Un general UE solicită echipamente mai performante în Mali

Un soldat francez (stânga) se uită la arma unui soldat din Mali în timp ce intră în Bourem, nordul Mali, 17 februarie 2013. (Pascal Guyot / AFP / Getty Images)
Tara MacIsaac
22.02.2013



Pe măsură ce şeful misiunii Uniunii Europene de instruire pentru Mali (EUTM) solicită echipamente mai performante pentru armata din Mali, grupurile de drepturile omului scot în evidenţă abuzurile comise de această armată.

EUTM a fost lansată în această săptămână cu sprijin european şi american, în urma intervenţiei militare conduse de francezi, care a început pe 11 ianuarie şi avea drept scop eliberarea zonei de nord a Mali de sub controlul rebelilor islamişti. Generalul Francois Lecointre, liderul EUTM, a declarat că armata din Mali este "foarte săracă" şi că echipamentele mai performante sunt la fel de importante ca şi instruirea, potrivit Reuters.

Într-un interviu cu The Epoch Times de luna trecută, antropologul şi comentatorul politic Codrin Ştefan Arsene a spus că sprijinirea corespunzătoare a armatei costă mai mult decât va fi dispus să investească cineva în Mali.

"Cu toţii ne dorim pace şi stabilitate pentru oamenii din Mali", a spus Arsene. "Din păcate, nimeni nu va dori să plătească pentru ca acest lucru să se întâmple."

UE a alocat 12,3 milioane de euro (16,4 milioane de dolari) pentru acest efort şi 500 de cadre pentru instruire.

Un raport Human Rights Watch (HRW) publicat joi îndeamnă partenerii internaţionali din Mali să îşi "consolideze eforturile de responsabilizare şi protejare a civililor din nord, pentru a ajuta la prevenirea unor viitoare abuzuri."

Rapoartele martorilor pentru HRW au indicat faptul că soldaţii guvernamentali au torturat cel puţin doi oameni, au executat circa 15 şi au răpit alţi 11 în acest an.

Amnesty International (AI) a efectuat o investigaţie de 10 zile, publicând un raport pe 1 februarie. Grupul a cerut guvernului francez să investigheze un incident din 11 ianuarie, ziua în care forţele franceze s-au alăturat armatei din Mali; cel puţin cinci civili au fost ucişi când o casă şi o moschee au fost vizate de un atac aerian inopinat din Konna.

AI a aflat şi despre dispariţii forţate, execuţii şi tratament inuman aplicat deţinuţilor, conform relatărilor unor surse.

Printre prizonieri s-a aflat şi un băiat de 16 ani, care a relatat pentru AI: "îmi căutam un loc de muncă şi am fost angajat de islamişti. Găteam pentru ei. Am fost arestat de un civil în Douentza. El m-a dus la armată deoarece modul în care eram îmbrăcat i se părea suspicios. Ei m-au acuzat că sunt de partea "jihadiştilor" şi, în momentul interogatoriului meu, am fost pălmuit peste faţă. Am petrecut o zi cu soldaţii şi şase zile la jandarmerie."

Islamiştii au comis numeroase încălcări ale drepturilor omului, aspect ce a motivat intervenţia internaţională în Mali. Amnesty îndeamnă aliaţii şi guvernul din Mali să se asigure că armata din Mali respectă drepturile omului, din moment ce aceasta primeşte mai multă capacitate şi instruire.

Amnesty solicită Organizaţiei Naţiunilor Unite să desfăşoare observatori pentru drepturile omului în Mali.

Cercetătorul din Mali Mohomodou Houssouba a declarat într-un interviu anterior: "Pe termen lung, mulţi speră că o instruire adecvată şi o forţă de luptă reunită vor fi singurele căi de ieşire din conflict. Aici contribuţia forţelor europene şi americane poate fi decisivă."

Informaţii de Kremena Krumova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor