Un grup de tineri din diasporă au lansat în Moldova tabăra de informatică pentru copii ”TINCO”
Copii din familii social vulnerabile şi elevi ai Şcolii internat nr. 2 din Chişinău vor învăţa să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media, să gândească analitic şi să editeze poze şi video. Toate acestea - la iniţiativa unor tineri din diasporă - premianţi la Gala studenţilor originari din Republica Moldova - susţinuţi de organizaţia TEKEDU şi Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD), în cadrul taberei de informatică TINCO.
Scopul proiectului este de a testa un curriculum inovativ la informatică şi de a oferi copiilor posibilitatea de a urma un curs introductiv de programare. Iniţiatorii proiectului îşi propun, de asemenea, să asigure vizibilitatea on-line a acestor copii, să-i înveţe bazele programării şi să-i obişnuiască să utilizeze resursele web pentru a acumula cunoştinţe.
Victor Buza, doctorand în cosmologie teoretică la Harvard University explică participarea sa în proiect: „Am venit cu această iniţiativă pentru că dorim să facem o schimbare în modul în care tinerii din Moldova văd orele de informatică. Mulţi dintre noi şi-au făcut studiile peste hotare şi considerăm că putem juca un rol important în modernizarea educaţiei în Moldova. Desigur, este dificil să faci acest lucru integral, de aceea trebuie să începi de la ceva mai mic. În căutarea unui astfel de proiect, am aflat despre tabăra Alunelul care, pe timp de vară, găzduieşte copiii de la internatele din Chişinău şi am hotărât că dacă într-adevăr dorim să facem o schimbare, trebuie să începem de la aceşti copii. Scopul grupului nostru este să le oferim oportunităţi, pentru că anume ei nu le au, în comparaţie cu mulţi dintre noi, care le avem.”.
Pentru Alex Răilean, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova şi facilitator în cadrul proiectului, tabăra TINCO reprezintă şansa de a promova câteva idei fundamentale. Potrivit lui, educaţia este un proces care trebuie să înceapă cât mai devreme, iar abilitatea de a programa este tot atât de necesară precum cititul şi scrisul. „Societatea are nevoie de o echipă de Prometei care vor aduce programarea în mase”, spune Alex Răilean.
„BRD felicită grupul de tineri din diasporă pentru această iniţiativă deosebită şi pentru faptul că îşi doresc să aplice acasă, în Moldova, cunoştinţele şi abilităţile dobândite în străinătate. Încurajăm tot mai multe persoane din diasporă să se implice în dezvoltarea comunităţii. Investiţiile în oameni, în cunoştinţele lor, sunt cele mai profitabile, în timp”, a afirmat Victor Lutenco, şeful BRD.
În urma realizării proiectului, va fi creată o bază on-line de resurse educaţionale în limba română, unde vor fi publicate înregistrări ale lecţiilor şi alte materiale educaţionale, accesibile atât elevilor, cât şi profesorilor din toată ţara. Organizatorii proiectului speră că, astfel, vor impulsiona studierea tehnologiilor informaţionale în Republica Moldova şi vor contribui la edificarea unei societăţi bazate pe cunoaştere.
Tabăra TINCO va dura cinci săptămîni. Toţi cei care doresc să contribuie la desfăşurarea ei o pot face fie printr-o contribuţie financiară sau prin donarea unui calculator pentru Şcoala internat nr. 2 din Chişinău.