Un consorţiu de companii române va restabili sistemele de irigare la Lopatina şi Criuleni
alte articole
Consorţiul de companii române Hidroconstrucţie & IAMSAT Munteni a câştigat concursul pentru reconstrucţia şi modernizarea sistemelor de irigare la Lopatna (raionul Orhei) şi Criuleni. Managerii companiilor şi fondul "Provocările Mileniului" au semnat luni contractele de executare a lucrărilor. Directorul executiv al reprezentanţei moldoveneşti a fondului, Valentina Badrajan, a anunţat că bugetul contractelor este de circa $8 mil., relatează ”Infotag”.
"Lucrările vor începe în luna iulie şi încheiate în 18 luni. Ca rezultat al reabilitării sistemelor de irigare, suprafaţa irigabilă la Lopatna va fi extinsă de la 50 ha la 509 ha, iar la Criuleni - de la 120 la 760 ha", a precizat Badrajan, adăugând că o companie franceză va supraveghea derularea lucrărilor.
Şeful adjunct al misiunii diplomatice a SUA la Chişinău, Kara Mcdonald, şi-a exprimat speranţa că "lucrările vor fi executate calitativ, în termen şi în cadrul bugetului". Ea a menţionat importanţa acestui proiect, necesar "pentru crearea unei agriculturi performante".
Ministrul interimar al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a relatat că semnarea contractului a fost precedată de o activitate vastă. El a spus că "euforia de pe urma victoriei şi a semnării contractelor în curând îi va trece câştigătorului" şi sentimentul de "responsabilitate" va veni să o substituie. Bumacov a mulţumit SUA pentru ajutorul acordat şi a subliniat importanţa acestuia, având în vedere faptul că seceta se va înteţi în Moldova. Au fost depuse şase cereri de participare la concurs.
Corporaţia "Provocările Mileniului" (The Millennium Challenge Corporation) a fost constituită în anul 2004 în cadrul programului Departamentului de Stat al SUA pentru dezvoltarea economiei şi reducerea nivelului de sărăcie în lume. În ianuarie 2010 corporaţia a acceptat să ofere Moldovei $262 mil. pentru implementarea proiectelor programului "Compact" în domeniul irigării, agriculturii avansate şi reconstrucţiei drumurilor. $102 mil. sun t prevăzuţi pentru renovarea a 11 sisteme de irigare centralizate, care vor cuprinde circa 15 mii ha de teren.
Conform planului, şase sisteme de irigare vor fi instalate în sate pe malul Nistrului: Jora de Jos, Lopatna, Coşniţa, Criuleni, Puhăceni şi Roşcani. Cinci - pe malul Prutului - la Blindeşti, Grozeşti, Leova, Chircani - Zârneşti. Circa 6 mii de agricultori din Moldova vor putea beneficia de sistemele de irigare. În anul 2011 au fost formate 11 asociaţii ale consumatorilor de apă pentru irigare, fiecare dintre acestea va fi responsabilă pentru un sistem anumit. Acestea vor rămâne de stat, dar managementul va aparţine asociaţiilor. Pe lângă administrarea sistemelor de irigare, asociaţiile vor stabili tarifele la apă pentru consumatori şi vor încasa plata pentru alimentarea cu apă.