Un deputat britanic "va controla personal" la 1 ianuarie câţi români trec graniţa

Deputatul laburist Keith Văz a informat că pe 1 ianuarie 2014 va controla personal frontiera britanică, întrucât atunci vor fi eliminate restricţiile de liberă circulaţie pentru români şi bulgari, transmite cotidianul Huffington Post în ediţia electronică.
(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
21.12.2013

Deputatul laburist Keith Vaz a informat că pe 1 ianuarie 2014 va controla personal frontiera britanică, întrucât atunci vor fi ridicate restricţiile de liberă circulaţie pentru români şi bulgari, transmite cotidianul Huffington Post în ediţia electronică.

Pe data de 1 ianuarie 2014, măsurile care restricţionează stabilirea românilor şi a bulgarilor în Marea Britanie vor fi eliminate.

Keith Vaz, şeful comitetului pentru afaceri interne, a afirmat vineri că intenţionează să meargă pe aeroportul Luton pe ianuarie dis-de-dimineaţă, împreună cu un alt membru al comitetului, Mark Reckless, pentru a vedea câţi români vin, "doar pentru a fi sigur".

"Primul zbor din România aterizează la 7:40 dimineaţa", a declarat deputatul britanic, citat de Huffington Post. "Al doilea zbor aterizează la ora 21. Vom fi acolo pentru primul zbor pentru a vedea ce măsuri au fost implementate şi câţi oameni vin".

De la începutul anului viitor, românii şi bulgarii vor avea acces la piaţa muncii din Marea Britanie, ceea ce le va da dreptul să beneficieze de aceleaşi servicii ale Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) precum orice cetăţean european.

În mass-media britanică s-a făcut în ultimul timp o campanie împotriva românilor, susţinută şi de oficiali, în presă fiind publicate articole care susţin că britanicii se aşteaptă la un val de imigranţi din Bulgaria şi România.

Europarlamentarul PDL Petru Luhan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea campaniei de discriminare a românilor în Marea Britanie.

Europarlamentarul a declarat, într-un comunicat de presă, că românii din Marea Britanie sunt profund îngrijoraţi de escaladarea campaniei de discriminare din mass-media, precum şi de atacurile politicienilor britanici, atât de la partidul extremist UKIP, cât şi de la premierul David Cameron, potrivit Mediafax.

Luhan afirmă că înainte de ridicarea definitivă a restricţiilor pentru români, atacurile s-au agravat, culminând cu declaraţii politice alarmante referitoare la o posibilă invazie a muncitorilor români, care ar urmări exclusiv obţinerea de ajutoare sociale.

El precizează că în realitate, conform datelor furnizate de Comisia Europeană, cei mai mulţi emigranţi din Marea Britanie vin din afara UE, Anglia nefiind prima destinaţie aleasă de români atunci când merg la muncă în străinătate.

Petru Luhan consideră inacceptabilă menţinerea ideii de ură şi instigarea la rasism de către unele publicaţii britanice, ca de exemplu, petiţia antiromâni lansată de tabloidul Daily Express, campania antiemigraţie a publicaţiei The Guardian, precum şi acuzaţiile lansate de către The Sun şi The Telegraph referitoare la invazia a sute de mii de infractori şi cerşetori români.

"Odată întipărită ideea că românii le fură britanicilor locurile de muncă sau, mai rău, că românii nu muncesc, ci stau pe ajutoare sociale în timp ce cerşesc sau comit tâlhării, va fi extrem de greu să reabilităm imaginea României. De aceea, este vital ca diplomaţia de la Bucureşti să ia măsuri urgente pentru a stopa discriminarea românilor în Marea Britanie", subliniază europarlamentarul Petru Luhan.

Guvernul britanic intenţionează să introducă un prag maxim de 75.000 de imigranţi UE anual, care să fie inclus într-un plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, precum şi înăsprirea criteriilor de angajare, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Totodată, David Cameron doreşte ca numai muncitorii din ţările care au un nivel de bunăstare similar cu cei din Marea Britanie să beneficieze de libera circulaţie pe piaţa muncii, fără restricţii.

David Cameron a declarat, săptămâna trecută că sunt necesare noi restricţii pentru a se evita "greşeala" din 2004, când guvernul laburist a permis unui număr de 1,5 milioane de imigranţi polonezi şi din alte ţări din Estul Europei să vină în Marea Britanie.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie mai impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, având în vedere criza economică şi financiară.

Restricţiile se vor ridica în toate statele membre UE începând cu 1 ianuarie 2014, cu toate că unii politicieni au susţinut că această măsură va provoca un val de migraţie din partea românilor şi bulgarilor.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a declarat că restricţiile aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeană sunt ilegale, iar acuzaţiile în ce priveşte turismul pentru beneficiile sociale nu sunt confirmate de date.

La întrebarea dacă Guvernul britanic intenţionează să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, Jonathan Todd a afirmat că nu au fost făcute încă asemenea propuneri oficiale de Marea Britanie, dar a precizat că orice restricţii aplicate liberei circulaţii sunt "ilegale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor