Un fost oficial de partid declamă numărul excesiv de birocraţi

Fostul secretar adjunct al Comisiei Centrale pentru Inspecţie disciplinară a Partidului Comunist Chinez, Liu Xirong, a criticat numărul excesiv de birocraţi din China la o întrunire politică recentă, potrivit Vocea Americii.

Pe 10 martie, la o reuniune a Congresului Naţional al Poporului (CNP), el a susţinut ca numărul de funcţionari publici din China a crescut de la şase milioane (cu patru ani în urmă) la zece milioane în prezent - o creştere de aproape 70%. "Civilii, indiferent de cât de mult lucrează, nu îşi pot permite atât de mulţi funcţionari!", a spus el, potrivit ediţiei chineze a VOA.

Liu a recomandat ca administraţia oficială de audit, care este controlată acum de Consiliul de Stat, să fie transferată sub controlul Congresului Naţional al Poporului, "pentru că va fi inutilă [în auditarea utilizării fondurilor] de către aceeaşi organizaţie care distribuie fondurile." El a cerut pedepsirea celor care au deturnat banii, a raportat VOA.

Ren Yuling, membru al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez a Comitetului Naţional (CPPCC) şi consilier al Consiliului de Stat în timpul celor două sesiuni din martie 2005, a declarat că proporţia de funcţionari la numărul de cetăţeni este în prezent dezechilibrată.

El a afirmat că în 2005 era 1 funcţionar la 26 de cetăţeni în China. Această cifră a fost de 306 ori şi de 35 de ori mai mare decât în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. - 24 d.Hr.) şi, respectiv, sfârşitul dinastiei Qing, şi, de asemenea, mai mare decât faza iniţială a "reformei şi deschiderii" Chinei de la sfârşitul anilor 1970, care era de 1:67.

Un document scris de Hu Xingdou, profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Beijing, în decembrie 2010, a subliniat faptul că cheltuielile administrative ale Partidului Comunist Chinez şi ale oficialilor guvernamentali în 2009 au reprezentat mai mult de jumătate din cheltuielile guvernamentale.

Hu a enumerat cheltuielile administrative ca parte a cheltuielilor întregului guvern din alte ţări, în 2000: în Germania erau de 2,7%, Japonia - 2,8%, Marea Britanie - 4,2%, Coreea - 5,1%, India - 6,3%, Canada - 7,1%, Rusia - 7,5%, şi Statele Unite ale Americii - 9,9%.

Unii internauţi au sprijinit propunerea lui Liu Xirong pe Weibo. Alţii au întrebat: "De ce a aşteptat până la pensionare ca să spună adevărul?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe