"Un dezastru ignorat": India, Bangladesh şi Nepal afectate de inundaţii masive. Peste 1.200 morţi
alte articole
Cele trei ţări se confruntă cu inundaţii frecvente în timpul sezonului de ploi musonice - care începe în iunie şi durează până la sfârşitul lunii septembrie sau octombrie - dar Crucea Roşie a descris acest an ca fiind cel mai grav din ultimele decenii.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), 41 de milioane de persoane au fost afectate de inundaţiile care abia acum încep să se retragă, deşi alte organizaţii umanitare vorbesc de 16 milioane de oameni.
Dar, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii, "s-a acordat multă atenţie unor dezastre din alte zone ale lumii care au loc în acest moment, iar Asia de sud-est a fost ignorată".
Corinne Ambler, care lucrează cu Crucea Roşie din Bangladesh, a declarat, de asemenea, pentru BBC, că inundaţiile au fost "cele mai grave din ultimii 40 de ani".
"Cred că în restul lumii oamenii nu au nicio idee despre amploarea acestui dezastru: 8,6 milioane de persoane au fost afectate, trei sferturi dintr-un milion de case au fost distruse sau deteriorate", a relatat Ambler miercuri 30 august a.c. aceleiaşi publicaţii.
"Totul era acoperit de apă. Se vedeau doar câteva căsuţe şi grupuri de case pierdute în zone mari cuprinse de apă şi am putut vedea multe câmpuri acoperite total de apă, apă cât se vedea cu ochii", a relatat aceasta după un zbor deasupra zonelor inundate.
După marele seism din Nepal, care încă se luptă să se recupereze din impactul cutremurului din 2015, ONU a numit inundaţiile din această zonă ca fiind cele mai devastatoare din ultimii 15 ani.
Autorităţile nepaleze au declarat că au fost ucise peste 140 persoane şi zeci de persoane sunt date dispărute.
Până în prezent, se estimează că în această ţară există 1,7 milioane de persoane afectate şi aproximativ 100. 000 de familii au fost strămutate.
Dar amploarea dezastrului "este încă necunoscută, deoarece multe zone afectate rămân inaccesibile din cauza deteriorării drumurilor şi podurilor", se menţionează într-un raport al ONU.
O altă zonă care a fost afectată în mod particular este Statul indian Bihar, unde au murit peste 500 de persoane, iar ploile aproape au paralizat Mumbai, capitala financiară a Indiei.
Haos în Mumbai
În cazul oraşului Mumbai, care găzduieşte 20 milioane de persoane, până în prezent au fost raportate doar cinci persoane moarte. Dar zeci de mii de oameni au fost blocaţi în mijlocul traficului din cauza haosului cauzat de ploi, iar mai multe zone ale oraşului rămân inundate.
Locuitorii din Dharavi, una dintre cele mai mari suburbii din Asia - care găzduieşte peste un milion de locuitori - au spus că majoritatea zonelor joase sunt sub apă.
"Multe dintre casele din Dharavi au fost acoperite de apă şi ne-am pierdut toate obiectele de valoare", a declarat, pentru AFP, Selvam Sathya, în vârstă de 45 de ani.
"Ne-am refugiat toţi la primul etaj al mai multor clădiri", a adăugat el.
Construcţiile pe terenuri inundabile şi zone de coastă, precum şi cantitatea de deşeuri de plastic care înfundă canalele şi scurgerile, fac ca oraşul să fie deosebit de vulnerabil la furtuni.
Inundaţiile actuale din Mumbai amintesc de cele din 2005, când au murit sute de persoane. Electricitatea, alimentarea cu apă, reţelele de comunicaţii şi transportul public au fost distruse complet în decursul catastrofei din 2005, din cauza lipsei unor planuri eficiente de dezvoltare a oraşului.