Un avocat chinez în exil denunţă "gangsterii" din ţară

Chen Guangcheng (centru) la masă cu membrii comunitatii chineze locale, la un restaurant din Novato, California, pe 16 martie.
Chen Guangcheng (centru) la masă cu membrii comunitatii chineze locale, la un restaurant din Novato, California, pe 16 martie. (Alex Ma / The Epoch Times)

SAN FRANCISCO - Chen Guangcheng, un bine-cunoscut avocat şi activist chinez pentru drepturile omului, nevăzător, care acum trăieşte în exil în Statele Unite, a primit recent, din partea comunităţii chinezilor din San Francisco, un premiu pentru eforturile sale juridice. Cu această ocazie, domnia sa a vorbit despre o serie de încălcări ale drepturilor omului comise de către regimul chinez.

Chen a venit în Statele Unite în circumstanţe extraordinare, cu aproape un an în urmă, în mai 2012. Cu o lună înainte, el a evadat din arestul la domiciliu din oraşul său natal din provincia Shandong, sărind peste un gard şi târându-se prin întuneric pentru a putea fi condus apoi la ambasada SUA din Beijing. A urmat o controversă diplomatică tensionată, care s-a încheiat cu transferul său la New York pentru "tratament medical." El este acum cercetător invitat la Universitatea din New York.

Pe 16 martie, în timpul ceremoniei de atribuire a premiului, într-un restaurant chinezesc spaţios din Novato, California, Chen a mulţumit pentru sprijinul pe care l-a primit din partea comunităţii internaţionale. "Am un sentiment de echitate şi de bine comun", a spus Chen. "Exact aceasta este valoarea cea mai importantă a omenirii. Dacă vom proteja doar drepturile de proprietate, dar nu şi drepturile omului, atunci, în final, nici dreptul de proprietate privată nu va mai fi de fapt protejat."

"Activitatea dvs nu ajută doar victimele din China, ci reprezintă eforturile noastre comune pentru a proteja valorile omenirii. Numai atunci când aceste valori sunt recunoscute de toata lumea, societatea se schimbă, pentru ca fiecare să poată trăi normal."

Chen a fost întrebat dacă este dezamăgit de rezultatul celor două reuniuni recente de la Beijing, unde au fost convocate recent Congresul Naţional al Poporului şi Congresul Politic Consultativ al Poporului Chinez. El a spus că nu îşi făcuse nici o speranţă în legatură cu aceste evenimente, aşa că nu a simţit nici o dezamăgire.

El a afirmat: "îmi voi continua acţiunile în domeniul drepturilor omului. Atâta timp cât există opresiune, atâta timp cât există nedreptate, trebuie să muncim din greu şi trebuie să luptăm - nu există altă soluţie."

Una dintre cele mai tulburătoare dezvăluiri fost oferită de Chen atunci când a fost întrebat despre soarta avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng. Gao a fost condamnat în decembrie 2011 la 3 ani de închisoare, într-un mod pe care experţii în domeniul drepturilor omului îl consideră o încălcare flagrantă nu doar a drepturilor omului, ci a înseşi legilor Partidului Comunist Chinez.

"Aşa îţi poţi da seama care este situaţia în China", a declarat Chen. "Ferocitatea cu care cineva este persecutat este direct proporţională cu impactul pe care activitatea acelei persoane îl are în domeniul drepturilor omului. Cu cât eşti mai la obiect, cu cât ai un impactul mai mare şi cu cât eşti mai sincer în demersurile tale, cu atât mai acerbă va fi represiunea Partidului Comunist împotriva ta. Gao Zhisheng este un astfel de caz."

El a spus că modul în care l-au aruncat pe Gao în închisoare, în ultimele zile ale pedepsei sale deja discutabile din punct de vedere legal, "demonstrează din plin natura de gangster a PCC."

Întrebat fiind ce opinie are referitor la acuzaţiile de recoltare de organe pe viu de la membrii mişcării spirituale Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă, Chen a cerut o anchetă internaţională.

Caracterul de gangster al PCC, aşa cum îl numeşte Chen, reiese clar şi din tratamentul pe care regimul comunist i l-a aplicat nepotului său, Chen Kegui, a susţinut Chen.

Chen Kegui a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru "tentativă de vătămare corporală", după ce s-a apărat de nişte intruşi care i-au spart casa în primele ore ale dimineţii, înarmaţi cu bâte. Mai mulţi dintre acei oameni erau oficiali locali din sat. Kegui s-a apărat cu un cuţit de bucătărie şi l-a rănit pe unul dintre bărbaţi. După ce aceştia au plecat, el a fugit şi s-a ascuns, dar a fost prins ulterior şi i s-a dat o sentinţă aspră.

"Numiţi-mi un alt loc de pe pământ unde cineva poate intra înarmat în casa cuiva, poate începe să distrugă lucruri şi nu este pedepsit de lege. Eu nu ştiu de nici un alt loc de acest fel pe pământ. Dar China, sub conducerea PCC, este un astfel de loc. Te bat, trag în tine, fac tot ce vor şi tu nu te poţi opune. Dacă te opui, atunci te numesc infractor. Chen Kegui este un caz emblematic. "

El a remarcat că Chen Kegui a slăbit 10 kg în timpul interogatoriului violent în doar câteva zile şi că i s-a spus că pedeapsa va deveni permanentă dacă va îndrăzni să facă apel.

Pe de altă parte, Chen a declarat că măsurile extreme pe care partidul le-a luat împotriva nepotului său demonstrează tuturor că "Partidul Comunist are puţină încredere că va supravieţui multă vreme. El este cuprins de panică şi din acest motiv face ceea ce face."

Chen a afirmat: "Cazul lui Chen Kegui este ca şi cum Partidul Comunist ar spune răspicat lumii: 'Suntem o adunătură de bandiţi, dar ce puteţi face în legătură cu asta? "

Statele Unite şi comunitatea internaţională nu au făcut destul, crede Chen.