Un fost oficial de partid declamă numărul excesiv de birocraţi
Fostul secretar adjunct al Comisiei Centrale pentru Inspecţie disciplinară a Partidului Comunist Chinez, Liu Xirong, a criticat numărul excesiv de birocraţi din China la o întrunire politică recentă, potrivit Vocea Americii.
Pe 10 martie, la o reuniune a Congresului Naţional al Poporului (CNP), el a susţinut ca numărul de funcţionari publici din China a crescut de la şase milioane (cu patru ani în urmă) la zece milioane în prezent - o creştere de aproape 70%. "Civilii, indiferent de cât de mult lucrează, nu îşi pot permite atât de mulţi funcţionari!", a spus el, potrivit ediţiei chineze a VOA.
Liu a recomandat ca administraţia oficială de audit, care este controlată acum de Consiliul de Stat, să fie transferată sub controlul Congresului Naţional al Poporului, "pentru că va fi inutilă [în auditarea utilizării fondurilor] de către aceeaşi organizaţie care distribuie fondurile." El a cerut pedepsirea celor care au deturnat banii, a raportat VOA.
Ren Yuling, membru al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez a Comitetului Naţional (CPPCC) şi consilier al Consiliului de Stat în timpul celor două sesiuni din martie 2005, a declarat că proporţia de funcţionari la numărul de cetăţeni este în prezent dezechilibrată.
El a afirmat că în 2005 era 1 funcţionar la 26 de cetăţeni în China. Această cifră a fost de 306 ori şi de 35 de ori mai mare decât în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. - 24 d.Hr.) şi, respectiv, sfârşitul dinastiei Qing, şi, de asemenea, mai mare decât faza iniţială a "reformei şi deschiderii" Chinei de la sfârşitul anilor 1970, care era de 1:67.
Un document scris de Hu Xingdou, profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Beijing, în decembrie 2010, a subliniat faptul că cheltuielile administrative ale Partidului Comunist Chinez şi ale oficialilor guvernamentali în 2009 au reprezentat mai mult de jumătate din cheltuielile guvernamentale.
Hu a enumerat cheltuielile administrative ca parte a cheltuielilor întregului guvern din alte ţări, în 2000: în Germania erau de 2,7%, Japonia - 2,8%, Marea Britanie - 4,2%, Coreea - 5,1%, India - 6,3%, Canada - 7,1%, Rusia - 7,5%, şi Statele Unite ale Americii - 9,9%.
Unii internauţi au sprijinit propunerea lui Liu Xirong pe Weibo. Alţii au întrebat: "De ce a aşteptat până la pensionare ca să spună adevărul?"