Un grup de medici din România vor oferi suport sistemului medical din R. Moldova în lupta cu coronavirus
alte articole
Un grup de medici şi asistenţi medicali din România au ajuns joi, 30 aprilie, la Chişinău pentru a oferi suport sistemului medical din Republica Moldova, în lupta cu infecţia COVID-19 provocată de virusul Wuhan. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, aceştia au venit pe o perioadă de 15 zile.
Din grupul de participanţi la misiunea din Republica Moldova fac parte specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă. Medicii din România îşi vor desfăşura activitatea în instituţiile medicale din R. Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican 10 medici, Institutul de Medicină Urgentă 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” 5, Spitalul Clinic din Bălţi 4 şi Cahul 8, se arată într-un comunicat al ministerului.
„Gestul făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare înaltă. Această activitate vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi a salva vieţi omeneşti. Îmi exprim gratitudinea pentru suportul oferit de Guvernul României în diverse domenii, dar care au avut un singur scop de a contribui la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a venit cu un mesaj în acest sens, menţionând că „suntem solidari cu cetăţenii Republicii Moldova în faţa acestui moment de cumpănă. Vreau să transmit sincere aprecieri personalului medical din Republica Moldova pentru eforturile susţinute într-un context atât de dificil pentru combaterea pandemiei. Suntem alături, atât cu sufletul, cât şi fizic, ca să vă oferim suport”.
Precizăm că ajutorul oferit de statul vecin este format din echipamente şi medicamente, precum şi dintr-o donaţie de 500 mii de măşti FFP2 şi FFP3, 50 mii de combinezoane necesare în lupta cu virusul Wuhan. Mai mult decât atât, Ministerul Apărării Naţionale de la Bucureşti contribuie cu 10 izolete produse în România care la finalul misiunii vor fi donate Republicii Moldova.
„Medicii români şi prima partidă de ajutor (sute de mii de măşti, combinezoane) oferite de România au trecut Prutul şi sunt deja pe loc. Mulţumim, ţară dragă inimilor noastre!
Pe paginile celor mai înalţi oficiali de la noi - linişte de mormânt…”, scrie pe pagina sa de socializare ministrul Sănătăţii în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco.