeiul unui acord cu Assad, pentru operaţiunile sale din Africa şi Marea Mediterană.

Nu este clar dacă Rusia va putea în cele din urmă să continue să menţină aceste două facilităţi, dar rapoartele arată că se pregăteşte să îşi mute o mare parte din echipamente din Siria. Vineri, Ucraina a declarat că Moscova intenţionează să îşi mute activele în Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor