Un adversar politic susţine că Putin şi-a însuşit milioane din activele statului

Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de puterea pe care o deţine la Kremlin pentru a utiliza în scopuri personale palatele, iahturile, avioanele şi alte bunuri care aparţin de fapt statului.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.08.2012

Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de puterea pe care o deţine la Kremlin pentru a utiliza în scopuri personale palatele, iahturile, avioanele şi alte bunuri care aparţin de fapt statului, conform unui raport VOA.

Nemţov şi coautorul Leonid Martynyuk au lansat un studiu care enumeră ceea ce ei descriu ca fiind bunurile regale aflate la dispoziţia lui Putin. Ei au afirmat că acesta deţine o toaletă de 75.000 dolari la bordul avionului prezidenţial şi o colecţie de ceasuri scumpe în valoare de aproximativ 700.000 dolari.

Preşedintele îşi declară venitul anual la aproximativ 115.000 dolari, el spunând că sarcina de a conduce Rusia îl epuizează ca pe un "sclav la galere", de dimineaţa până în noapte.

Nemţov a afirmat că a studiat fotografii şi alte informaţii în producere pamfletului intitulat "Viaţa unui sclav la galere".

El susţine că Putin are 43 de avioane, 15 elicoptere, 20 vile, palate şi reşedinţe, patru iahturi - inclusiv cel oferit lui de miliardarul Roman Abramovici - şi o colecţie de ceasuri. Per total, Nemţov a estimat averea lui Putin la 22 milioane de dolari.

"Dacă secretarul de presă al lui Vladimir Putin consideră că aşa ceva este normal într-o ţară săracă, unde pe parcursul anilor de domnie ai lui Putin numărul de şcoli a scăzut cu 20.000, şi există cu 700.000 mai puţini profesori, unde numărul spitalelor s-a micşorat de două ori şi cel al clinicilor cu 30 la sută, atunci avem noţiuni diferite despre bine şi rău", susţine Nemţov.

Masha Lipman, analist la Centrul Carnegie din Moscova, a declarat că raportul lui Nemţov s-a bazat pe informaţiile din mass-media străină, aşa că este greu de determinat dacă toate susţinerile raportului sunt adevărate.

"Indiferent de caz, despre Putin nu se poate spune că ar fi neglijent. Putin ştie să îşi asume riscurile. Putin îşi gestionează riscurile - politice şi de altă natură - mai bine decât marea majoritate", a declarat Lipman. "Chiar dacă este adevărat şi are active care sunt obţinute în mod ilegal, nu cred că există vreo şansă ca cineva să ştie despre ele sau să facă public acest lucru. Este aproape imposibil de urmărit dreptul de proprietate asupra acestor active până la Putin."

Liderul opoziţiei Nemţov nu a fost acord cu acest punct de vedere. El a afirmat că preşedintele a amestecat proprietatea sa privată cu cea de stat de multă vreme şi "crede că totul îi aparţine". Nemţov a afirmat că Putin "înoată în lux" şi de aceea nu vrea să renunţe la controlul său asupra Kremlinului.

Evenimentele recente pot fi văzute ca o confirmare a părerii lui Lipman: La scurt timp după ce Putin şi-a asumat conducerea naţională pentru un al treilea mandat în calitate de preşedinte, Duma de stat a majorat amenzile pentru participarea la proteste neavizate împotriva Kremlinului cu 150 la sută. Trei membri ai unei trupe punk feministe au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru organizarea unui protest de "rugăciune" anti-Putin pe altarul principalei catedrale ortodoxe ruse din Moscova.

Cel mai recent, soţia unui lider al opoziţiei a fost condamnată la opt ani de închisoare în baza unor acuzaţii de trafic de droguri – o sentinţă de două ori mai mare decât ce a cerut procuratura. Tasiya Osipova şi soţul ei sunt membri ai organizaţiei "Cealaltă Rusia", un grup de opoziţie. Ea susţine că poliţia a plantat heroină în apartamenul ei, deoarece a refuzat să depună mărturie împotriva soţului ei.

Afirmaţiile şi plângerile lui Nemţov au fost publicate în afara Rusiei. Aici, în Moscova, Kremlinul nu a răspuns încă la "Viaţa unui sclav la galere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor