Un bărbat din Colorado este infectat cu cea mai rară şi fatală formă de ciumă

(Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Un bărbat din statul american Colorado este infectat cu cea mai rară şi mai fatală formă de ciumă, o versiune transmisibilă prin aer, tuse şi strănut.

Este primul caz de ciumă pneumonică apărut în Colorado încă din anul 2004.

Ciuma în toate formele sale infectează aproximativ şapte persoane pe an în Statele Unite. Boala apare când o bacterie numită Yersinia Pestis infectează corpul. Diferenţa dintre versiunile pneumonice şi cele bubonice este că, în primul caz, bacteria se manifestă în plămâni, şi acţionează asupra ganglionilor limfatici. Ambele tipuri sunt tratabile cu antibiotice.

Ciuma netratată este fatală, şi antibioticele trebuiesc administrate în primele 24 de ore de la apariţia primelor simptome pentru a se reduce probabilitatea morţii. Simptomele bolii includ febră, dureri de cap şi dureri în piept, împreună cu pneumonia care se dezvoltă rapid provocând probleme de respiraţie, dureri în piept, şi mucozităţi însângerate, potrivit CDC.

Niciun vaccin

Pentru ciumă nu există niciun vaccin disponibil în Statele Unite. Forma bubonică este cea mai comună, cea mai cunoscută, din cauza epidemiilor din Evul Mediu.

Oficialii din Colorado au recomandat rezidenţilor să-şi ţină animalele de companie departe de animalele sălbatice, şi în special departe de rozătoarele moarte. Ciuma se poate răspândi de la animalele pe moarte, când muştele care poartă bacteria îşi caută o nouă gazdă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură