Un bizar update Microsoft la sistemul Windows 7 provoacă probleme imense
Conform revistei Forbes, la începutul acestui an Microsoft şi-a avertizat utilizatorii că Windows 7 are probleme serioase. Majoritatea analiştilor au respins avertismentul considerându-l o nouă încercare de a determina utilizatorii să folosească Windows 10 - sistem pe care Microsoft a făcut tot posibilul să-l bage pe gât utilizatorilor săi - inclusiv prin promovarea sa gratuită.
Întreaga poveste a stârnit suspiciuni, mai ales după ce unele analize au arătat probleme cu privire la confidenţialitatea datelor, introduse de modulul telemetry din Windows 10.
Acum, Microsoft ajunge din nou pe radarul conspiraţioniştilor, după ce a efectuat o modificare mică dar complet bizară la un patch pentru Windows 7, declanşând un val de probleme pe computerele multor utilizatori.
Modificarea? A schimbat statutul unui patch - KB3133977 - al Windows 7 de la ‘Opţional’ la ‘Recomandat’. Ca urmare patch-ul a început să fie instalat automat de majoritatea sistemelor cu Windows 7 ale căror politici de update sunt setate pe opţiunea "automat" - adică imensa majoritate.
Partea bizară? Microsoft ştia de existenta unei probleme care va fi generată de patch pentru computerele cu plăci de bază ASUS care au tehnologia Secure Boot UEFI. Acestea nu mai pornesc după instalarea patch-ului Microsoft, generând ecrane roşii de eroare. Partea şi mai bizară? Microsoft nu plănuieşte să facă ceva în această privinţă.
Totul se concentrează în jurul plăcilor de bază Asus.
Cu o vechime de 27 de ani în domeniu, Asus este unul dintre cei mai mari producători de componente PC şi unul dintre cei mai mari furnizori de plăci de bază pentru mulţi dintre cei mai importanţi producători de calculatoare. Recent, compania a inclus tehnologia Secure Boot UEFI pe toate plăcile sale de bază - prin care computerul nu porneşte decât dacă loaderul de sistem de operare este semnat şi recunoscut de modulul Secure Boot.
Iniţial, problema a fost mică. Asus şi Microsoft au confirmat existenţa ei şi cea mai bună ştire a fost faptul că KB3133977 era un update opţional al Windows 7 şi, astfel, trebuia să fie instalat manual pentru a funcţiona. Soluţia era simplă: utilizatorii trebuiau să stea deoparte de KB3133977 şi totul era în regulă.
Cu câteva zile în urmă, însă, situaţia s-a schimbat. Motivul schimbării statusului patch-ului este neclar.