Un fost diplomat american dezvăluie o relaţie de rivalitate între Barack Obama şi Hillary Clinton
Preşedintele Barack Obama a blocat în mod repetat recomandările fostului secretar de stat Hillary Clinton cu privire la Afganistan, susţine un fost responsabil al Departamentului de Stat în cartea 'The Dispensable Nation, relatează marţi agenţia EFE citând revista Foreign Policy.
Publicaţia americană a extras câteva fragmente din cartea care urmează să apară luna viitoare. Autorul acesteia, Vali Nars, a fost consilier al trimisului special al SUA pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, până în anul 2010, când acesta din urmă a încetat din viaţă.
Potrivit lui Nars, Casa Albă ar fi boicotat eforturile lui Holbrooke, un apropiat al doamnei Clinton, de a impulsiona procesul de pace în Afganistan şi negocierile cu talibanii. De asemenea, Hillary Clinton l-ar fi propus pe Holbrooke să fie numărul doi în diplomaţia americană, dar liderul de la Casa Albă s-a opus pe motivul că renumitul diplomat ar fi jucat un rol împotriva lui în alegerile primare din anul 2008.
'Bătăliile politice există în orice administraţie, dar la Casa Albă în era Obama acestea au fost foarte feroce', se afirmă în carte. Astfel, potrivit autorului, apropiaţii lui Obama erau preocupaţi de popularitatea lui Hillary Clinton şi se temeau că aceasta ar putea să-l eclipseze pe preşedinte.
Fostul diplomat american îi mai reproşează lui Obama că a tergiversat timp de un an şi jumătate un răspuns la iniţiativa lui Holbrooke de a se iniţia negocieri cu talibanii şi că, odată începute aceste discuţii, prin decizia de a retrage trupele americane din Afganistan li s-ar fi transmis acestora mesajul că SUA nu vor mai lupta pentru acestă ţară. 'Astăzi, SUA s-au spălat pe mâini de acest război', consideră Vali Nars, care prevede că 'talibanii vor cuceri din nou Afganistanul şi acest îndelungat război costisitor va fi fost zadarnic'.
Întrebat despre aceste relatări, consilierul pentru politică externă de la Casa Albă, Ben Rhodes, a declarat cotidianului New York Times că este nepotrivit ca la nivelul Casei Albe să se vorbească despre personalul Departamentului de Stat şi că stabilirea unei date pentru retragerea trupelor americane din Afganistan era 'esenţială' pentru ca guvernul Karzai să-şi asume responsabilitatea securităţii ţării. La rândul său, purtătorul de cuvât al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, a afirmat că instituţia sa are 'o relaţie excelentă cu Casa Albă'.